Ciekawych rzeczy można się na forum nauczyć. To znaczy, że akurat w tym gnieździe styk PE jest na dole (?). A tutaj w innym miejscu: https://www.pce.pl/produkt/cee-gniazdo-stale-z-przelotem-32a-3p-1h-ip44/
Tylko linka (przewód wielożyłowy). Drut (przewód jednożyłowy) już ma max prąd 33A. Innymi słowy - jeśli masz ładowarkę pokładową 22kW to minimalny przekrój kabla w ścianie to 6mm2. W przypadku jednofazowej ładowarki 7kW masz obciążone tylko dwie żyły, więc wtedy już na 6mm2 możesz puszczać 36A (dwie obciążone żyły).To nie kwestia “profesjonalizmu” tylko m.in. tempa oddawania ciepla w różnych mteriałach. Mało intuicyjne, ale wg. tabelki 5x6mm2 ma max prąd:
- w ścianie 31A !!!!
- na ścianie w peszli 36A
- na ścianie (pewnie jak luzem) 43A
🙂
PS 15m + złącza to może już robić różnicę przy 32A.
View attachment 13998
Ja czasem ładuje 1F 32A mojego, ok 4h wystarcza, chociaz dość rzadko przeważnie ze słońca leci dużo mniej ok 20A@inter: W ścianie czy luzem różnica jest. Te normy z czegoś wynikają: https://elektrykadlakazdego.pl/wyznaczanie-przekroju-przewodow/
A tak ogólnie:
Jak ktoś się nie specjalizuje (jak ja), a jakiś tam ogar ma po szkole lub studiach technicznych i lubi DYI to ten blog super wszystko przypomni i przeprowadzi. Polecam.
Akademia elektryka - ElektrykaDlaKażdego.pl czyli Domowa Elektryka bez tajemnic
Na tej stronie znajdziesz spisy artykułów. Część z nich jest pogrupowałem wg tematyki. A kompletny, chronologiczny spis artykułów znajdziesz na samym dole strony. Podstawy elektryki Słów kilka o… elektryczności cz.1 Słów kilka o… elektryczności cz.2 Słów kilka o… elektryczności cz.3 Co drzemie w...elektrykadlakazdego.pl
Oczywiście jak są wątpliwości (nawet w kwestii gniazdek i przedłużaczy) to lepiej wołać wykwalifikowanego elektryka, co przestrzega norm.
PS
Np. Gniazdko standardowe shuko jest zaprojektowane i certyfikowane do prądów 16A, ale chwilowych. Stąd zwykłe ”cegły” puszczają prąd max 13A.
Inny przykład: gniazdo tzw. siły np. 32A jest certyfikowane do 32A przez max 6h. Wprawdzie trójfazowe 32A przez 6h to 132kWh i takich aut praktycznie nie ma, ale rozładowana Tesla MY LR przy ładowaniu do 100% obciąży gniazdo 3x16A (11 kW) przez prawie 7h. A jak jest więcej niż jedno auto?
jest ok pod dwoma warunkamiwidzę że dyskusja się rozwinęła. super. Ale czy możecie mi po prostu powiedzieć że przedłużacz siłowy jest ok albo nie jest ok lub ewentualnie wskazać jaki przedłużacz siłowy jest prawidłowy. Nie mam bladego pojęcia o elektryce...
Ta ładowarka spełnia chyba te parametry więc powinno być ok. Dzięki.Przewód 2,5 mm2 spokojnie wystarczy do ładowania mocą 11 kW (16 A) z trzech faz, ale już do ładowania większym prądem 32 A (22 kW albo 7 kW z jednej fazy), to może być za mało.
Skąd ta tabela? 15.5A na wielożyłowym 1.5mm2 położonym w ścianie? To ponad 3.5kW...To nie kwestia “profesjonalizmu” tylko m.in. tempa oddawania ciepla w różnych mteriałach. Mało intuicyjne, ale wg. tabelki 5x6mm2 ma max prąd:
- w ścianie 31A !!!!
- na ścianie w peszli 36A
- na ścianie (pewnie jak luzem) 43A
🙂
PS 15m + złącza to może już robić różnicę przy 32A.
View attachment 13998