luki

Pionier e-mobilności
U mnie temperatura nie przekracza 45*-50*C na wtyczce, po kilku godzinach, ładowanie 11kW. Co prawda inna ładowarka, ale jest odniesienie

Rafał_M

Zadomawiam się
Czy jest jakiś sposób na blokowanie wtyczki ładowarki w w porcie ładowania, tak aby nie można było tej blokady wyłączyć przyciskiem na jej wtyczce ? Mam taki przypadek że przyłącze do ładowania mam w miejscu dostepnym dla osób trzecich. Ładowarką ładuję Tesle. W opcjach ładowarki w zakładce bezpieczeństwo można ustawić blokade przycisku w trakcie ładowania. Nie zmienia to faktu że jak podłącze samochód na noc w okreslonym harmonogramem ładowania , to ładowarka przed rozpoczeciem ładowania jak i po jego zakończeniu jest praktycznie nie zabezpieczona przed odpięciem. Każdy może podejść i przyciskiem na wtyczce ładowarki zwonić blokade i odpiąć od portu samochodu. Praktycznie odpinając od gniazda 3 fazowego może sobie ładowarkie zabrać bez trudu. Mam zagwozdke jak się przed tym zabezpieczyć . Macie jakiś pomysł ?

p0li

Pionier e-mobilności
w normalnym samochodzie jak masz auto zamkniete (zaryglowane) to wtyczka tez jest zaryglowana i nie odepniesz obojetnie czy auto sie laduje czy nie
w tesli widocznie o tym nie pomysleli, albo jest jakas opcja o ktorej nie wiesz

Rafał_M

Zadomawiam się
W Tesli też tak jest, ale na wtyczne habu jest przycisk, który jak przytrzymam zwalniam blokadę gniazda. Można powiedzieć że to powiela opcję z Tesli. Tym samym przyciskiem moge otworzyć klapkę port ładowania samochodu . Chyba że ładowarka weryfikuje łącznośc po bluetooth z moim telefonem. Musze spróbować podejść do samochodu i ładowarki bez telefonu.

p0li

Pionier e-mobilności
Chyba że ładowarka weryfikuje łącznośc po bluetooth z moim telefonem. Musze spróbować podejść do samochodu i ładowarki bez telefonu.
o, dokladnie to ci chcialem poradzic - obca osoba nie ma kluczyka do twojego auta i moze wtedy przycisk nie dziala

KrzysztofFly

Moderator
W Tesli też tak jest, ale na wtyczne habu jest przycisk, który jak przytrzymam zwalniam blokadę gniazda. Można powiedzieć że to powiela opcję z Tesli. Tym samym przyciskiem moge otworzyć klapkę port ładowania samochodu . Chyba że ładowarka weryfikuje łącznośc po bluetooth z moim telefonem. Musze spróbować podejść do samochodu i ładowarki bez telefonu.
Bez obecności telefonu (kluczyka), można tylko podłączyć samochód, do jego odpięcia potrzebna już jest obecność telefonu.

Oliviakrk

Posiadacz elektryka
Wydaje mi się że jest to do ustawienia w aplikacji GC -> Opcje zaawansowane i bezpieczeństwo.
Ja to ustawiłam, bo ładuje się w pracy w garażu publicznym. U mnie nie da się odpiąć ładowarki dopóki w tesli nie odblokuje portu. Nawet po zakończeniu ładowania.

Attachments

• Screenshot_20250209_231753_GC App.jpg
    Screenshot_20250209_231753_GC App.jpg
    400,4 KB · Liczba wyświetleń: 18

mrkasuj

Zadomawiam się
W temacie Habu, dwa pytanka:
- czy jest możliwość podłączenia przejściówki schuko?
- jaka jest różnica między Habu a Habu SE ? Jak rozumiem SE powstało jako offline dla producentów samochodów ale czy jakieś inne jeszcze różnice?