Fafarafa

Zadomawiam się
Używa ktoś może takiej ładowarki?

Czy możliwe jest używanie tego z przedłużaczem siłowym?
Nie mam tej ładowarki, ale dlaczego miałoby to być niemożliwe? Ładowarka nie wie w co jest wpinana, byle były wszystkie fazy + zero i uziemienie. Gniazdo to gniazdo, czy na ścianie, czy na przedłużaczu.

mecekbomba

Fachowiec
słyszałem że nie powinno się używać przedłużacza przy zwykłych cegłach więc może przedłużacz siłowy też odpada. Mi w zależności od tego które auto kupię brakuje do trzech metrów kabla.

Fafarafa

Zadomawiam się
słyszałem że nie powinno się używać przedłużacza przy zwykłych cegłach więc może przedłużacz siłowy też odpada. Mi w zależności od tego które auto kupię brakuje do trzech metrów kabla.
Ale dlaczego nie powinno się? Bo za cienkie kable się przegrzeją? Bo się wtyczka upali jeśli jest źle wykonana? Może chodzi o to, że ładowarka może mieć kontrolę temperatury wtyczki, a na przedłużaczu nie widzi temperatury wtyczki przedłużacza. Ale jeśli sam przedłużacz i gniazdo są sprawne i wykonane zgodnie ze sztuką, to przecież nic nie może się stać?

mecekbomba

Fachowiec
nie znam się to pytam:
"Przypomniano też, że Nissan w ogóle nie zaleca stosowania przedłużaczy, ponieważ EVSE (przenośna stacja ładowania dostarczona z samochodem, potocznie „cegła”) nie jest w stanie monitorować temperatury gniazdka. Oprócz tego przewód należy stosować w rozwinięciu, żeby miał szansę na oddawanie ciepła."

inter

Pionier e-mobilności
Ale dlaczego nie powinno się? Bo za cienkie kable się przegrzeją? Bo się wtyczka upali jeśli jest źle wykonana? Może chodzi o to, że ładowarka może mieć kontrolę temperatury wtyczki, a na przedłużaczu nie widzi temperatury wtyczki przedłużacza. Ale jeśli sam przedłużacz i gniazdo są sprawne i wykonane zgodnie ze sztuką, to przecież nic nie może się stać?
W ścianie na 100% jest drut 2,5mm2, a taki przedłużacz z 4mm2 powinien dac spokojnie radę. Co za różnica czy w scianie czy luzem. Oczywiście nie przesadzać z długością.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
@inter: W ścianie czy luzem różnica jest. Te normy z czegoś wynikają: https://elektrykadlakazdego.pl/wyznaczanie-przekroju-przewodow/

A tak ogólnie:
Jak ktoś się nie specjalizuje (jak ja), a jakiś tam ogar ma po szkole lub studiach technicznych i lubi DYI to ten blog super wszystko przypomni i przeprowadzi. Polecam.

Oczywiście jak są wątpliwości (nawet w kwestii gniazdek i przedłużaczy) to lepiej wołać wykwalifikowanego elektryka, co przestrzega norm.
PS
Np. Gniazdko standardowe shuko jest zaprojektowane i certyfikowane do prądów 16A, ale chwilowych. Stąd zwykłe ”cegły” puszczają prąd max 13A.
Inny przykład: gniazdo tzw. siły np. 32A jest certyfikowane do 32A przez max 6h. Wprawdzie trójfazowe 32A przez 6h to 132kWh i takich aut praktycznie nie ma, ale rozładowana Tesla MY LR przy ładowaniu do 100% obciąży gniazdo 3x16A (11 kW) przez prawie 7h. A jak jest więcej niż jedno auto?

luki

Pionier e-mobilności
Z jednej strony większość producentów wszystkiego (pralki, suszarki, czajniki elektryczne...) zabrania używania przedłużaczy, bo te przeważnie mają kiepskie przekroje kabli (1,5mm2 to standard, 2,5mm2 ze świecą szukać). Z drugiej strony jak się robi coś z głową, to raczej nie powinno być problemu. Mam "przedłużacz" zaczepiony na ścianie 5x6mm2 x 15mb, wtyczka i gniazdo 32A. Nie widzę problemu żeby takie coś różniło się od "profesjonalnie" poprowadzonych kabli w ścianie.

KrzyCh

Pionier e-mobilności
To nie kwestia “profesjonalizmu” tylko m.in. tempa oddawania ciepla w różnych mteriałach. Mało intuicyjne, ale wg. tabelki 5x6mm2 ma max prąd:
- w ścianie 31A !!!!
- na ścianie w peszli 36A
- na ścianie (pewnie jak luzem) 43A
🙂
PS 15m + złącza to może już robić różnicę przy 32A.

IMG_0296.png

6a8

Posiadacz elektryka
Inny przykład: gniazdo tzw. siły np. 32A jest certyfikowane do 32A przez max 6h. Wprawdzie trójfazowe 32A przez 6h to
A masz może taki dokument certyfikacji ?
Bo jak kupowałem gniazdko ( wprawdzie 16 A ), to na nim było 6h , zaintrygowało mnie, czy to nie oznacza
16 A przez 6h, sprzedawca - nie wiedział. Ale okazało się że jest to kodowanie położenia styku PE :)

Np : https://www.pce.pl/produkt/gniazdo-stale-16a-5p-400v-6h-ip67/

Bo też mnie interesuje sprawa obciążalności "długoterminowej"
W karcie produktu, i certyfikacie do w/w gniazda - nie ma nic o czasie.