GreenWay - nowe HUBy dużej mocy

sh95

Entuzjasta elektromobilności
Może info już było, ale nie znalazłem:
Na stronie GW (https://greenwaypolska.pl/lista-postepowan) jest info o 2 zakończonych w maju przetargach na 70 ładowarek o mocy minimum 150 kW i 90 szt. o mocy poniżej 150 kW.
Z zapisów RFP to pod projekt finansowany z NFOSiGW, a GW ma w 2-3 lata zainstalować 500 ogólnodostępnych punktów DC.
Nawet jeśli te aktualnie stawiane hub-y na MOPach wliczają się do tych 500 to i tak jest dobrze.

View attachment 30695
Też to widziałem i czytałem, niestety wyniki przetargu za hasłem.
Z ciekawostek, ładowarki do 149kW mają mieć tylko 2xCCS (czyli bez Chademo i Type2) oraz oczywiście obsługę napięcia 150-1000V. Tu niuans, bo część producentów oferuje 920V max.

Zastanawiałem się, czy może te Kempower są już z tego nowego przetargu (na +150kW), ale raczej nie, bo wymogiem jest ładowarka "all-in-one" czyli bez "szafy" z boku, a Kempower na zdjęciu z wczoraj to tylko satelitki. Wymogiem są także kable bez chłodzenia cieczą, ale zdolne ładować auta 150kW przy 500V, czyli prądem 300A.

Co do cen GreenWay za kWh to cennik jest oczywiście na ich stronie.

Last edited:

sh95

Z czego sie biorą takie wymogi?
Nie mam pojęcia, tak to jest określone w .... czekaj... w formularzu specyfikacji technicznej oferowanej ładowarki jest taka pozycja:
1753779108342.png
ale tam jest do wypełnienia TAK / NIE. Może to pomyliłem, ale świta mi, że gdzieś indziej jeszcze czytałem o tym wymogu, ale teraz nie potrafię znaleźć. Może mylę z innym dokumentem/przetargiem :/

kubatar

Pionier e-mobilności
Te huby greenwaya nie ciesza sie zbytnio zainteresowaniem. Większość jakieś pojedyńcze sesje ładowania w ciągu ostatniego tygodnia. Nawet te z dobrą lokalizacją jak Skarżysko czy Rokietnica. Jedynie coś Stargard ma wieksze liczby ale to i tak wystarczylyby tam 2 ładowarki zeby to obsłużyć.
Cena czyni cuda jak widać.

cooler

Pionier e-mobilności
Te huby greenwaya nie ciesza sie zbytnio zainteresowaniem. Większość jakieś pojedyńcze sesje ładowania w ciągu ostatniego tygodnia. Nawet te z dobrą lokalizacją jak Skarżysko czy Rokietnica. Jedynie coś Stargard ma wieksze liczby ale to i tak wystarczylyby tam 2 ładowarki zeby to obsłużyć.
Cena czyni cuda jak widać.
Z tą cena bez abo to jest dla wielu ostateczność. A wystarczyło by zejść do 1.5-1.99 i by się kręciło jak szalone i zamiast żmudnie ładować do 100% w domu przed jazdą robiłbym to jak w ICE

sh95

Z ceną to pewnie macie racje, natomiast z tych nowych 400kW hubów to na dziś działa tylko Stargard. Tylko ta miejscówka jest dostępna w aplikacji GreenWaya. Reszta, mimo że u mnie świeci na zielono, jest niedostępna dla elektryków. Nic z tym nie zrobię, bo co ręcznie ustawię w pomidorku jako niedostępne, to GW po 1-2 dniach wysyła nowy status dostępności do EIPA i znów u mnie na zielono.
Niestety trzeba sprawdzać w ich aplikacji. GW nie dawał też żadnych komunikatów prasowych w sprawie otwarcia tych Hubów na parkingach Aldiego od ogłoszenia, że "wkrótce".

W Stargardzie jest otwarty, są jednak tam dziwne sesje, wiele takich po 2-4 minuty, co sugeruje że nieudane. Są też takie 3h.. Jak to tam działa to nie wiem. Być może nie ma nadal przyłącza docelowego i kapie po 20kW.
Sprawdziłem, czy na PlugShare są jakieś checkiny, jest świeży sprzed dwóch dni:
1754218257422.png

Jednak na drugim zdjęciu widać, że to Dacia Spring, więcej mocy nie uzyska. Niemniej mam potwierdzenie, że ten hub działa, raportowanie do EIPA jest poprawne, mam to u siebie:
1754218470932.png

Z nowych ładowarek GW dobrze działa na pewno to Port Jeziorki koło Chojnic, ale tam są Kempower 4x160kW, a nie Alpitronic.

kubatar

Pionier e-mobilności
Z tą cena bez abo to jest dla wielu ostateczność. A wystarczyło by zejść do 1.5-1.99 i by się kręciło jak szalone i zamiast żmudnie ładować do 100% w domu przed jazdą robiłbym to jak w ICE
Przy 1.50 PLN/kWh to juz dawno poszliby z torbami. Takie ceny to najwyżej w weekend bo energia w PL jest bardzo droga nie kowiac juz o kosztach sieciowych i marży która pokryje capex