Hak do TMY

Teslowychopak

Posiadacz elektryka

Teslowychopak

Posiadacz elektryka

JM&JM

Posiadacz elektryka
Taka ciekawostka, otóż zamówiłem w urzędzie tablicę na bagażnik rowerowy i jakież było moje zdumienie, że urząd nie wyda mi tablicy do momentu w którym diagnosta nie dokona wpisu w dowodzie.
Moje tłumaczenia, że hak był zamontowany w fabryce i ja niczego nie dokładałem nie przekonały urzędnika.
Nie chodzi o ten dodatkowy przegląd za 35 zł aby uzyskać wpis do dowodu tylko o jakiś absurd prawny w którym nabywasz auto z fabrycznym hakiem i to nie jest wystarczające aby wpis o haku był w momencie wydania dowodu. Okazuje się że fabryczny hak jest traktowany jak akcesoryjny i diagnosta musi go obejrzeć i wpisać

zibizz1

Pionier e-mobilności
Taka ciekawostka, otóż zamówiłem w urzędzie tablicę na bagażnik rowerowy i jakież było moje zdumienie, że urząd nie wyda mi tablicy do momentu w którym diagnosta nie dokona wpisu w dowodzie.
Moje tłumaczenia, że hak był zamontowany w fabryce i ja niczego nie dokładałem nie przekonały urzędnika.
Nie chodzi o ten dodatkowy przegląd za 35 zł aby uzyskać wpis do dowodu tylko o jakiś absurd prawny w którym nabywasz auto z fabrycznym hakiem i to nie jest wystarczające aby wpis o haku był w momencie wydania dowodu. Okazuje się że fabryczny hak jest traktowany jak akcesoryjny i diagnosta musi go obejrzeć i wpisać
Jest wystarczające, jesli w dokumentach jest hak przy rejestracji to powinien znaleźć sie w dowodzie. U mnie prawie zostało to przeooczone i też nie miałabym informacji w dowodzie o haku.

ciastek

Pionier e-mobilności
@JM&JM Nie rozumiem, hak i tablica to dwie oddzielne sprawy.
Kupiłeś auto z hakiem mogącym holować przyczepę. Musisz udać się na badanie techniczne, po czym do urzędu po wpis w dowodzie "HAK". Głupie, ale tak jest.
Nie musisz mieć haka do holowania przyczepy, by mieć gdzie zamocować bagażnik rowerowy. Możesz mieć przecież hak akcesoryjny lub bagażnik mocowany do klapy. Dodakowa tablica wraz z wpisem "BAGAŻNIK" w dowodzie i tak się należy.