Koshotzkee
Zadomawiam się
Jeszcze pewnie zależy od wagi pasażerów z tyłu i bagazu. Moi pasażerowie to dzieciaki 5 i 7 lat. No nic będę ryzykował i woził te 80 kg na haku.
Nacisk na hak, zwany również obciążeniem pionowym, to siła, jaką przyczepa wywiera na hak holowniczy pojazdu. Jest to kluczowy parametr określający stabilność i bezpieczeństwo podczas holowania. Optymalny nacisk na hak, zazwyczaj w zakresie 50-80 kg, zapewnia prawidłowe rozłożenie ciężaru i zapobiega nadmiernemu obciążeniu tylnej osi pojazdu oraz haka holowniczego.
Dlaczego nacisk na hak jest ważny?
Stabilność jazdy:
Zbyt mały nacisk na hak może powodować "myszkowanie" przyczepy i niestabilność podczas jazdy, zwłaszcza przy wyższych prędkościach.
Bezpieczeństwo:
Zbyt duży nacisk na hak może obciążać tylną oś pojazdu, zmniejszając przyczepność przednich kół i utrudniając manewrowanie.
Trwałość haka:
Przekroczenie dopuszczalnego nacisku na hak może prowadzić do uszkodzenia haka i innych elementów pojazdu.
Zgodność z przepisami:
Przekroczenie dopuszczalnego nacisku na hak jest niezgodne z przepisami i może skutkować mandatem.
Czyli sporo poza limit i jest ok. I ta odpowiedź mnie uspakaja.To jest ciekawa kwestia, bo TM3HL i TM3PHL mają podaną różną wartość nacisku pionowego, mimo tego, że hak jest identyczny i nadwozie też. Performance ma sztywniejsze zawieszenie, więc teoretycznie powinno lepiej znosić obciążenie takim bagażnikiem na haku, a wartość nacisku pionowego ma o połowę mniejszą (całe 25 kg), zgodnie z nią, to po założeniu bagażnika rowerowego nie ma już limitu na jakikolwiek rower poza dziecięcym "bobikiem". Pytanie zatem, po kiego grzyba komuś taki hak ? Ja wożę swojego Speca Turbo Levo (21 kg), ze świadomością, że jestem poza limitem. Jak dotąd nic nie odpadło.
To napisałem w kontekście tego, że musisz tak załadowany ostrożnie jechać i wyczuć, na ile możesz sobie pozwolić, a w razie czego być czujnym na nierównościMocno wystający bagażnik rowerowy, w którym na ostatnich miejscach dasz ciężkie rowery będzie mocniej dociskał tył auta, który mocno siada - to jest często realny problem w autach, które nie mają rozwiązań poziomowania tylnej osi lub w ogóle pneumatyki. Sprawdza się nawet proste rozwiązanie typu nivomat, jakie były w volvo czy są w hyundai/kia (niektóre modele)
Hmm - patrzyłem na to pod kątem ew utraty stabilności samochodu z miękkim zawieszeniem.Odwrotnie. Z miękkim zawieszeniem będzie łagodniej, jeśli tylko skoku wystarczy, a ten znów może się szybciej zmniejszać gdy obciążamy miękkie auto
Woże na haku 5 rowerów, waga koło 65kg. W górnej granicy rekomendowanego obciążenia bagażnika rowerowego. Prędkość 130-160km/h nic sie nie dziejeCześć. Wozicie na bagażniku rowery o wyższej jak dopuszczalna masa 72 kg nacisku pionowego? Ja zamierzam wozić 4 rowery, które razem ważą ok 80 kg (wraz z platformą Thule 926) i tak się zastanawiam Czy nie strach?