Herbert Diess wypada z roli Volkswagen CEO

Michal

Moderator
No i co będzie teraz z grupą VW i ich EV? Jak myślicie? Ja obstawiam totalną klęskę :)

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Moim zdaniem to była rola typowo do odstrzału. W sensie "przyjdź, zrób swoje i odejdź w niesławie, ale firma na tym zyska". Niejednokrotnie widziałem już takie wykorzystanie dobrze płatnych 'pistoletów' w różnych firmach. Myślę, że tak mocno przestawił już VW na tory EV, że dalej nie jest już potrzebny.

Michal

Moderator
Sprzedaż VW w czasie jego zarządu cały czas spadała, z produkcją EV była masa problemów i domyślam się, że kompletnie nie przynoszą one zysku ze sprzedaży. Nie wiem czy cokolwiek przestawił... Z tego co rozumiem Porsche ma zostać wydzielone do osobnej spółki giełdowej. Moim zdaniem czeka ich mniej więcej taka przyszłość jak Toyotę - pod ziemią.

vwir

Pionier e-mobilności
Dlatego piszę, że takie osoby mają odejść w niesławie. Sprzedaż musiała spaść, bo firma przechodziła restrukturyzację.
Przestawić przestawił, bo przecież osobną fabrykę stawiają pod EV. Moim zdaniem rozkręcą się, ale potrzebują 2-3 lata na stabilizację.

Michal

Moderator
Dzisiaj info, że w Niemczech mają zniknąć dopłaty do EV :)
Przypadek?

p0li

Pionier e-mobilności
Dzisiaj info, że w Niemczech mają zniknąć dopłaty do EV :)
Przypadek?
radia erewań słuchasz?
info jest że _rozmyślają_ nad _zmniejszeniem_ dopłat od przyszłego roku

i tak się właśnie tworzy fake wiadomości

nabrU

Moderator
Tutaj piszą, że Diess poszedł w odstawkę z powodu opóźnień software dla Porsche, Audi i Bentleya. Mogę to zrozumieć bo właśnie soft jest chyba najgorszą stroną elektrycznych VW.

Co do znikających dopłat do EV, to w UK były one co jakiś czas zmniejszane przez ostatni rok, a 15 czerwca zniesiono je w ogole z dnia na dzień, bez żadnych zapowiedzi. Więc kto wie jak postąpia Niemcy...

Michal

Moderator
Ja nie lubię tych trucicieli z VW, więc sugeruję tylko, że coś może być na rzeczy, że będą się teraz rakiem wycofywać i kombinować jak tu potruć jeszcze trochę ludzi... :D