Iktorn

Zadomawiam się
Witajcie.
Jak nazwa działu mówi zwracam się do Was o poradę ;)
Obecnie poruszam się Kią Niro HEV i w tym roku chciałbym to auto zmienić. Auto jest używane jako pierwsze w rodzinie, a zarazem jako moje służbowe. Wielkość auta jest wystarczająca zwłaszcza w środku, choć bagażnik mógłby być większy. Przebiegi roczne obecnie w granicach 20 tys. km, trasy do 300-400 km na raz, bardzo rzadko więcej. Moje obecne auto nauczyło mnie jeździć wolniej, przewidywać co się dzieje na drodze, co odpłaca się nizszym spalaniem (na trasie osiągam katalogowe).
Jakie auto ma być - podobnej wielkości (segment D odpada - miałem, dla mnie jest za duży), zawieszenie w Niro dla mnie zestrojone jest optymalnie (nie jest za sztywne).
Możliwości ładowania - mam garaż w bloku, gniazdko 10A.
Z HEV biorę pod uwagę wyłącznie Niro i ew. nową Konę jak dojedzie do Europy. BEV mnie kusi (dźwięk silnika spalinowego zaczyna drażnić + kwestia świadomości), choć cenowo trochę przeraża + kwestia dostępności.

Last edited:

Szatan

Posiadacz elektryka
Ja to zrozumiałem raczej tak, że każdy miał rozkminy HEV/PHEV/BEV i skończył na BEV ;)
Ja miałem dwa PHEVy i drugi nie wytrzymał próby czasu - po nie całym roku został wymieniony na BEVa, nie dlatego że był zły, tylko po 40km burczał i mnie to wkurzało.
Dokładnie mam to na myśli, jeśli jesteś na tym forum (poza kilkoma trollami) to pewnie masz BEV i zdecydowałeś się na takie auto bo dla ciebie to auto jest lepsze niż spalinowe, to nie znaczy, że dla każdej osoby BEV będzie lepsze. Dużo osób nienawidzi elektryków z wielu różnych powodów a z drugiej strony są osoby które kochają BEV miłością bezgraniczną. Na forum też część osób ma BEV i potrafi krytycznie porównać swoją poprzednia spalinówkę z BEV ale takich osób jest mało bo każdej osoby ocena jest subiektywna.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Dokładnie mam to na myśli, jeśli jesteś na tym forum (poza kilkoma trollami) to pewnie masz BEV i zdecydowałeś się na takie auto bo dla ciebie to auto jest lepsze niż spalinowe, to nie znaczy, że dla każdej osoby BEV będzie lepsze. Dużo osób nienawidzi elektryków z wielu różnych powodów a z drugiej strony są osoby które kochają BEV miłością bezgraniczną. Na forum też część osób ma BEV i potrafi krytycznie porównać swoją poprzednia spalinówkę z BEV ale takich osób jest mało bo każdej osoby ocena jest subiektywna.
Kochać można byle widzieć wady i zalety:) Zauroczenia są ślepe.

Najnowsze dyskusje