homelink - co zamiast ?

sneer23

Nowy na Forum
nie chce home linka chcialem komenda glosowa wywolywac jakas akcje w internecie. to by było najlepsze.lub ew jakis przycisk, z przegladarka wydaje mi sie to słabe - chcoiaz w sumie moge sobie zrobic taka stronę.

vista-LASH-resident

Posiadacz elektryka
nie chce home linka chcialem komenda glosowa wywolywac jakas akcje w internecie. to by było najlepsze.lub ew jakis przycisk, z przegladarka wydaje mi sie to słabe - chcoiaz w sumie moge sobie zrobic taka stronę.
Przycisk możesz zrobić. ESP32, GPIO i naciśnięcie guziku powoduje wysyłanie beaconów BLE przez sekundę albo dwie. Drugie ESP odbiera beacon i HA reaguje na ten event.

slaveq

Pionier e-mobilności
Dlaczego nie chcesz? Ja zainstalowałem, do tego odbiornik w dwóch bramach i działa to super. Ja wiem, że można się bawić jakimiś ha ale to jest dużo roboty i myślę przy pierwszym razie kiedy zawiedzie (a na pewno w końcu się stanie) będziesz się irytował.

vista-LASH-resident

Posiadacz elektryka
Dlaczego nie chcesz? Ja zainstalowałem, do tego odbiornik w dwóch bramach i działa to super. Ja wiem, że można się bawić jakimiś ha ale to jest dużo roboty i myślę przy pierwszym razie kiedy zawiedzie (a na pewno w końcu się stanie) będziesz się irytował.
Próbowałem HomeLink u siebie. Zasięg tego rozwiązania jest żałosny, nawet 3 metrów pomiędzy autem i odbiornikiem dobrze nie obsłuży.

sneer23

Nowy na Forum
nei mam tyle wiedzy,
mam grentona, i pełne api - zawsze działa. wole stronę jako zakładkę - z przyciskiem do otwierani i kamera. dodatkowe rf jest slabe najchętniej zrezygnował bym z pilotów na rzecz ssl :) im mniej elementów po drodze lepiej, dodatkowe zasilania fizyczne przyciski ect tez najlepiej na nie.

Generalnie myslalem ze da sie z api tesli głosowo przez jej system komend glosowych. to bylo swietne.

camel

Posiadacz elektryka
Z tą geolokalizacją to co jak wracacie z pracy, mijacie dom bo sklep jest kawałek dalej? brama się otwiera i za chwilę zamyka? ;) albo jak chcecie podjechać tylko na podjazd bez otwierania bramy garażowej? a nie daj Boże jeszcze są w domu 2 auta i korzystają z geo.
Ja się z takiego otwierania, zamykania wyleczyłem jak zobaczyłem jak żona zostawiła uchyloną bramę na posesję żeby kot miał jak wrócić, a młody wsadził głowę i go wypatrywał (a czujnik na dole).

Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłoby gdyby na podstawie geolokalizacji otwierała się przeglądarka ze stroną gdzie miałbym wybór "czy otworzyć wjazdową / garażową", ale pewnie niedoczekanie moje any dało się taki trigger kiedykolwiek wywołąć.

slaveq

Pionier e-mobilności
Dla mnie idealnym rozwiązaniem byłoby gdyby na podstawie geolokalizacji otwierała się przeglądarka ze stroną gdzie miałbym wybór "czy otworzyć wjazdową / garażową", ale pewnie niedoczekanie moje any dało się taki trigger kiedykolwiek wywołąć.
No to homelink właśnie tak działa albo na podstawie położenia albo wyświetla guzik a w ogóle ktoś wspomniał o takim rozwiązaniu jak zwykły pilot podklejony za ekranem? kombinacje alpejskie z API przez satelitę bo chłop chce bramę otworzyć :).

// Edit ja się wyleczyłem z takich rozwiązań jak sobie lampkę iot z czujnikiem światła zrobiłem i pan chińczyk na serwerze musiał odpowiednie pakiety przesłać żeby się lampka zapaliła. Czasem działa dobrze, czasem z opóźnieniem a czasem nie działa a zwykła lampka z czujnikiem działa od strzała.

camel

Posiadacz elektryka
No to homelink właśnie tak działa albo na podstawie położenia albo wyświetla guzik a w ogóle ktoś wspomniał o takim rozwiązaniu jak zwykły pilot podklejony za ekranem? kombinacje alpejskie z API przez satelitę bo chłop chce bramę otworzyć :).

// Edit ja się wyleczyłem z takich rozwiązań jak sobie lampkę iot z czujnikiem światła zrobiłem i pan chińczyk na serwerze musiał odpowiednie pakiety przesłać żeby się lampka zapaliła. Czasem działa dobrze, czasem z opóźnieniem a czasem nie działa a zwykła lampka z czujnikiem działa od strzała.
a to nie wiedziałem z tym homelinkiem że tak jest, dobrze wiedzieć.
Z podklejonym pilotem to hardcore :D

sneer23

Nowy na Forum
no nie mam, api wystawione przez stałe ip na mojej infrastrukturze i porcie, bez pośredników. najprosicej by bylo jak by sie dalo przycisk w interfejsie tesli podpiac do akcji. ale to chyba nigdy. zostaje tylko własna strona.