HW 4.0 i nowe kamery już w TMY

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Czy Warszawa juz dostracza z HW4?

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Rozmawiałem dzisiaj z infolinią. Podobno z tasmy w Berlinie zjeżdża juz HW4 w Y. I tutaj mój dylemat. Mam YLR za 250 k z hakiem. Mogę zamawiać, ale czy nie warto zaczekać?

elektryk

Pionier e-mobilności
Rozmawiałem dzisiaj z infolinią. Podobno z tasmy w Berlinie zjeżdża juz HW4 w Y. I tutaj mój dylemat. Mam YLR za 250 k z hakiem. Mogę zamawiać, ale czy nie warto zaczekać?
Pytanie co Ci to da.

HW4 to kamery z wyższą rozdzielczością - więc np. Sentry mode będzie miało lepszą jakość, ale zużycie energii dla Sentry mode wzrośnie jeśli będzie używać tej większej rozdzielczości.

To samo z jazdą - jeśli kamery będą używać wyższej rozdzielczości to zużycie energii na trasie będzie większe (niezależnie od tego czy używasz Autopilot czy nie to system cały czas działa na potrzeby AEB).

HW4 jest wykonane w niższej litografii procesorów, więc powinno zużywać mniej energii ale wzrost rozdzielczości kamer spowoduje zwiększenie zużycia procesorów, więc w najlepszym wypadku się zużycie wyrówna, ale bardziej wg mnie prawdopodobne że będzie trochę wyższe.

MarcinEV

Posiadacz elektryka
Myślę o przyszłości bardziej. Będzie też większa ilość kamer i poprawa jakości tesla vison... Czy będzie tez lepsza ogólna jakośc kamer i lepszy blind spot? Pytanie, czy cena się nie zmieni i czy będą takie duże rabaty jak ten mój.

elektryk

Pionier e-mobilności
Myślę o przyszłości bardziej. Będzie też większa ilość kamer i poprawa jakości tesla vison... Czy będzie tez lepsza ogólna jakośc kamer i lepszy blind spot? Pytanie, czy cena się nie zmieni i czy będą takie duże rabaty jak ten mój.
Ilość kamer chyba będzie mniejsza bo z przodu likwidują jedną kamerę (będą dwie zamiast trzech). Pozostałe bez zmian.

Kąt widzenia kamer jest ten sam co obecnie - przynajmniej tak wynika z testów DirtyTesla na Model X z HW4:

HW4 może być używany w filtrach przy kupowaniu używek więc może będzie lepiej trzymał wartość.

Patrząc na to jak obecnie modele językowe potrzebują coraz mniej mocy GPU/CPU podczas inferencji to wg mnie cała ta teoria że HW3 nie udźwignie FSD jest wg mnie mocno naciągana - im dłużej trenujesz sieć neuronową tym lepsze rezultaty jesteś w stanie osiągnąć na mniejszej sieci.

Michal

Moderator
Kąt widzenia kamer jest ten sam co obecnie - przynajmniej tak wynika z testów DirtyTesla na Model X z HW4:
Boczne kamery w repeterach mają minimalnie większy kąt widzenia - w szczególności kąt prosty względem auta.