Rust

Zadomawiam się
Ratujcie :) Polazłem z kobietą zdecydowaną na Instera Smart 49 kWh do salonu, a tam koleś pokazał jeszcze Konę 49 kWh też w Smarcie (ale tu to oznacza ubogą wersję) + HP, 10 000 zł droższą z opcją "może coś się urwie"
No i znowu dylematy kobiety...czy bajery ( 360 kam itd) czy wielkość .....
Mnie to bardziej praktyczne sprawy interesują - czym dalej dojadę, co łatwiej utrzymać w perspektywie np 8 lat itd.
Ma ktoś jakieś doświadczenia, przemyślenia ...?
Oba samochody są oparte o platformę auta spalinowego, ale Inster ma prawie idealnie płaską podłogę, co bardzo pomaga w pakowności "na zakupy". Pytanie czego potrzebujecie w tym aucie.

Mi Inster imponuje na każdym kroku, jest mały, "sprytny" i wszędzie się zmieści, ale np. brakuje mi trochę momentu/mocy, więc za miastem jedziesz bardziej niż przepisowo, niż gonisz za innymi. A żona po mieście sobie go bardzo zachwala.

Choć nie mam perspektywy e-Kony, jedziłem tylko Koną N, jak była 2 lata temu w sprzedaży dostępna.

jarqu

Posiadacz elektryka
1750419466055.pngPod względem gabarytów Nowa Kona a Inster to dwa różne światy. Inster malutkie auto a nowa kona sporo urosła że już nie jest takim małym miejskim wozidełkiem jak poprzednia. My z tego też powodu wybraliśmy BYD boosta bo inster to czuć ze takie malutkie auto a kona to już inna liga ale jeśli cena odpowiada to kona według mnie jest lepszym wyborem bo to już pełnoprawne auto nie taki miejski 4 osobowy maluch.

kb9

Zadomawiam się
View attachment 29258Pod względem gabarytów Nowa Kona a Inster to dwa różne światy. Inster malutkie auto a nowa kona sporo urosła że już nie jest takim małym miejskim wozidełkiem jak poprzednia. My z tego też powodu wybraliśmy BYD boosta bo inster to czuć ze takie malutkie auto a kona to już inna liga ale jeśli cena odpowiada to kona według mnie jest lepszym wyborem bo to już pełnoprawne auto nie taki miejski 4 osobowy maluch.
co do wymiarów to raczej warto przyjrzeć się wewnętrznym niż zewnętrznym, a co do samych wersji kona to albo to błąd albo tak zmalała pojemność bagażnika w nowszym? (332)

jarqu

Posiadacz elektryka
co do wymiarów to raczej warto przyjrzeć się wewnętrznym niż zewnętrznym, a co do samych wersji kona to albo to błąd albo tak zmalała pojemność bagażnika w nowszym? (332)
coś źle odczytujesz nowa kona ma pojemność bagażnika od 466l do 493l pewnie zależy czy spaliniak czy hybryda czy elektryk, a w starszej od 332l do 374l. Duża różnica w każdym razie pomiędzy nową a starą wersją.

kb9

Zadomawiam się
Czy ktoś jeszcze słyszał że do zamówionej wersji z 17 calowymi kołami nie można później założyć 15 calowych np. zimowych kół?
ciekawe - dwa salony w jednym mieście - jeden twierdzi że można montować drugi że nie można (utrata gwarancji ze względu na brak homologacji)

kb9

Zadomawiam się
Czy ktoś wie jaki rabat można ugrać? Może ktoś coś wynegocjował? Celuje w wersję smart i jedyne co to 10-12% za grupę zawodowa i więcej nie chcą dać.
mnie poinformowali że nie ma możliwości rabatu na grupę zawodową jeśli wybiorę finansowanie 60/40