I pozamiatał...

Marcel232

Fachowiec
Obejrzałem. Niesamowite... Pytanie zasadnicze - ile lat wytrzymają te szybko ładowane baterie? To moim zdaniem będzie w największym stopniu determinowało ich rezydualną wartość.
To jak ze wszystkim (silniki VAG’a z interwałami olejowymi 30k km) będzie problemem drugiego/trzeciego właściciela 😀

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator

Michal

Moderator

nabrU

Moderator
Nie wywołujcie wilka z lasu ;) Że o off-topicu nie wspomnę :p

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Kraj Gdzie Mieszkam
Dzięki!
Nie wiem co na to pozostali, ale ja chyba wolałbym żebyśmy pisali wprost o krajach/rynkach, o których piszemy. Sam na różnych etapach życia mieszkałem po kilka lat w różnych krajach i moje wypowiedzi / obserwacje byłyby były różne w różnych momentach życia. Miałbym 4 KGM-y, o których mógłbym pisać.

Ponadto wprowadzenie pojęcia KGM nie uchroni nas od dyskusji o wyższości Twojego KGM nad moim KGM, czy odwrotnie.

Jednocześnie, jak sądzę, alergiczność niektórych reakcji na Twoje wpisy nie bierze się z samego akronimu UK, a bardziej z częstości wpisów i opisów rzeczywistości, która dla większości tu (w PL czy na forum) jest mało interesująca. W skrócie: nie akronim, nie brak zainteresowania rynkiem w UK, a częstość odniesień jest problemem. Nie oceniam.

Podsumowując, apel taki mam: odejdźmy od konceptu KGM i pisz(my) wprost o UK, czy innym plemieniu do którego ktoś akurat przynależy (to apel do Wszystkich)…. 😉

PS nie jestem polonistą i zastanawiam się czy aby poprawną formą nie jest Kraj, w którym mieszkam (KwKM). 😂

nabrU

Moderator
Jednocześnie, jak sądzę, alergiczność niektórych reakcji na Twoje wpisy nie bierze się z samego akronimu UK, a bardziej z częstości wpisów i opisów rzeczywistości, która dla większości tu (w PL czy na forum) jest mało interesująca. W skrócie: nie akronim, nie brak zainteresowania rynkiem w UK, a częstość odniesień jest problemem. Nie oceniam.

Pełna zgoda, tylko jakoś (według mnie) coraz mniej od dobrych kilku miesięcy piszę czy porównuję do UK (choć porównań w 100% uniknąć się nie da) bo widzę, że to się 'nie podoba', a mimo to ktoś tam zawsze wyciąga moje miejsce zamieszkania w pejoratywny sposób.

Ja osobiście chciałbym słyszeć z pierwszej ręki o elektromobilności w Niemczech, Danii (tu @delta zaczął robić 'dobra robotę' ;)), Francji czy Norwegii. Bo to są kraje gdzie wprowadzane są rozwiązania, które za parę lat mogą być w Polsce. Przykładem niech będą moje posty sprzed paru lat o magazynach energii czy taryfach dynamicznych właśnie w UK. Komentarze były wtedy w stylu 'magazyny się nie opłacają', 'taryfy dynamiczne to jeszcze daleko i w naszych warunkach się nie sprawdzą' itp itd. Minęło parę lat i proszę ile mamy zadowolonych 'magazynierów' czy 'pstrykaczy' na Forum. Gwarantuję, że za niedługo będą w PL wallboxy sterowane przez operatora w zamian za niską taryfę i wtedy znowu sprawdzi się moje 'krakanie', że TWC jest o 'doopę potłuc' i trzeba EVSE z OCPP. To wszystko gdzieś się dzieje wcześniej i nie da się tego opisać nie wymieniając jak i gdzie to działa. A że my taki naród jesteśmy, że jak się otwarcie nam powie, że jesteśmy za Anglikami czy Niemcami, to się włącza opcja 'Polak level hard'.

Zauważam też w tej kwestii niejako podwójną ocenę. Jeśli ktoś napisze, że np. program 'MojeEauto' to 'szajs' (bo tak jest) to jest OK. Jednak wystarczy, że ja wyrażę takie samo zdanie i podam przykład idealnego rozwiązania (niestety z UK), to już jestem 'bee'.

Oczywiście pomijam wpisy typu 'to jest polskie forum' albo 'nie daję przyzwolenia komuś kto nie mieszka w Polsce aby się panoszył na forum', bo i takie teksty były, ale myślę / mam nadzieję, że nie wyrażają one opinii ogółu Forumowiczów.

Uff, sorki za ten przydługi off-topic, ale obiecuję poprawę :)

PS nie jestem polonistą i zastanawiam się czy aby poprawną formą nie jest Kraj, w którym mieszkam (KwKM). 😂

Taki był zamysł, ale skrót wyglądał bardziej skomplikowanie :p

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Pełna zgoda, tylko jakoś (według mnie) coraz mniej od dobrych kilku miesięcy piszę czy porównuję do UK (choć porównań w 100% uniknąć się nie da) bo widzę, że to się 'nie podoba', a mimo to ktoś tam zawsze wyciąga moje miejsce zamieszkania w pejoratywny sposób.

Zauważam też w tej kwestii niejako podwójną ocenę. Jeśli ktoś napisze, że np. program 'MojeEauto' to 'szajs' (bo tak jest) to jest OK. Jednak wystarczy, że ja wyrażę takie samo zdanie i podam przykład idealnego rozwiązania (niestety z UK), to już jestem 'bee'.
Kolega poskarżył się kiedyś swojemu dealerowi VW, że radio w jego samochodzie zawsze się włącza przy uruchomieniu samochodu. Nawet jeśli je wcześniej wyłączał. Od serwisu dostał taką odpowiedź: "It's not a bug, it's a feature".

<sarcasm on>
My Naród mamy niezbywalne prawo do narzekania i krytykowania tego co nasze. I nie będzie nikt pluł nam w twarz, krytykując to co nasze.
<sarcasm off>
"It's not a bug, it's a feature" 😂

Najnowsze dyskusje