I pozamiatał...

cooler

Pionier e-mobilności
Ostatecznym testem i tak jest to czy @cooler go kupi.
Oglądałem, bardzo mi się podoba, trochę elektronika ma dziwne "chińskie" narowy ale poza tym gdybym musiał szukać następcy mojego miniana na dalekie wyprawy to czemu nie, choć musiałby mieć trochę więcej przestrzeni bagażowej i kładzione siedzenia w 2-gim rzędzie.

Piszę z Sardynii, przelot z piecioma krótkimi (5-10 min) i jednym długim, ponad godzinnym postojem spod Wawy do Livorno to niecałe 16h i ~1600km. Jechałem w dzień, start 10:30, ok 2:00 na miejscu, tym razem bez zmiennika więc nie udało się zrobić tego w ~14h jak poprzednio w nocy i ze zmiennikiem.

Spalanie wyszło spore, 10.8l/100km średnio z całej trasy, w dzień trzeba jechać bardziej dynamicznie niż w nocy (10.4l/100km poprzednim razem przy lepszym czasie przelotu).
Załadunek to: 2 SUPy 3.5m, 2 duże lodówki samochodowe: kompresorowa i na Poltiera, 1 leżak z kółkami, 2 krzesła plażowe, 4 koła dmuchane, 2 materace do pływania, osprzęt do Kitesurfingu, worki wodoczelne, bojki do pływania, 3 duże parasole słoneczne, 3 śpiwory, 3 notebooki (praca zdalna od czasu do czasu) plus osprzęt plażowy typu koce, sprzęt do kopania w piasku, mocowania do parasoli etc. no i ubrania.
Na ponad miesięczny pobyt trochę się nazbiera.

Jak Zeekr 7X tyle rzeczy zmieści to przy tak szybkim ładowaniu i rozsadnym zasięgu nie pogardziłbym - ma wszystko co lubię, duża bateria i szybkie ładowanie :)

Wyjdzie że następca na Dalekie Trasy będzie z Dalekiego Wschodu:)

Last edited:

p.j.s

Posiadacz elektryka
Pełna zgoda, tylko jakoś (według mnie) coraz mniej od dobrych kilku miesięcy piszę czy porównuję do UK (choć porównań w 100% uniknąć się nie da) bo widzę, że to się 'nie podoba', a mimo to ktoś tam zawsze wyciąga moje miejsce zamieszkania w pejoratywny sposób.
Nie ograniczaj się - pisz jak gdzieś jest coś lepiej / gorzej za granicą.
Ja uważam że Twoje posty są bardzo wyważone i chętnie czytam.

Ja osobiście chciałbym słyszeć z pierwszej ręki o elektromobilności w Niemczech, Danii (tu @delta zaczął robić 'dobra robotę' ;)), Francji czy Norwegii. Bo to są kraje gdzie wprowadzane są rozwiązania, które za parę lat mogą być w Polsce.
Też mam takie zdanie.

Sporo za młodu wyjeżdżałem / mieszkałem poza RP i też często jak wracałem do PL i opowiadałem jak to gdzie indziej może być coś lepiej zorganizowane to zdarzało się że ludzie odbierali to tak, jakbym się chwalił... W d.. to miałem, bo wiem że ciemnogród zawsze zostanie ciemnogrodem. Są wśród nas ludzie otwarci, ciekawi świata i chętni do rozwoju oraz przeciwnicy (z tekstami u nas zawsze tak było i to działało...).

Przykład z życia: podczas budowy domu jakieś 15 lat temu wezwałem eksperta z firmy produkującej izolacje pionowe ścian fundamentowych bo nie byłem pewien czy "fachowcy" dobrze robią. I co? Źle robili - a ile się przy tym namarudzili, że wymyślam. Przyjechał fachowiec, wytłumaczył i zrobili zgodnie ze sztuką. Za tę szkołę powinni mi zapłacić. Mieli gratis.

p.j.s

Posiadacz elektryka
W KGM Polestar jest dość popularny i jest oficjalna sieć sprzedaży, Zeekr (jako Geely brand) ma się pojawić tu w tym roku i może będą dzielić salony sprzedaży. A do najbliższego salonu Polestara mam 19km więc jak się Zeekr pojawi to se go obejrzę ;)
Też się zastanawiałem co to ten KGM Polestar - zacząłem się zastanawiać czy KGM (dawny SsangYong) nie połączył się z Geely... :)