Na LinkedIn Herberta Diessa pojawił się właśnie krótki filmik pokazujący oprogramowanie ID. Software 3.0 w modelu ID.5 GTX:
www.linkedin.com
Nie pokazują zbyt dużo, jest więcej gadania, niż faktycznej demonstracji – ale coś jest:
Nowe oprogramowanie ma pojawić się wiosną.
I had the privilege to test-drive next year’s software update of our ID… | Herbert Diess | 150 comments
I had the privilege to test-drive next year’s software update of our ID. models. Very exciting experience! As a car engineer, it is so new and motivating that you are able to improve a product that is already in the hands of the customer. We will offer the version 3.0 starting next spring...
Nie pokazują zbyt dużo, jest więcej gadania, niż faktycznej demonstracji – ale coś jest:
- Pokazują automatyczną zmianę pasa ruchu na autostradzie łącznie z wyświetlanymi na ekranie przed kierowcą wskazaniami (strzałki na wizualizacji drogi w panelu systemów wspomagających + zielona linia potwierdzająca aktywację manewru kierunkowskazem).
- Chwalą się też tym, że tysiące samochodów zbierają dane, przez co Travel Assist z danymi hmm... roju? (nie wiem, jak sensownie przetłumaczyć "swarm data") ma przykładowo "świetnie obsługiwać" (cokolwiek będzie to znaczyć) 80% niemieckich autostrad.
- Wspominają o planowaniu trasy z wieloma przystankami na ładowanie. Mam wrażenie, że ID. Software 2.3 też to potrafi, choć nie wiem, jak dobrze to robi – może więc po prostu wcześniej zrobili przymiarkę po cichu, a teraz to dopracowali i się chwalą.
- Chwalą się też ulepszoną obsługą głosową – samochód ponoć potrafi znaleźć indyjską restaurację w Berlinie oraz poprowadzić do fabryki Volkswagena w Wolfsburgu.
Nowe oprogramowanie ma pojawić się wiosną.