Idzie update map do wersji EU-2023.32-14783

Michal

Moderator
Kapuś ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Próbuję to powiązać czy aktualizacjami map, czy oprogramowania? I bywalo różnie nie do odczytania - dlaczego?
Potem ze może jak jadę na nawigacji? Nawet czy jest różnica jak podjeżdżam do tego odcinka z różnych stron? Nie da się tego zrozumieć.

KrzysztofFly

Moderator
U mnie pojawiła się na mapie nowa droga, właściwie to taki krótki łącznik, który fizycznie pojawił się i jest przejezdny od około roku. Jednak nawigacja, podobnie zresztą jak Google Maps, prowadzi dalej dookoła.
Tak prowadzi.
Zrzut ekranu 2023-11-12 181957.png
A tak powinna.
Zrzut ekranu 2023-11-12 182108.png

zibizz1

Pionier e-mobilności
Kiedyś słyszałem( nie wiem czy tak nadal jest) że Tesla do nawigacji używała MapBox który tak naprawdę jest nakładką na OpenStreet maps(OSM). Więc jeśli jakiś fragment jest problematyczny w waszej okolicy i bardzo wam to przeszkadza to zetknąłem na OSM i jeśli jest ten źle to poprawił( działa jak Wikipedia)

Bronek

Pionier e-mobilności
OK, tylko dlaczego jest to jak ping pong? Bo to tak wygląda, ze ktoś poprawia prawidlowo a za kilka dni czy tygodni, ktoś inny przywraca starą wersję.

KrzysztofFly

Moderator
Kiedyś słyszałem( nie wiem czy tak nadal jest) że Tesla do nawigacji używała MapBox który tak naprawdę jest nakładką na OpenStreet maps(OSM). Więc jeśli jakiś fragment jest problematyczny w waszej okolicy i bardzo wam to przeszkadza to zetknąłem na OSM i jeśli jest ten źle to poprawił( działa jak Wikipedia)
Wiesz co, raczej jest to tak, że w mojej okolicy mi to nie przeszkadza, ja po prostu zauważam nieprawidłowości, podobnie zapewne jak @Bronek i jeszcze wielu innych użytkowników. My w swojej okolicy nie potrzebujemy jeździć na nawigacji, czasami jednak człowiek włączy z czystej ciekawości, aby zobaczyć czy już coś tam pokazuje i w jaki sposób. Jednak jeśli się tak zdarzy, że Ty czy ktokolwiek inny przyjedzie tutaj, to po prostu zupełnie nieświadomie będzie jeździł dookoła. Zapewne dokładnie tak samo my jeździmy gdzieś tam w Polsce, zupełnie inaczej niż robią to lokalsi ;).
Co do OSM, to ja mam raczej wrażenie, że tam zawsze w pierwszej kolejności pojawiają się nowe drogi, ronda i skrzyżowania, nawet takie które są dopiero w budowie. W moim odczuciu mapy w Tesli raczej zbliżone są do Google Maps.

ciastek

Pionier e-mobilności
Kiedyś słyszałem( nie wiem czy tak nadal jest) że Tesla do nawigacji używała MapBox