Ile kosztuje podróż do Chorwacji

Michal

Moderator
Taki artykuł widziałem na money.pl i mają taką oto grafikę. Może ktoś chce dopisać ile kosztuje taki przejazd EV?
U mnie koszt wynosiłby 0 (słownie zero) złotych, bo mam darmowe superchargery.

1722160191206.png

Last edited:

Gandalf

Pionier e-mobilności
Ja nie ze względów ekonomicznych; czas = pieniądz, więc wolę wygodnie, bezpiecznie i szybko, a zakładam że autostrady takie właśnie są no bo przecież za coś płacę.... Ale mamy rodzimy przykład w postaci odcinka A4 Katowice<->Kraków, który podejrzanie często przegrywa z DK94, bo autostradą to może i jedzie się tak samo długo i w korkach, ale przynajmniej trzeba za to jeszcze zapłacić.

Więc jeśli mogę kosztem dodatkowych 5 minut przejechać fajną trasą (np. ładne widoki zamiast ekranów na autostradzie), a przy tym nie płacić za stanie w korkach przy bramkach na autostradzie, to chętnie skorzystam.

Robur82

TM3 SR HL 24 Enyaq 80 23r
Przebijałem się ostatnio przez Słowenię motocyklem i to nie jest takie proste jadąc od strony Włoch w kierunku Węgier . Elektrykiem też omijałem autostradę i to wymaga sporo samozaparcia. Mam też podejrzenie graniczące z pewnością że nawigację są opłacone przez rząd Słowenii, nie pozwalając wybrać trasy przejazdu bez opłacenia autostrady. Chorwaci podeszli w inny sposób, ograniczając prędkość na drodze numer 1 do średnio 60 km, w ten sposób autostrada ma znaczną przewagę nad drogą krajową.
na pewno przekupili googla
5-20km przed granicą słoweńską ustaw sobie w google maps unikaj opłat i przejedziesz całą Słowenię nie wjeżdżajać na autostradę.

Jusand

Posiadacz elektryka
Ja jechałem tydzień temu przez Słowenię drogami krajowymi, czas przejazdu ok 1.5 godziny. Jeszcze mnie policja w Chorwacji gdzieś ok 5 km od granicy zatrzymali do kontroli. Pewnie byli zdziwieni co tam robię. Na szczęście w ostatniej chwili sobie przypomniałem o dowodzie rejestracyjnym, a kwitek OC to miałem z 2021. Na szczęście nie chcieli OC. Sprawdzili dowody, co w bagażniku ale tylko z tyłu 😄.
Dziś wracałem już po płatnej autostradzie, bo miałem więcej do przejechania. Koszt przejazdu dziś z okolic Senj do Katowic to 0zl. Do Chorwacji zapłaciłem tylko 40 zł na Ekoen.
Co ciekawe dziś na SuC czekałem tylko z 2 minuty w Ołomunicu. Katowice Leclerc wieczorem były puste jak przyjechałem. Potem przyjechał jeden.
Natomiast w Chorwacji na SuC to lekki dramat, na Senj 3 krotnie się ładowałem i za każdym razem czekałem ok 30 minut. Natomiast gość co przyjechał z pobliskiego Otocac w sobotę, mówił że w kolejce stoi 20 Tesli.
Moim celem było przejechanie za zero złotych i to mi się udało w 99% (40 zł Ekoen).
Jutro jeszcze powrót do domu, do Gdańska też pojadę po SuC, choć zdaję sobie sprawę że potrwa to dłużej

consigliero

Pionier e-mobilności
na pewno przekupili googla
5-20km przed granicą słoweńską ustaw sobie w google maps unikaj opłat i przejedziesz całą Słowenię nie wjeżdżajać na autostradę.
Wiesz na to nie wpadłem, może dlatego że nie mam telefonu na kierownicy i nawigacja to proste Zumo xt. Może xt2 działa inaczej, ale xt mimo zaznaczenia omijania autostrad uparcie twierdziło, że nie dojadę do Węgier bez wjazdu na autostradę.

Halisep

Posiadacz elektryka
Tak samo poprowadzona trasa Wrocław - Split co w tej wyliczance na górze w ABRP na przykładzie mojego auta:
IMG_20240729_092402.jpg

275zł + ładowanie domowe + abo Ionity

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja mogę powiedzieć ile taka trasa w LPG by kosztowała, 9 dniowy w połowie maja. Start z okolicy Krakowa, przez Słowacje, Węgry, w okolice Splitu. Dojazd to 480PLN powrót to 520PLN, plus dwie winiety 10 dniowe na Węgry i Słowację.
1722243336075.png

Szaruś

Peugeot e208, 10.2022
Wiesz na to nie wpadłem, może dlatego że nie mam telefonu na kierownicy i nawigacja to proste Zumo xt. Może xt2 działa inaczej, ale xt mimo zaznaczenia omijania autostrad uparcie twierdziło, że nie dojadę do Węgier bez wjazdu na autostradę.
W Waze też można ustawić unikanie opłat. I dodać winiety, które się wykupiło (np tylko Węgry). Wtedy przez Węgry poprowadzi po autostradzie, a przez inne kraje drogami bezpłatnymi.

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
Opowiedz więcej o swoim zboczeniu ;-)
W sensie gdzie warto zjechać z autostrady i kontynuować poza.
Ja planuję w jedną stronę Jeziora Plitwickie, a potem Split (wjeżdżając od Słowenii), a w drugą, ze Splitu do Wiednia przez Słowację. ENC mnie nie przekonuje wcale (za dużo zawracania głowy, klejenie do szyby, a to tylko jedna wizyta w tym roku... i pewnie dekadzie)
Ja jechałem przez Murek Austria, potem przez Słowenię i wyjechałem w Chorwacji ,w Karlovac jedziesz na bramki i tam masz np SUC na stacji benzynowej, wjedziesz na drogę nr 1 na Plitvickie Jezera,i potem cały czas ta sama droga , to jest piękna trasa górami z widokami, jadę cały czas ta drogą na Knin ,jest tam piękna twierdza na górze, którą możesz zwiedzić w centum Ań rondzie gdzie pod drzewami jest darmowy parking w cieniu idziemy na kawę ,następnie możesz wybrać czy jechać na Sinj czy Drniś często tak jadę i zawsze w dzień ,bo wtedy degustuje się prawdziwą Chorwacja, a nie tylko autostrada, która mnie męczy .

boa

Posiadacz elektryka
Mnie się wydaje, że wcale tak tanio nie będzie. Ostatnio podliczyłem swój wyjazd Kraków - Drawsko. Cena za 100 km: 46 zł wprawdzie opcja najdroższa bo Ionity + Greenway + Ekoenergetyka + PowerDot bez abonamentów ale to wychodzi koszt jak za spalinowe przy spalaniu 7-7.5 litra i to licząc ładowanie w domu na końcu i początku podróży gdzie koszty są na poziomie 5 zł/100. Gdybym się ładował tylko na mieście to spokojnie by skoczyło do 50-60 zł/100 km.

Oczywiście to jest przypadek specyficzny bo ja tylko na wyjazdach się ładuję "na mieście" wiec ogólny koszt 100 km u mnie to jakieś ~10 zł. No ale nie każdy ma luksus ładowania w domu z paneli.
Takich klientów wszyscy lubią :) 3,5 płaciłeś za 1kwh lub bodajże 0,8-0,9eur za granicą, a wykupując na 1 miesiąc abonament za 50zl miałbyś po 2 zł i 0,4eur, jakoś tak… (Ionity, najszybsze i najlepsze lokalizacje przy autostradach)