Ile kosztuje podróż do Chorwacji

Michal

Moderator
Taki artykuł widziałem na money.pl i mają taką oto grafikę. Może ktoś chce dopisać ile kosztuje taki przejazd EV?
U mnie koszt wynosiłby 0 (słownie zero) złotych, bo mam darmowe superchargery.

1722160191206.png

Last edited:

slaveq

Pionier e-mobilności
Mnie się wydaje, że wcale tak tanio nie będzie. Ostatnio podliczyłem swój wyjazd Kraków - Drawsko. Cena za 100 km: 46 zł wprawdzie opcja najdroższa bo Ionity + Greenway + Ekoenergetyka + PowerDot bez abonamentów ale to wychodzi koszt jak za spalinowe przy spalaniu 7-7.5 litra i to licząc ładowanie w domu na końcu i początku podróży gdzie koszty są na poziomie 5 zł/100. Gdybym się ładował tylko na mieście to spokojnie by skoczyło do 50-60 zł/100 km.

Oczywiście to jest przypadek specyficzny bo ja tylko na wyjazdach się ładuję "na mieście" wiec ogólny koszt 100 km u mnie to jakieś ~10 zł. No ale nie każdy ma luksus ładowania w domu z paneli.

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
Te ceny to w jedną stronę co?bo jak jechałem swoim dieslem to koszt był 2000zł z winietami i to 3 lata temu,
Teraz 3900 km po Bałkanach 590 zł oczywiście darmowe ładowanie na miejscu.

Teslowychopak

Posiadacz elektryka
A płatne drogi policzyles?;)
Tak,Czechy gratis ,Słowenia gratis, Chorwacja pare euro pózniej piękna trasa górami cały czas 100 /h zero kolejki na bramkach itp,Ausria płatna autostrada.

krzyss

Pionier e-mobilności
Tak,Czechy gratis ,Słowenia gratis, Chorwacja pare euro pózniej piękna trasa górami cały czas 100 /h zero kolejki na bramkach itp,Ausria płatna autostrada.
Na grafice slowenia autostrada jada, w chorwacji tez.
To trzeba liczyc austrie, slowenie, chorwacje w autostradach, a to juz troche wyjdzie.

zibizz1

Pionier e-mobilności
Czepiałem wie tych 0, słownie "zero".
@Michal Bede jechał niedługo do Szwajcarii i caly czas sie głowie jak wyjechać z Polski za zero. I sprawa nie jest prosta, chyba trzeba wyjechać wieczorem żeby w takich Kostomłotach pojawić sie po polnocy

Gandalf

Pionier e-mobilności
Chorwacja pare euro pózniej piękna trasa górami cały czas 100 /h zero kolejki na bramkach itp
Opowiedz więcej o swoim zboczeniu ;-)
W sensie gdzie warto zjechać z autostrady i kontynuować poza.
Ja planuję w jedną stronę Jeziora Plitwickie, a potem Split (wjeżdżając od Słowenii), a w drugą, ze Splitu do Wiednia przez Słowację. ENC mnie nie przekonuje wcale (za dużo zawracania głowy, klejenie do szyby, a to tylko jedna wizyta w tym roku... i pewnie dekadzie)

consigliero

Pionier e-mobilności
Przebijałem się ostatnio przez Słowenię motocyklem i to nie jest takie proste jadąc od strony Włoch w kierunku Węgier . Elektrykiem też omijałem autostradę i to wymaga sporo samozaparcia. Mam też podejrzenie graniczące z pewnością że nawigację są opłacone przez rząd Słowenii, nie pozwalając wybrać trasy przejazdu bez opłacenia autostrady. Chorwaci podeszli w inny sposób, ograniczając prędkość na drodze numer 1 do średnio 60 km, w ten sposób autostrada ma znaczną przewagę nad drogą krajową.