Ile realnie przejedzie TMY SR/LR na autostradzie przy 120, w normalnej podmiejskiej eksploatacji

Michal

Moderator
Poczytaj sobie kilka stron w wątku tutaj:
Masz tam ciekawe dane o przejazdach, m.in moich, gdzieś tam też opisywałem chyba jak jechałem właśnie używając karty energia w aucie żeby dojechać na styk.

UseYbrain

Posiadacz elektryka
MY RWD/SR u mnie przejeżdża na styk 100%-10%) trasę między superchargerem Kostomłoty i Lucmierz, czyli 270km, przy temp. 5 stopni. Raz podczas ulewnego deszczu musiałem się doładować 5min na Greenway. Jazda z prędkością 120km/h.
To zdecydowanie nie jest na styk! Na styk raz dojechałem do SC na -5% :))))

UseYbrain

Posiadacz elektryka
Sprawdź ustawienie ABRP - tam raczej jest ustawiona maksymalna dopuszczalna prędkość na danym typie drogi.
Ja robię przy wyjazdach na styk tak, że otwieram sobie wykres zużycia w trasie - ten opadający i tam masz bardzo dokładne szacowanie naładowania na miejscu (do mniejsza po przecinku). Względem tego możesz korygować prędkość tak, żeby mieć odpowiedni stopień naładowania dojeżdżając i wracając.
Tak samo robię ! Tesla bardzo dokładnie pokazuje % przy wyliczaniu trasy do miejsca docelowego. Pokazuje 10% - jadę 110, pokazuje 20% jadę 120, pokazuje -5% jadę 90 za tirem przez 100km :)