Infrastruktura EV w Wielkiej Brytanii

piotrpo

Pionier e-mobilności
Ale to chyba dobrze dla teslowców
Dla Teslowców, tak jak dla wszystkich innych posiadaczy EV "dobrze",. to sytuacja, w której można podjechać na dowolną ładowarkę, nie zostać zaskoczony brakiem działania, czy paragonem grozy. Do tego potrzeba takiego nasycenia rynku infrastrukturą różnych operatorów, żeby najzwyczajniej mieć wybór.

2 następne lokalizacje SuC
Trochę wkurza mnie czytanie o tym, mając do dyspozycji 4 wtyczki V2 200km od domu.

Gridserve w cenie 79 pensów za kWh
O panie, 4 ziko za kWh, to aż sok z cebuli wyciska... Ale paliwo też macie droższe i pewnie jest jakaś tam korelacja + manipulowanie abonamentami.

dla non-Tesla w szczycie za 56 pensów
Tak Greenway'owo. Z ciekawości jaka jest cena dla najszybszych tosterów na świecie?

nabrU

Moderator
Trochę wkurza mnie czytanie o tym, mając do dyspozycji 4 wtyczki V2 200km od domu.

Żal mi Was trochę, szczerze powiedziawszy, bo czytam to Forum od ponad 2 lat i jakoś realnego 'kopa' w poprawie infrastruktury w PL nie widzę. Dużo za to obiecanek... Rachunki za prad macie takie, że się do PAN trzeba zapisać aby to zrozumieć, dopłaty do EV pokombinowane. Chociaż ze starym prosumentem się niektórym poszczęściło. (y)
A propos: u mnie w promieniu 70 mil (choć od południa się nie da bo mam morze ;)) apka Tesli pokazuje mi 40 lokalizacji (nie wiem ile wtyczek w sumie). Więcej / dalej pokazać nie chce :p

O panie, 4 ziko za kWh, to aż sok z cebuli wyciska... Ale paliwo też macie droższe i pewnie jest jakaś tam korelacja + manipulowanie abonamentami.

To i tak niewiele. Ulubiony przez niektórych tu na Forum Shell Recharge 'kosi' u nas 93 pensy za kWh, drugi na niesławnym pudle jest BP Pulse z 86 pensami za kilowat. Greenwashing na całego :poop:

Paliwko 1,5 GBP za litr w marketach i ok 1,7 GBP na autostradowych stacjach
Tak Greenway'owo. Z ciekawości jaka jest cena dla najszybszych tosterów na świecie?
Tesla ma różne ceny przecież. Najniżej u nas widziałem chyba 24 pensy dla Tesli.

Czekaj, o jakie tostery chodzi, bo nie łapię... :rolleyes:

Last edited:

daniel

Señor Meme Officer

nabrU

Moderator
Teraz jasne. Dla Tesli SuC u nas to przeciętnie 30-35p poza szczytem i 40-45p w szczycie. Co jak widzisz stanowi ponad połowę ceny 'zielonej energii' od Shell'a czy BP :ROFLMAO:

piotrpo

Pionier e-mobilności
@nabrU Trochę kiepski. Jeszcze gorzej, że w kraju, gdzie udział elektryków jest bez porównania wyższy niż w PL, infrastruktura na innym poziomie wciąż jest tak kiepsko z działaniem mechanizmów rynkowych. Oznacza to, że w PL będzie tak jeszcze niestety przez wiele lat. Pocieszam się jedynie, że dzisiaj zmiany z zachodu dochodzą do nas szybciej niż kiedyś i nie trzeba będzie czekać 600 lat jak na rozpoczęcie Średniowiecza.

nabrU

Moderator
Budowa następnych SuC (tym razem 12 x V3) na jednym z angielskich MOP. Wstawiam tylko dla pocieszenia, że chyba źle tak nie jest mimo zwolnień w Tesli (y)Nawet jeden podpiera kija i go jeszcze nie wywalili :ROFLMAO:

IMG_20240518_132736666.jpg

Michal

Moderator
Budowa następnych SuC (tym razem 12 x V3) na jednym z angielskich MOP. Wstawiam tylko dla pocieszenia, że chyba źle tak nie jest mimo zwolnień w Tesli (y)Nawet jeden podpiera kija i go jeszcze nie wywalili :ROFLMAO:
To ten co go zatrudnili z powrotem po tygodniu, bo dobrze kija podpierał ;)

nabrU

Moderator
Chyba jednak nie, bo buty ma trochę schodzone jak na świeżego pracownika ;)

Michal

Moderator
Chyba jednak nie, bo buty ma trochę schodzone jak na świeżego pracownika ;)
Nie zdążył zdać, bo mu kartę wejściową zablokowali przecież przy zwolnieniu, więc jak Elon do niego zadzwonił, to buty już miał.