Infrastruktura EV w Wielkiej Brytanii

Bronek

Pionier e-mobilności
Oni tak w sumie to nadal mają jakby.
I to z powodu panienek. Cesaz Rzymski chciał sterować kościołem to se wybrał Spec Kardynała
A król Anglii tylko podupczyć

Nie bedzie nam tu Angol pluł w twarz i dzieci nam germanił. Tak za jednym zamachem mi się skojarzyło. Wanda nie na darmo nie dała D.. y. Duda daje zaś na codzień
U nas jest moda na wodór i atom. A ten ostatni to nawet w formie rakiet chcemy. Lubimy być strategicznym celem .
A że ruskie będą celować, to już nie ważne.

nabrU

Moderator
Natrafiłem na taki wykresik więc wstawiam, bo często dyskutujemy tu o miksie energetycznym:

1714740867908.png

Mam wrażenie, że to głównie dzięki energii z coraz większej ilości (i większych) turbin wiatrowych na Morzu Północnym...

1714741099793.png

Last edited:

piotrpo

Pionier e-mobilności
@nabrU Fajnie to wygląda, tylko w latach 80 Thatcher zamykała kopalnie węgla, a 2 lata temu nasi politycy wyklinali OZE, bo Bóg dał nam węgiel i krzyczeli Bełchatów albo śmierć.
Do tego nasze wybrzeże Bałtyku nie ma nawet w przybliżeniu tak dobrych warunków wietrznych jak Morze Północne.

nabrU

Moderator
Ale ja nie wstawiłem tych danych aby cokolwiek do PL porównywać. Każdy kraj ma swoje uwarunkowania...

nabrU

Moderator
Ostatnie newsy o zwolnieniach w Tesli (szczególnie w teamie SuC) mnie trochę zmartwiły i bałem się, że bardzo dobre tempo oddawania SuC spadnie do zera. Ale wygląda, że się myliłem i ktoś tam jeszcze w teamie z UK został🤞

Thetford SuC (16x 250kW V4) przygotowywany do oddania:

1715097076806.png

nabrU

Moderator
2 następne lokalizacje SuC (8 x V4 na MOP Gloucester Północ i Południe) oddane i udostępnione dla non-Tesla, więc następne potwierdzenie, że ktoś tam jeszcze pracuje (y)

nabrU

Moderator
Taki obrazek z MOPu Reading South na autostradzie M4.
Na przeciw siebie ładowarki Gridserve w cenie 79 pensów za kWh, a po drugiej stronie ogólnodostępne SuC V4 w cenie (dla non-Tesla w szczycie akurat tam za 56 pensów). I co - ano prawie pustki na SuC (jeden kumaty gość w ID.3), a ledwo wolne miejsce na droższym Gridserve. Zrozumiesz ludzi? :rolleyes:

WhatsApp Image 2024-05-12 at 23.31.51.jpeg

Last edited:

nabrU

Moderator
Rejestrować się nie trzeba bo V4 akceptują contactless...