Infrastruktura EV w Wielkiej Brytanii

nabrU

Moderator
U nas też był, więc dlatego nie wiem o co kaman.

piotrpo

Pionier e-mobilności
Pewnie jakaś formalna sztuczka na obejście zasad równego traktowania klientów. Sprzedajesz prąd swoim i nieswoim w tej samej cenie, na tych samych zasadach, po prostu dla posiadaczy Tesli przynależność do grupy "swoich" jest wliczona w cenę pojazdu, a inni mogą się wkupić za jakąś tam skromną, miesięczną opłatę.

nabrU

Moderator
No ale przecież piszę, że u nas jest tak 'od zawsze' tj. nom-Tesla albo płaci drożej, albo kupuje abo miesięczne i płacy Tyle ile Tesla:

1712927660161.png

Więc jedyna zmiana to zdanie: 'From April 13th, we are updating Supercharging pricing'. Reszta zawartości maila już istnieje i niczego nie zmienia (jak dla mnie).

Cóż, okaże się jutro...

lookash_c

Pionier e-mobilności
Więc jedyna zmiana to zdanie: 'From April 13th, we are updating Supercharging pricing'. Reszta zawartości maila już istnieje i niczego nie zmienia (jak dla mnie).

Cóż, okaże się jutro...
Więcej optymizmu - obniżka może będzie :cool:

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
Wczoraj w UK mieliśmy kolejny rekord w OZE: ok. 13:00 kraj osiągnął najniższą wartość intensywności emisji dwutlenku węgla przy produkcji energii elektrycznej - 19gCO2/kWh

Żeby nie było, nie osiągnięto tego w jakimś minimum, a przy popycie 37,3GW co dla UK stanowi raczej 'górkę' zapotrzebowania.

1713285474716.png 1713285543111.png

I to wszystko przy ok. 18GWh energii z farm wiatrowych, które trzeba było wyłączyć...
Obecnie jest to nawet więcej bo prawie 24GWh - tyle ile cała Polska potrzebuje w godzinę o_O

1713285870903.png

piotrpo

Pionier e-mobilności
No ale przecież piszę, że u nas jest tak 'od zawsze'
Mam na myśli przeźroczyste dla użytkownika zmiany formalne. W dokumentach może mieć znaczenie, czy masz 3 grupy klientów Tesla, abo i "z doskoku", zamiast abo i z doskoku, a Tesla sama z siebie ten abonament finansuje. Trochę jak z PRLowskim zwisem męskim, który był takim samym krawatem jak krawat, ale już nie obejmowały go jakieś tam regulacje cen/podatków itp.

nabrU

Moderator

nabrU

Moderator
Dzisiaj Tesla udostępniła kolejne 20 lokalizacji SuC dla innych EV w UK (największa taka ilość udostępniona na raz). Podsumowując obecnie mamy 62 lokalizacje SuC dostępne dla innych EV (47 x V2/V3 i 15 x V4). Wszystkich SuC mamy bodajże 163 lokalizacje.