Infrastruktura EV w Wielkiej Brytanii

miv

Posiadacz elektryka
Niestety w UK kończą się ostatnie przywileje dla EV. Od kwietnia trzeba będzie nawet płacić Road Tax. Także jak nie ma się dostępu do taniego ładowania, elektryk wychodzi w eksploatacji tak samo jak spalinowy. A może nawet drożej bo koszt ubezpieczenia większy.

nabrU

Moderator
Koniec roku się zbliża więc pora na jakieś podsumowania. Zacznijmy od Superchargerów w UK (nie bijcie proszę :devilish:)

W 2024 uruchomiono 33 lokalizacji i 9 rozbudowano, co daje dodatkowe 458 uruchomionych Superchargerów. 11 z ww. lokalizacji powstało na MOPach.

Na dzień dzisiejszy w budowie jest 16 lokalizacji i 2 są rozbudowywane co da (zapewne wkrótce) następne 216 SuC.

zibizz1

Pionier e-mobilności
W UK ceny paliw 'kopalnych' na stacjach są tradycyjnie w pensach... Ot następna inszość ;)
P.S. Oczywiście cena na ładowarkach jest już w funtach (czyli w tym przypadku 65p/kWh)
To brytyjskie przyzwyczajenie zawsze mnie zastanawia. W jednym miejscu taki Octopus robi rewolucje a w drugim miejscu ktoś tworzy taki wyświetlacz gdzie większe wartości sa w pensach a mniejsze w funtach.

marco_25

Posiadacz elektryka
To brytyjskie przyzwyczajenie zawsze mnie zastanawia. W jednym miejscu taki Octopus robi rewolucje a w drugim miejscu ktoś tworzy taki wyświetlacz gdzie większe wartości sa w pensach a mniejsze w funtach.
to się nazywa chyba tradycja :) tak samo jak ruch lewostronny, monarchia i osobne krany dla ciepłej i zimnej wody. Co prawda tej ostatniej tradycji coraz trudniej doświadczyć w UK ;)

nabrU

Moderator

KrzyCh

Pionier e-mobilności
Tak jak widzę niedorzeczności w UK (choćby odmienności w ruchu drogowym czy koncept brexit-u) tak ten filmik „ruchu oporu” jest o czym, bo nie zrozumiałem? Ktoś ponaśmiewał się ze zwyczajów i rytuałów brytyjskich i co?
Toć nawet najbardziej zagorzali, bo francuscy, prześmiewcy brytyjskości jedyne na co się zdobyli to wyparcie dominacji języka angielskiego w biznesie międzynarodowym. Polacy, jak powszechnie wiadomo, uczyli Francuzów jak używać widelca. Podobnie jak Francuzi uczyli biznesu Anglików i Amerykanów. Ergo, Musk, Jobs i Gates powinni odbyć pielgrzymkę i złożyć hołd Polsce?
Już nie zapytam kim był Ergo, ale chyba nie jestem gotów sprawdzić co jeszcze oferuje „ruch oporu”. Mam nadzieję się mylić, ale ten film mnie nie zachęcił.
Wiem, cytuję sam siebie i to po kilku miesiącach, ale uważam, że to dobry sposób by publicznie odszczekać własne słowa.
Przez ostatnie kilka dni obejrzałem/wysłuchałem większość „audycji” - genialne poczucie humoru i sposób przedstawiania rzeczywistości. Ewidentnie miałem w lipcu gorszy dzień i/lub nastawienie.
Polecam kanał Ruch Oporu - Elektryk w UK, niekoniecznie ze względu na treści (nic o EV, choć też ciekawe), a ze względu na formę.

I mam pytanie do mieszkańców Wyspy, bo sam byłem ledwie dwa razy i mieszane wspomnienia mam.
Jak przeciętnie wygląda infrastruktura budowlano-elektryczna w domach/szeregach poza Londynem? Z pominięciem nowych, kilkuletnich oraz starych, kilkusetletnich domów, jakie są przeciętnie przyłącza, jakość instalacji elektrycznej, czy to duże wyzwanie dla przeciętnego domu by podłączyć domowe EVSE itp, itd?
Czy jest jak opisuje ruch oporu czy może są jak patolog co nie widzi nic poza patologią? A może jest świetlanie, analogicznie jak opisujesz @nabrU z siecią SuC i innych ładowarek?

nabrU

Moderator
Prawda jest pewnie gdzieś pośrodku.

Ja nie mieszkałem w UK nigdy w domu starszym niż kilka lat więc problemy z instalacją elektryczną są mi obce. Poprzedni i obecny dom mają główne zabezpieczenia 100A więc technicznie zero problemów z przyłączeniem 7kW EVSE (mowa o instalacji jednofazowej). Zero blackoutów czy problemów z operatorem. Więc jak tu na Forum czytam, że rachunki są raz na pół roku albo że taryfę można zmienić raz na rok i trwa to długie tygodnie, albo że falowniki Wam się wyłączają od hurra instalacji FV, że nie wspomnę o składnikach polskiego rachunku elektrycznego, to serio Wam współczuję.

Z kolei 'Elektryk w UK' z racji zawodu zapewne ma do czynienia z tymi starszymi instalacjami czy domami. A trzeba mieć świadomość, że w tym kraju kilkuset letnie domy nie są niczym niezwykłym, bo ostatnimi jacy najechali tą wyspę byli Normanowie w 1066 roku. Więc nie za bardzo miał kto burzyć domy Brytyjczykom. Domy w UK buduje się też w innym 'stylu' i Brytyjczycy nie przywiązują do nich takiej wagi jak np. Polacy i często je zmieniają.

Kompletnie też odróżniłbym instalacje domowe od tych pod ładowarki publiczne. Bo o ile domy (i ich instalacje) mogą być w różnym stanie, tak sami widzicie (z tego co opisuję), że infrastruktura pod BEV rośnie (jak dla mnie) w bardzo szybkim tempie. A to wymaga ogromu pieniędzy i zaangażowania i jest o wiele trudniejsze niż wymiana starej instalacji elektrycznej w domu.

Definitywnie - jak napisałeś @KrzyCh - kanał jest ciekawie i dowcipnie prowadzony, tyle że mam wrażenie, że podobnie jak kanał 'Zmywak' Tomasza Bykowskiego niekoniecznie przedstawia całą prawdę. Albo inaczej: przedstawia ją w sposób spceyficzny, bo jest skierowany do polskiego odbiorcy który lubi słyszeć, że gdzieś za granicą inni mają gorzej, nic nie potrafią dobrze zrobić i w ogóle są do dupy i gdyby nie Polacy to by się ten kraj dawno zawalił. A że to się sprzedaje, trzeba tylko poczytać komentarze pod filmami. A jak się sprzedaje, to jest dochód na YT. Więc taki 'content' się robi.

A jakby 'Elektryk w UK' został zakontraktowany do instalacji Superchargera w UK i chciał zrobić z tego filmik, to jakby to wyglądało? Że co, że kilka lokalizacji na miesiąc powstaje w UK, a w Polsce ze 2 na rok? Nie no taka treść nie podchodzi... Ile z tego filmiku byłoby dochodu?

Nie jest to kraj idealny (pod względem elektrycznym też ;)), ale w sumie takiego chyba na świecie nie ma. Mamy tu na Forum parę innych osób z UK może, coś dodadzą. Być może ja mam deczko skrzywione postrzeganie tego kraju ;)

nabrU

Moderator
Niecodzienna sytuacja na MOP: popsuty ICE Clio na popsutej lawecie ICE na pokładzie elektrycznej ciężarówki, która się właśnie ładowała :ROFLMAO:

MOP.jpg

Michal

Moderator

nabrU

Moderator