Instalacja Off grid do ładowania BEV

S

Skasowane_na_zyczenie_2025-01-27

Gość
z tego co przedstawiłeś to magazyny masz już dwa i to całkiem spore( oba EV) więc jeżeli bezkosztowo to tak jak napisał @Ev3 zostaje druga taryfa a jeżeli chcesz się jednak pobawić to zacząłbym od małej instalacji jak napisał @vwir

nnnnn

Pionier e-mobilności
Właśnie mam fakturę przed sobą. Przesył to 25,7 grosza (netto) w taryfie dziennej i 4,96 grosza w taryfie nocnej (mam G12). Nie wiem jakie ceny przesyłu są w G11, ale raczej niższe niż 25,7 grosza. Doliczasz 1,7 grosza za 1kWh za energię i w G11 za nic w świecie nie wyjdzie 45gr. Raczej bliżej 20gr.
Odnoszę do Twojej uwagi o 17 PLN za MWh. Niskie lub ujemne ceny będą w dzień gdy świeci mocno lub świeci i wieje, a wtedy najczęściej opłaty dystrybucyjne są jednak wysokie. Dystrybucja będzie mocno rosła w najbliższych latach według prognoz zakładów energetycznych.

W G11 Tauron przesył i wszystkie dodatkowe opłaty zmienne liczone od ilości energii dają koszt 36,27 gr do każdego kWh energii. W G12 40,11 gr dzień i 12,22gr noc

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Właśnie mam fakturę przed sobą. Przesył to 25,7 grosza (netto) w taryfie dziennej i 4,96 grosza w taryfie nocnej (mam G12). Nie wiem jakie ceny przesyłu są w G11, ale raczej niższe niż 25,7 grosza. Doliczasz 1,7 grosza za 1kWh za energię i w G11 za nic w świecie nie wyjdzie 45gr. Raczej bliżej 20gr.
Ja niedawno dostałem pismo od dostawcy prądu. W taryfie G12, od lipca zrównali mi ceny taryfy nocnej i dziennej (do 60gr).
Najwyraźniej zorientowali się, że od wiosny, z taryfy nocnej zacząłem pobierać 25x więcej prądu niż z dziennej m.in dzięki instalacji PV z małym bankiem en. i ładowaniu EV z sieci tylko w nocy ...
A już myślałem, że Net-Billing w PV da się jakoś rozsądnie rozliczyć. Nie da się wygrać z tym systemem!

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ja niedawno dostałem pismo od dostawcy prądu. W taryfie G12, od lipca zrównali mi ceny taryfy nocnej i dziennej (do 60gr).
Najwyraźniej zorientowali się, że od wiosny, z taryfy nocnej zacząłem pobierać 25x więcej prądu niż z dziennej m.in dzięki instalacji PV z małym bankiem en. i ładowaniu EV z sieci tylko w nocy ...
A już myślałem, że Net-Billing w PV da się jakoś rozsądnie rozliczyć. Nie da się wygrać z tym systemem!
To chyba wszystkim zrównali, bo jakie mają podstawy zrównać tylko Tobie? A to nie jest kwestia przekroczenia limitów na 2024?

nabrU

Moderator
Jest jeszcze jeden aspekt ładowania EV z magazynu energii - maks moc z jaką ta energia może być oddawana. Trzeba sprawdzić parametry falownika i magazynu, bo może się okazać że to np. 3,5kW maks

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Jest jeszcze jeden aspekt ładowania EV z magazynu energii - maks moc z jaką ta energia może być oddawana. Trzeba sprawdzić parametry falownika i magazynu, bo może się okazać że to np. 3,5kW maks
Słuszna uwaga!
Ja mam mały falownik (3 kVA) który był dobierany pod zastosowania domowe, kiedy EV nawet jeszcze nie miałem w planach. Teraz przez chwilę zastanawiałem się czy nie używać go do ładowania EV, ale dałem sobie spokój ze względu na żywotność akumulatorów w banku.
Ładowanie EV taką mocą (1F/10A) byłoby w żółwim tempie. Mało kWh przesyłane więc też mała oszczędność $. Za to żywotność akumulatorów mocno by ucierpiała...

Ostatecznie zdecydowałem się ładować EV z sieci w taryfie nocnej (póki była), a w dzień tylko sporadycznie i przy pełnym słońcu - kiedy akumulatory w banku były już naładowane i nie było co robić z energią solarną.
Każde wykorzystanie energii solarnej na miejscu jest lepsze niż oddawanie jej do sieci po 25...35 gr/kWh w Net-Billingu.

nabrU

Moderator
Każde wykorzystanie energii solarnej na miejscu jest lepsze niż oddawanie jej do sieci (w Polsce) po 25...35 gr/kWh w Net-Billingu.

Poprawiłem trochę Twoją wypowiedź. W moim wypadku jest akurat odwrotnie, ale ja jestem mało reprezentatywnym przykładem na bądź co bądź polskim forum ;)

melex

Fachowiec
Tak na szybko dopiero teraz policzyłem i pomysł totalnie bez sensu bo przy aktualnych cenach to zwrot z inwestycji nastąpi po 14 latach a wtedy to już cała instalacja będzie do utylizacji :)

Chyba, że coś źle policzyłem?
  • 35 tyś PLN za panele 4 kW magazyn 10 kW
  • 50 tyś kW równoważy koszt instalacji przy aktualnej cenie 0,7/kW w taryfie nocnej
  • 300 kW średnie moje miesięczne zapotrzebowanie
  • 166,67 miesięcy na zwrot z inwestycji
w tym czasie magazyn wykona około 5 tyś. cykli ładowania i będzie do wymiany podobnie jak panele.
Cześć, ja tylko do pierwszego punktora na wstępie.

35 tys za panele + magazyn!? Matko jedyna.

Ja za panele (bez reklamy firmy) 5 kW + falownik hybrydowy i magazyn 10kW dostałem ofertę na 21 tysięcy. Do tego dochodzi Ci jeszcze finansowanie z Mojego Prądu 6.0 więc +/- powinieneś zapłacić za to max. 10-12 tysięcy.

Musisz też zauważyć, że naładowanie magazynu (w słoneczny dzień) nie zajmie całego czasu nasłonecznienia, więc wówczas PV może wspomagać ładowanie samochodu (zakładając instalację 3f, 11 kW) - wtedy odpada taryfa G12(x-x) i wystarczy sama G11.

Ale, z racji tego, że trochę już w energetyce siedzę, radzę Ci poczekać z rok. Wejdzie wirtualny prosument, wejdzie nowy typ baterii do magazynów, ceny z leksza pójdą w dół. Poza tym, logicznie rzecz biorąc, takie inwestycje to pod koniec marca trzeba robić, przynajmniej coś uzyskasz z tego słońca.

Ah i dobry protip: jak już umówisz się na instalację na konkretny dzień to 30 dni przed postawieniem PV wysyłaj już wnioski do Twojego Sprzedawcy i Dystrybutora ;)

nnnnn

Pionier e-mobilności
35 tys za panele + magazyn!? Matko jedyna.

Ja za panele (bez reklamy firmy) 5 kW + falownik hybrydowy i magazyn 10kW dostałem ofertę na 21 tysięcy. Do tego dochodzi Ci jeszcze finansowanie z Mojego Prądu 6.0 więc +/- powinieneś zapłacić za to max. 10-12 tysięcy.

Musisz też zauważyć, że naładowanie magazynu (w słoneczny dzień) nie zajmie całego czasu nasłonecznienia, więc wówczas PV może wspomagać ładowanie samochodu (zakładając instalację 3f, 11 kW) - wtedy odpada taryfa G12(x-x) i wystarczy sama G11.

Ale, z racji tego, że trochę już w energetyce siedzę, radzę Ci poczekać z rok. Wejdzie wirtualny prosument, wejdzie nowy typ baterii do magazynów, ceny z leksza pójdą w dół. Poza tym, logicznie rzecz biorąc, takie inwestycje to pod koniec marca trzeba robić, przynajmniej coś uzyskasz z tego słońca.
co masz na myśli, że wejdzie nowy typ magazynów? LiFePO4 chyba jest optymalne do magazynów cieżkie ale nie musi być mobilne, a cena produkcji niska. Jeśli coś wejdzie w przyszłym roku to zapewne cena nie będzie niska.

ja też czekam teraz na wyceny u kilku instalatorów. Montaż na wiacie, miejsca jest na około 4.8kWh, falownik chciałbym taki który uciągnie min 3kWh na fazę. i magazyn min 10kWh. Pierwsza oferta bez montażu za same elementy to 24800.