Instalacja Wall connector

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Styk to jest zawsze najsłabszy punkt i grubszy kabel tego nie zmieni.
zgadza się styk to najsłabszy punkt i jak się kabel grzeje / robi się ciepły to styki zaczynają się luzować bo przewód jest z miedzi.
gruby przewód = mniejsze prawdopodobieństwo luzu na stykach

Poza bezpieczeństwem na zbyt ciękich przewodach są większe straty energii, które rosną wraz z długością przewodów.

inter

Pionier e-mobilności
zgadza się styk to najsłabszy punkt i jak się kabel grzeje / robi się ciepły to styki zaczynają się luzować bo przewód jest z miedzi.
gruby przewód = mniejsze prawdopodobieństwo luzu na stykach

Poza bezpieczeństwem na zbyt ciękich przewodach są większe straty energii, które rosną wraz z długością przewodów.
To trzymajmy się faktów i zaleceń.

Attachments

• tabelka_dobor_przewodu_do_mocy3.jpg
    tabelka_dobor_przewodu_do_mocy3.jpg
    43,1 KB · Liczba wyświetleń: 35

daniel

Señor Meme Officer
Tutaj akurat jest oszczędność 2,1W/m przewodu na 3 fazach, jeśli dobrze liczę. To przy 11000 pobieranych nie robi wrażenia.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Po co, mam 2,5 i wszystko OK, jedynie ze wszystkiego to ciepłe są styki w bezpieczniku.
Dlatego co jakis czas, sprawdzać dokręcenie przewodów.
2,5mm
To trzymajmy się faktów i zaleceń.
to jest mocno zależne od producenta kabla.
Ale nawet z tego co dałeś wychodzi że 2,5mm to na styk, 4mm optymalnie a 6mm że sporym zapasem.
jest inaczej?

inter

Pionier e-mobilności
2,5mm

to jest mocno zależne od producenta kabla.
Ale nawet z tego co dałeś wychodzi że 2,5mm to na styk, 4mm optymalnie a 6mm że sporym zapasem.
jest inaczej?
Nic nie dałem, dal to elektryk który robił instalację. A widzę że tworzysz nowe Normy, zobacz sobie normy obciążalności prądowej wg VIN VDE 0298. I kończymy temat, bo to bez sensu.

daniel

Señor Meme Officer
Amator da większy kabel. Prawdziwy szkolony inżynier fachowiec zbuduje najlichszą i najtańszą instalację, które zabije nie więcej niż dopuszczalną liczbę ludzi. :cool:

inter

Pionier e-mobilności
Amator da większy kabel. Prawdziwy szkolony inżynier fachowiec zbuduje najlichszą i najtańszą instalację, które zabije nie więcej niż dopuszczalną liczbę ludzi. :cool:
Skąd takie wnioski? Masz dane o zabitych, że wysuwasz taką hipotezę?
10 lat temu jak robiłem PV, to i tak musiał to obejrzeć elektryk, żeby wysłać wniosek do Tauronu.

daniel

Señor Meme Officer
Skąd takie wnioski? Masz dane o zabitych, że wysuwasz taką hipotezę?
Z moich informacji wynika, że przewód 5x2,5 w ładowarce zabił 0 ludzi. Co jest nie większe niż dopuszczalne 0.

Paweł M.

Posiadacz elektryka
Nic nie dałem, dal to elektryk który robił instalację. A widzę że tworzysz nowe Normy, zobacz sobie normy obciążalności prądowej wg VIN VDE 0298. I kończymy temat, bo to bez sensu.
normy to jedno, jakość kabli które spełniają te normy to drugie i zalecenia producentów kabli i urządzeń to trzecie.

Nie chcę się spierać na normy, po prostu z doświadczenia wiem co się dzieje z przeciążonymi przewodami.

Dlatego uważam że polecanie 2,5mm do urządzenia 11 kW które działa kilka godzin to trochę przegięcie.