Instalacja Wall connector

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Wiesz, są takie elektryki co tylko mają AC 22KW (np Smart EQ) i wtedy to jest zbawienie. Ogólnie 22>11 ;) korzystać nie trzeba ale jeżeli da się wykorzystać to warto nie odbierać sobie takiej możliwości
Tylko do czego takie ładowanie 22KW w smarcie używanym prywatnie? Aby naładować bateriecw godzinę a reszta nocy w gotowości. Smart elektryczny miał takie ładowanie z myślą o wypożyczalniach na minuty - coś ala hulajnogi miejskie

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
W większości montaż Wall Connectora wiąże się z zwiększeniem przydziału mocy, wymianą zabezpieczeń przedlicznikowych, wykonania kilkunastu metrów instalacji i modernizacją rozdzielnicy. I wychodzi 2 do 3 tys. zł.
W jakiś starych domach z archaiczną instalacją i przyłączem jak najbardziej tak. Domy z przełomu lat 80tych i 90tych tak mają

Olecki

Pionier e-mobilności
W większości montaż Wall Connectora wiąże się z zwiększeniem przydziału mocy, wymianą zabezpieczeń przedlicznikowych, wykonania kilkunastu metrów instalacji i modernizacją rozdzielnicy. I wychodzi 2 do 3 tys. zł.
Gadasz tam, jak w zeszłym roku opisywałem montaż wallboxa u siebie (wyjście przewodem z rozdzielni w budynku wraz z przekuciami i dodatkową skrzynką z licznikiem i zabezpieczeniami, położenie pod ziemią kilkunastu metrów, obsadzenie rozdzielnicy zewnętrznej i montaż wallboxa w środku) to jak wyceniłem własną robociznę na około 2000 to podniósł się lament co tak drogo. Dla wielu przecież to podłączyć jeden przewód i już działa...

piotrazz

Posiadacz elektryka
Mylisz się, domy sprzed paru lat mają zabezpieczenia przedlicznikowe 20A i rozdzielnicę minimum bo deweloper zaoszczędził.
Niestety to prawda. U siebie miałem w domu zabezpieczenie przedlicznikowe 25A, na 3 fazach po dołożeniu pompy ciepła/klimatyzacji oraz ładowarki 3F musiałem wymienić główny kabel na 16mm2 oraz ogranicznik przepięć 40A, ale warto było. Żadnych problemów z instalacją podczas ładowania oraz włączania pozostałych urządzeń do prądu.

AntoniFerdynand

Posiadacz elektryka
Niestety to prawda. U siebie miałem w domu zabezpieczenie przedlicznikowe 25A, na 3 fazach po dołożeniu pompy ciepła/klimatyzacji oraz ładowarki 3F musiałem wymienić główny kabel na 16mm2 oraz ogranicznik przepięć 40A, ale warto było. Żadnych problemów z instalacją podczas ładowania oraz włączania pozostałych urządzeń do prądu.
No ok - przypadki patodeveloperki w stylu chów klatkowy nie przyszły mi do głowy i zwracam rację.
Co do przypadków ekstremalnych czyli domów z pompą ciepła i wieloma klimatyzacjami - stawiam że taki dom przy PC ma już przerobione przyłącze i rozdzielnię i zazwyczaj jest luz aby wpiąć jeszcze WC. Ktoś kto instalował PC i przerabiał elektrykę zazwyczaj brał pod uwagę dodatkowe obciążenia w przyszłości typu WallBox aby do tego nie wracać.

Mój opis jak sie podłączyć dotyczy dosyć konwencjonalnego przypadku gdzie mamy odpowiedni przydział mocy i adekwatny przewód pomiędzy przyłączem a tablicą rozdzielczą a w tej tablicy mamy bezpieczniki 3-fazowe bez regularnych obciążeń bądź niewielkich i bardziej okazjonalnych. Jak wspominałem - często w domach jednorodzunnych jest zamontowane na wszelki wypadek gniazdo 3-fazowe 16A (nowego lub starego typu) którego nikt regularnie nie używa, a aby go zainstalowąć pojawił się bezpiecznik 3-fazowy 16-20A.
Ale możemy mieć też przypadek, że garaż jest wolnostojący bez elektryki czy też dom nie ma garażu i trzeba go wybudować - i wtedy i 100 tys. zł może być mało tylko po co te dywagacje?

Last edited:

piotrazz

Posiadacz elektryka
No ok - przypadki patodeveloperki w stylu chów klatkowy niebprzyszly mi do głowy i zwracam rację.
Co do przypadków ekstrejdlnycb czyli domów z pompą ciepła i wieloma klimatyzacjami - stawiam że taki dom przy PC ma już przerobione przyłącze i rozdzielnife i zazwyczaj jest paradoksalny luz aby wpiąć PC. Ktoś kto knstalowal PC i przerabiał elektrykę zazwyczaj brał pod uwagę dodatkowe obciążenia w przyszłości typu WallBox
Kumulacja inwestycji w jednym roku więc wszystko za jednym zamachem. Kabel do budynku był aluminiowy jak się okazało przy przerabianiu rozdzielni elektrycznej.

Norbert

Posiadacz elektryka
Tak licząc na szybko, PC 12kW/3f nie powinna przekroczyć 1.5kW na fazę. Klima to max 1-1.2kW przy pełnej mocy.
Przy 25A i możesz mieć moc umowną 16.5kW, czyli 5.5kW na fazę. 11kW auto ciągnie 3.68kW/f. Z biedą zostaje ok. 2kW (niewielkie przekroczenie mocy umownej). W zasadzie powinno działać o ile nie masz mocnych jednofazowych odbiorników... W okresach kiedy może się przytrafić zwiększony pobór, można obniżać moc ładowania auta.
To tak w kwestii "pchania" się w wysokie koszty lub zmianę mocy przyłącza jeśli ktoś ma prosumenta.

piotrazz

Posiadacz elektryka
Tak licząc na szybko, PC 12kW/3f nie powinna przekroczyć 1.5kW na fazę. Klima to max 1-1.2kW przy pełnej mocy.
Przy 25A i możesz mieć moc umowną 16.5kW, czyli 5.5kW na fazę. 11kW auto ciągnie 3.68kW/f. Z biedą zostaje ok. 2kW (niewielkie przekroczenie mocy umownej). W zasadzie powinno działać o ile nie masz mocnych jednofazowych odbiorników... W okresach kiedy może się przytrafić zwiększony pobór, można obniżać moc ładowania auta.
To tak w kwestii "pchania" się w wysokie koszty lub zmianę mocy przyłącza jeśli ktoś ma prosumenta.
Pewnie tak, nie jestem elektrykiem z zawodu, jak przedstawiłem wizję co jeszcze chciałbym dołożyć w przyszłości (Sauna, wanna z hydro...) stwierdził, że jak już występuję o zwiększenie mocy i zabezpieczenia przedlicznikowego z 10.5A to od razu zróbmy zapas.

Michal

Moderator
U mnie cały dom na prąd: bojler z grzałką 2kW, indukcja, piekarnik, sauna 8 kW, grzanie pompą ciepła (1,5-2 kW), ładowanie auta (mam ustawione 10A ~ 7 kW), ... wszystko na zabezpieczeniu przedlicznikowym 25A (daje 17 kW). Do tego PV - niecałe 10 kWp.
Po prostu auto się ładuje nocą/nad ranem, a saunowanie wieczorem ;)
Nawet gdyby mi się wszystko włączyło na raz: EV 7kW + sauna 8kW + bojler 2kW + CO 1,5 kW, to raczej nie wywali zabezpieczenia, bo boiler dogrzewa wodę jakieś 5 minut, więc może się złapać całość na opóźnienie wywalenia :D No chyba, że jeszcze piekarnik i indukcja dojdzie ale to szansa już naprawdę praktycznie zerowa.

To są chyba jedyne dwa odbiorniki, na które muszę zwracać uwagę, żeby nie chodziły wspólnie.

Dom miał grzałki elektryczne do ogrzewania i dlatego był przygotowany na duże pobory energii ;)

Najnowsze dyskusje