Instalacja Wall connector

Norbert

Posiadacz elektryka
Pewnie tak, nie jestem elektrykiem z zawodu, jak przedstawiłem wizję co jeszcze chciałbym dołożyć w przyszłości (Sauna, wanna z hydro...) stwierdził, że jak już występuję o zwiększenie mocy i zabezpieczenia przedlicznikowego z 10.5A to od razu zróbmy zapas.
To jest zupełnie prawidłowe podejście :)
Opłata i prace bolą raz :) a co do zasady różnica między mocą np. 20kW a 30kW itd., jest znikoma w całości kosztów... Więc jak ktoś myśli przyszłościowo (np. 2 EV w domu czy nawet więcej i inne zabawaki...) to robota raz a dobrze.

Norbert

Posiadacz elektryka
U mnie cały dom na prąd: bojler z grzałką 2kW, indukcja, piekarnik, sauna 8 kW, grzanie pompą ciepła (1,5-2 kW), ładowanie auta (mam ustawione 10A ~ 7 kW), ... wszystko na zabezpieczeniu przedlicznikowym 25A (daje 17 kW). Do tego PV - niecałe 10 kWp.
Po prostu auto się ładuje nocą/nad ranem, a saunowanie wieczorem ;)
Nawet gdyby mi się wszystko włączyło na raz: EV 7kW + sauna 8kW + bojler 2kW + CO 1,5 kW, to raczej nie wywali zabezpieczenia, bo boiler dogrzewa wodę jakieś 5 minut, więc może się złapać całość na opóźnienie wywalenia :D No chyba, że jeszcze piekarnik i indukcja dojdzie ale to szansa już naprawdę praktycznie zerowa.

To są chyba jedyne dwa odbiorniki, na które muszę zwracać uwagę, żeby nie chodziły wspólnie.

Dom miał grzałki elektryczne do ogrzewania i dlatego był przygotowany na duże pobory energii ;)
Ogólnie zwiększenie mocy przyłączeniowej to nie problem jeśli nie ma się prosumenta.
Bo ktoś sobie wymyślił i to się raczej nie zmieniło, że zmiana mocy przyłączeniowej to utrata prosumenta - z niewiadomych przyczyn - kompletnie nie ingeruje to w PV, a nawet jeśli to w ramach prosumenta można zwiększyć moc PV :D

Rozwiązaniem jeśli komuś brakuje czasem kilku kW mocy przyłączeniowej, a nie chce tracić prosumenta - są rozwiązania z magazynem energii. Falownik o mocy 10kW z magazynem potrafi dorzucić spokojnie po 3kW/f co daje spory zapas na nieprzewidziane chwilowe zwiększenia poboru.

Psujek

Zadomawiam się
w tauron nie tracisz prosumenta, rok temu zmieniałem moc z 11 na 25kW (potrzebowałem 40A na faze) i dalej jestem prosumentem

piotrazz

Posiadacz elektryka
Ogólnie zwiększenie mocy przyłączeniowej to nie problem jeśli nie ma się prosumenta.
Bo ktoś sobie wymyślił i to się raczej nie zmieniło, że zmiana mocy przyłączeniowej to utrata prosumenta - z niewiadomych przyczyn - kompletnie nie ingeruje to w PV, a nawet jeśli to w ramach prosumenta można zwiększyć moc PV :D

Rozwiązaniem jeśli komuś brakuje czasem kilku kW mocy przyłączeniowej, a nie chce tracić prosumenta - są rozwiązania z magazynem energii. Falownik o mocy 10kW z magazynem potrafi dorzucić spokojnie po 3kW/f co daje spory zapas na nieprzewidziane chwilowe zwiększenia poboru.
No i w tym właśnie rzecz. PV na dachu, ale na starych warunkach. Wszystko jest na prąd, dom dość duży, sporo urządzeń... Enyłej, jest teraz dobrze i pewnie z wielkim zapasem, ale przynajmniej nie mam stresu, że mi coś wywali lub przepali kabel.

lookash_c

Pionier e-mobilności
Thx za info, czyli musiało się coś zmienić w przepisach, bo było absurdalnie.
To, że w Tauronie nie stracił prosumenta, nie znaczy że np. w PGE nie stracisz - ta firma zaskakuje co krok ;-)

Psujek

Zadomawiam się
upewniałem się telefonicznie i mailowo - żeby mieć dowód jakby jednak mieli odebrać prosumenta - ale nie była to nowa umowa tylko aktualizacja obecnej (choc próbowali mnie wkręcić na umowę terminową - ale zostałem na taryfie sprzedawcy)

pawlaczynski

Fachowiec
Cały poradnik napisaliście, dzięki :)
Rozdzielnia wygląda jak poniżej, obecne gniazdo siły jest 30 cm od rozdzielni i na przewodzie 5x2,5. W tej chwili mam tam podłączone gniazdo siłowe męskie, do którego podłączony jest na stałe Mobile Charger. Chcę zamiast MC podłączyć WC i z Waszych wpisów wynika że nic poza odłączeniem gniazda i podłączeniem WC robić nie muszę.

View attachment IMG_2666.jpegIMG_2667.jpeg