Instalacja Wall connector

KrzysztofFly

Moderator
Szczerze mówiąc, to nie znam osoby, która robiłaby przeglądy co 5 lat. Sam mam obecny dom 10 lat i nic nie robiłem, nawet nie wiedziałem o takim wymogu.
Kumplowi powiem, chociaż on jest trochę wkurwiony na swojego dewelopera i chce coś działać w tym kierunku, więc pewnie będzie miał przegląd przy okazji.
Ja robię, wszystkie przeglądy zgodnie z prawem budowlanym ;), a właściwie, to moja żona tego pilnuje ;).
To trochę takie zboczenie zawodowe ;).
Fakt jednak, że mało kto tego pilnuje, a przy dużej szkodzie firmy ubezpieczeniowe będą szukać dziury w całym.

Olecki

Pionier e-mobilności
Jeśli mieszka się w spółdzielni to zazwyczaj administrator pilnuje tego typu terminów, we własnym domku trzeba pilnować samemu i dlatego dużo osób zapomina lub nawet nie wie o takim obowiązku.

krzyss

Pionier e-mobilności
Jeśli mieszka się w spółdzielni to zazwyczaj administrator pilnuje tego typu terminów, we własnym domku trzeba pilnować samemu i dlatego dużo osób zapomina lub nawet nie wie o takim obowiązku.
Kominiarz co rok a prad co 5 ?
Cos z gazem tez trzeba ?

krzyk

Zadomawiam się
Kominiarz zwykle sprawdza gaz również, przynajmniej u mnie. Albo raczej wentylację w pomieszczeniach gdzie jest "konsumowany" gaz (palniki, piec).

wojtkow

Pionier e-mobilności
U mnie co rok serwisant pieca gazowego wykonuje sprawdzenie pieca i instalacji.
Kominiarz w sumie też ale on sam przychodzi i sprawdza w zasadzie instalację do kominka, bo komin od pieca gazowego sprawdza serwisant pieca.

Kszychu

Pionier e-mobilności
U mnie była inspekcja elektryka w tym roku, trwała jakieś 3 minuty. Polegała na tym że pan nacisnął przycisk test na różnicówce. I sprawdził czy gniazdko w łazience wyłącza różnicówke (jak się okazało nie wyłącza). Spytałem co dalej, to powiedział że nic i żebym sobie to naprawił

EDIT

W sumie to jak już mi o tym przypomnieliście, to poszedłem rozkręcić to gniazdko. PE był ładnie obrany i zawinięty w puszce :)

1717592203144.jpeg

Last edited:

KrzysztofFly

Moderator
U mnie była inspekcja elektryka w tym roku, trwała jakieś 3 minuty. Polegała na tym że pan nacisnął przycisk test na różnicówce. I sprawdził czy gniazdko w łazience wyłącza różnicówke (jak się okazało nie wyłącza). Spytałem co dalej, to powiedział że nic i żebym sobie to naprawił
No to u mnie robił pomiary przyrządem we wszystkich gniazdkach, dołączył później cały protokół z pomiarów do przeglądu.

to_masz

Posiadacz elektryka
No to u mnie robił pomiary przyrządem we wszystkich gniazdkach, dołączył później cały protokół z pomiarów do przeglądu.
Tak + termowizja rozdzielnicy pod obciążeniem + inne rzeczy, których nawet nie starałem się zrozumieć

Nie reklamuję (chociaż mogę polecić), ale też jest tu dobrze wyjaśnione: https://www.inspekcjadomu.pl/oferta/pomiary-elektryczne-poznan/

Potem doszedłem też do wniosku, że lepiej również wziąć ubezpieczenie all risk, które ma zarówno zapis w stylu "w budynkach do 25 lat brak przeglądu nie jest powodem odmowy wypłaty ubezpieczenia" jak i "niedopatrzenie ze strony właściciela, które nie zapobiegło zdarzeniu nie stanowi wyłączenia".

Michal

Moderator
Ile za taki przwglad teraz kasuja ?
Ja zapłaciłem chyba 1400, a siostra 800. U mnie dwie osoby cały dzień chodziły i robiły naprawdę dokładna robotę wraz ze spisaniem jaki bezpiecznik jest od czego i wymianą roznicowki, a u siostry gość wystrzelił tylko test roznicowki i też wymienił.
Ten sam elektryk z Mokotowa robił mi podłączenie WC3 i sauny, super gość i pełna profesja, chociaż bez kamery thermo. Jednak tak sobie myślę, że kamera to chyba ma sens jak masz obciążenia poważne, a nie na sucho. Na sucho to można sobie lepiej zdjęcie tyłka zrobić ;)

Znalazłem jeszcze opis jaki wysyłałem siostrze:
* Badali każde gniazdo ale żarówek już nie.
* Sprawdzali też opis tablicy i zaktualizowali go, bo był trochę błędny.
* Zaizolowali mi kable do oświetlenia furtki i ogrodu, bo były luźno.
* Podłączyli mi licznik Wi-Fi i przy okazji musieli trochę przerabiać tablicę bezpieczników, żeby zmieścić licznik.
* Wymienili bezpiecznik różnicowy.

Wczoraj byli jakieś 5 godzin i dziś około 4.
Dałoby się to zrobić w jakieś 4-5 godzin, tylko to dwóch gadatliwych starszych gości.
W godzinę nie ma szans.
Koszt 1450 zł z podłączeniem licznika wifi i wymianą roznicowki.

Najnowsze dyskusje