Instalacja wallboxa w garażu podziemnym

Anderus

Zadomawiam się
Cześć wszystkim, czy ktoś ma do polecenia firmą inną niż Bezszelestni (zauważyłem coraz więcej złych opinii tj. bardzo długi czas oczekiwania i olewanie klienta) do całego procesu doboru oraz instalacji ładowarki do samochodu elektrycznego w garażu podziemnym?

krzyss

Pionier e-mobilności
to ciekawe jak sa montowane klimatyzatory do lokali uzytkowych :)
One lewituja, ladowarki wieszac nie mozna. Oni maja ekspertyze ze to szkodzi na plodnosc chomikow w Nowej Zelandii.

krzyss

Pionier e-mobilności
Ktoś jeszcze podzieli się informacją ile wydał na taką ładowarkę? :) od ekspertyzy po montaż:)
Robilem rozeznanie i to zalezy, od 6000 do 21000… wiec ciezko powiedziec :)

kaktus

Posiadacz elektryka
Ktoś jeszcze podzieli się informacją ile wydał na taką ładowarkę? :) od ekspertyzy po montaż:)
Ale to nie ma chyba najmniejszego sensu. U mnie np potrzebne było pociągnięcie 140m kabla a u kogoś innego wystarczy 20. Jeden będzie ciągnął kable w korytkach gotowych, ktoś inny drogi będzie musiał zbudować. Moja instalacja jest na 2 ładowarki, kogoś innego na 1. Ktoś zrobi z zapasam na mocniejszą inny na słabszą. Jedni założą smart licznik inni nie. W jednym budynku ekspertyza będzie gotowa, w innym podzielona na mieszkańców w innym każdy robi swoją.

Kierowca23

Posiadacz elektryka
Opłata przyłączeniowa u Energetyki (~1300 zł) + ekspertyza, opinia ppoż, projekty, materiały, montaż (13k -wg. oferty). Przyłącze mocniejsze pod 2 ładowarki (kablami 10mm2). Montaż i wycena tylko jednej (7...11kW). Do pociągnięcia około 30m kabli 6mm2. Częściowo w istniejących korytkach posufitowych, częściowo w rurkach. Żadnych smart-liczników ani osieciowania. Prosty wallbox na ścianie. Licznik ma dostarczyć energetyka, chyba "gratis".
Z tym że może coś drobnego jeszcze może dojść, bo montaż jeszcze nie wykonany. Wspólnota się zawiesiła i od ponad miesiąca nie jest w stanie wydać decyzji czy można, czy nie. Mimo pozytywnej ekspertyzy i wszystkich oświadczeń. Chyba wykorzystują luki prawne w Ustawie o elektromobilności :(

Last edited:

OldSeb

Posiadacz elektryka
Absurdalne kwoty. Zakładając, że mam dostęp do ładowania DC za 2 PLN a albo mogę 600 metrów spacerkiem do Galerii i zostawić na AC po 1.60PLN to by się zwróciło po jakichś 80 tys. km. Wiadomo, że to wygoda ale ta ma też swoje granice.