to ciekawe jak sa montowane klimatyzatory do lokali uzytkowychAle w stropie wiercic nie mozna, wiec odmawiamy Panu instalacji 😛
One lewituja, ladowarki wieszac nie mozna. Oni maja ekspertyze ze to szkodzi na plodnosc chomikow w Nowej Zelandii.to ciekawe jak sa montowane klimatyzatory do lokali uzytkowych![]()
Dlatego dopisałem "teoretycznie". Czyli jak zamocować rurki z przewodami do stropu - na klej na gorąco ?Ale w stropie wiercic nie mozna, wiec odmawiamy Panu instalacji 😛
Robilem rozeznanie i to zalezy, od 6000 do 21000… wiec ciezko powiedziecKtoś jeszcze podzieli się informacją ile wydał na taką ładowarkę?od ekspertyzy po montaż
![]()
Ale to nie ma chyba najmniejszego sensu. U mnie np potrzebne było pociągnięcie 140m kabla a u kogoś innego wystarczy 20. Jeden będzie ciągnął kable w korytkach gotowych, ktoś inny drogi będzie musiał zbudować. Moja instalacja jest na 2 ładowarki, kogoś innego na 1. Ktoś zrobi z zapasam na mocniejszą inny na słabszą. Jedni założą smart licznik inni nie. W jednym budynku ekspertyza będzie gotowa, w innym podzielona na mieszkańców w innym każdy robi swoją.Ktoś jeszcze podzieli się informacją ile wydał na taką ładowarkę?od ekspertyzy po montaż
![]()
Opłata przyłączeniowa u Energetyki (~1300 zł) + ekspertyza, opinia ppoż, projekty, materiały, montaż (13k -wg. oferty). Przyłącze mocniejsze pod 2 ładowarki (kablami 10mm2). Montaż i wycena tylko jednej (7...11kW). Do pociągnięcia około 30m kabli 6mm2. Częściowo w istniejących korytkach posufitowych, częściowo w rurkach. Żadnych smart-liczników ani osieciowania. Prosty wallbox na ścianie. Licznik ma dostarczyć energetyka, chyba "gratis".Ktoś jeszcze podzieli się informacją ile wydał na taką ładowarkę?od ekspertyzy po montaż
![]()