W sumie to świetny pomysł - do skrzynki MM w mieszkaniu wchodzą jakieś skrętki i wiszą w powietrzu, bo teraz wszystko po światłowodzieWspółczesne normy nakazują, żeby do mieszkania były doprowadzone dwie skrętki. Na pewno nie masz jakiegoś węzła teletechnicznego w garażu? Ja mam jedną skrętką doprowadzony internet, a drugą doprowadzam sobie LAN z domowego routera do access pointa w skrzynce bezpiecznikowej z gniazdami 230 V nad wallboksem. Gdyby węzeł był bliżej, to AP mógłby być w węźle teletechnicznym zasilany z domu przez PoE.
Zgodnie z warunkami technicznymi masz doprowadzona UTP od skrzynki w mieszkaniu do tej skrzynki. Kable musiały być bo tego wymaga prawo. Wiadomo że teraz rządzi światło, ale ustawodawca nie nadąża za zmianami w technologi. Jeśli twoja skrzynka klatkowa jest na hali garażowej, to spokojnie da radę to wykonać bo ta skrętka przeznaczona jest na usługi internetu jeśli w budynku jest jakiś operator który świadczy usługi na UTP. Na kablach powinieneś znaleść kodowanie kabla które pokrywa się z oznaczeniem w twojej skrzynce multimedialnej.W sumie to świetny pomysł - do skrzynki MM w mieszkaniu wchodzą jakieś skrętki i wiszą w powietrzu, bo teraz wszystko po światłowodzie. A skrzynki teletechniczne faktycznie są na ścianach w garażu. Zasilanie PoE jest genialnym rozwiązaniem bo wtedy nie trzeba się pierdzielić z doprowadzeniem 230V (formalności, bezpieczeństwo, ekspertyzy, zgody, itd...)
Może jak kurz trochę opadnie po mojej inwestycji, to podejdę do tej miłej Pani z administracji, żeby zobaczyć schematy instalacji "skrętkowej" Od czegoś trzeba zacząćAlbo niech da namiar do operatora sieci budynkowej, który trzęsie tymi skrzynkami.
Masz w 100% racje. 3,7kW na codzienne jazdy samochodem po mieście również wystarczy. Stąd takie przepisy prawa.Rozważam instalację Wallboxa w kolejnej lokalizacji w hali garażowej. A co tam, jak Wspólnota ustaliła reguły to trzeba korzystać póki jeszcze Moc jest z nami
Jako że w tamtym miejscu przewiduję tylko sporadyczne ładowanie, trochę myślę o optymalizacji kosztów i mocy przyłączeniowej, bo sąsiedzi mogą jej bardziej potrzebować ode mnie, a zasoby są ograniczone.
Już teraz widzę, że np. moc ładowania 5-6 kW w zupełności wystarcza do codziennego korzystania, wcale nie musi być te 11kW. Auto w kilka godzin w nocy ładuje się do pełna, po dniu jazdy po mieście.
Takie pytanie techniczne - czy np. Tesla M3 przy ładowaniu z jednej fazy jest w stanie pociągnąć więcej niż 16A ? Np. 20 lub 25 A.
Czy ktoś próbował takie auto (z ładowarką pokładową 3F) podłączać do EVSE 1-fazowego (7,2 kW) ?
Tak, mam już teraz takiego wallboxa 7,4kW, dopasowanego do auta. Ale chodziło mi, czy auto ze "współczesną" ładowarką pokładową 11kW/3F będzie chciało w ogóle pobrać więcej niż 16A przy ładowaniu z 1 fazy?Masz w 100% racje. 3,7kW na codzienne jazdy samochodem po mieście również wystarczy. Stąd takie przepisy prawa.
Oczywiście że wallboxa możesz zasilić 1f i przepuścić 32A co daje 7,4kW.
Patrząc na trendy wszyscy chcą teraz być w Pstryk bo ceny ujemne w słoneczne weekendy, a w takim przypadku chcesz pobrać tanio jak najwięcej więc tylko 11kW
Wszystkie samochody z trójfazową łądowarką pokładową 11kW potrafią ładować się z jednej fazy 7kW. Ba - czasami potrafią nawet łykać więcej niż 32A na jednej fazie (ale to już zależy od modelu).Rozważam instalację Wallboxa w kolejnej lokalizacji w hali garażowej. A co tam, jak Wspólnota ustaliła reguły to trzeba korzystać póki jeszcze Moc jest z nami
Jako że w tamtym miejscu przewiduję tylko sporadyczne ładowanie, trochę myślę o optymalizacji kosztów i mocy przyłączeniowej, bo sąsiedzi mogą jej bardziej potrzebować ode mnie, a zasoby są ograniczone.
Już teraz widzę, że np. moc ładowania 5-6 kW w zupełności wystarcza do codziennego korzystania, wcale nie musi być te 11kW. Auto w kilka godzin w nocy ładuje się do pełna, po dniu jazdy po mieście.
Takie pytanie techniczne - czy np. Tesla M3 przy ładowaniu z jednej fazy jest w stanie pociągnąć więcej niż 16A ? Np. 20 lub 25 A.
Czy ktoś próbował takie auto (z ładowarką pokładową 3F) podłączać do EVSE 1-fazowego (7,2 kW) ?
Tak, mam już teraz takiego wallboxa 7,4kW, dopasowanego do auta. Ale chodziło mi, czy auto ze "współczesną" ładowarką pokładową 11kW/3F będzie chciało w ogóle pobrać więcej niż 16A przy ładowaniu z 1 fazy?
Może zaproszę jakiegoś sąsiada z TM3 na darmowe ładowanko (i mały eksperyment)
"Pstryka" nie biorę pod uwagę. W moich realiach zbyt dużo kombinowania, a czasu mało na wszystko... Może w przyszłości dzieci będą miały chęci i czas żeby to wdrożyć
Jak dla mnie, auto ma się ładować kiedy tego wymagają plany osobiste, a nie tylko przy sprzyjającej pogodzieJuż samo ładowanie w taryfie nocnej (G12) jest jakimś ograniczeniem swobody, ale jednak nie robi problemów: wtyk do auta + timer ładowania, na rano gotowe
![]()