"inteligentna" ładowarka

thmwrz

T3SR
Witam serdecznie
Tesla zamówiona więc czas na ładowarkę!
Interesuje mnie ładowarka "inteligentna" która potrafi współpracować z fotowoltaiką oraz która wykryje obciążeniem innych urządzeń aktualnie pracujących tj. klimatyzacje do grzania/chłodzenia i zmniejszy prąd ładowania auta.
Które ładowarki polecacie, ja znalazłem: Green Wallbox 2 Pro Max 11kW (+miernik poboru) czy ktoś to posiada i sobie chwali? ..a może coś innego.

danielc

Zadomawiam się
Witam serdecznie
Tesla zamówiona więc czas na ładowarkę!
Interesuje mnie ładowarka "inteligentna" która potrafi współpracować z fotowoltaiką oraz która wykryje obciążeniem innych urządzeń aktualnie pracujących tj. klimatyzacje do grzania/chłodzenia i zmniejszy prąd ładowania auta.
Które ładowarki polecacie, ja znalazłem: Green Wallbox 2 Pro Max 11kW (+miernik poboru) czy ktoś to posiada i sobie chwali? ..a może coś innego.
Ja mam falownik froniusa, smart meter i wattpilot. Działa super. Michał z na prąd po Polsce miał o wattpilocie odcinek - tam znajdziesz szczegóły

Daniel

6a8

Posiadacz elektryka
Są na forum wątki o automatyzacji ładowania z wykorzystaniem automatyki domowej. Już nie pamiętam którzy to byli ( poza GC ), ale znalazłem krajowe firmy które oferowały takie rozwiązania, z tym że tam była mowa o dedykowanym liczniku do pomiaru produkcji i zużycia. Szukałem rozwiązania które nadawało by sie do prostej integracji przez modbus z istniejącą infrastrukturą, ale na razie wymiękłem :(

adamusek

Posiadacz elektryka
ja mam wallbox pulsar pro 22kw kupiona używka za 800zł z obsługą OCCP + darmowa apka chargehq i można podłączyć sie do rożnych ładowarek i rożnych falowników i mieć integrację i statystyki (u mnie Fronius Symo+Fronius Smartmeter)- pisałem na forum poszukaj bo wrzucałem screeny.

thmwrz

T3SR
Wielkie dzięki
Fronius też chodzi mi po głowie, ale to jeszcze droższa zabawka. Pytanie czy to ma sens i kiedy może się zwrócić.

Jeszcze nachodzi mnie jedno pytanie, jak to jest, jeśli ładuję auto i załączy się ogrzewanie domu z klimatyzacji i obciąży jedną fazę 16A. To systemy ten wyłączą ładowanie auta czy ładowanie będzie z dwóch nie obciążonych faz?

Jozin von Bazin

Posiadacz elektryka
Czy Wattpilot będzie współpracował z instalacją Solaredge, czy tylko z Froniusem?
Czy Wattpilot może działać jako zwykła ładowarka?
Nie chciałbym dublować urządzeń, a instalację PV mam w planach na przyszły rok. Zastanawiam się, czy mogę kupić Wattpilot i używać go jako zwykłej ładowarki do Tesli do czasu instalacji PV.

adamusek

Posiadacz elektryka
Wattpilot tylko z Froniusem - dlatego proponuje zobaczyc charge HQ, można używke kupic i tanio wejść w system ładowania ze słońca ;)
Tu dla solaredge setup:

danielc

Zadomawiam się
Wielkie dzięki
Fronius też chodzi mi po głowie, ale to jeszcze droższa zabawka. Pytanie czy to ma sens i kiedy może się zwrócić.

Jeszcze nachodzi mnie jedno pytanie, jak to jest, jeśli ładuję auto i załączy się ogrzewanie domu z klimatyzacji i obciąży jedną fazę 16A. To systemy ten wyłączą ładowanie auta czy ładowanie będzie z dwóch nie obciążonych faz?
Wattpilot traktuje zużycie i produkcję zbiorczo i ładuje nadwyżka. Też mnie to na początku niepokoiło ale bilansowanie międzyfazowe powoduje, że takie podejście jest jak najbardziej zasadne. Jest jeszcze jedna rzecz, którą fronius już zaimplementował: taryfy dynamiczne. Ustawiasz cenę max za jaką chcesz ładować i jak spadnie do tej wartości rozpoczyna ładowanie. Wiadomo - u nas to jeszcze nie działa ale wcześniej czy później będzie.