Inteligentne ładowanie w słoneczne dni

rogeer

Fachowiec
To ja dla odmiany napiszę jak tego nie robić.

Do auta dostałem VW Charger Connect (Elli Charger Connect). Dali to dali, starsza wersja bez licznika energii więc generalnie trochę rozczarowanie. Aktualizowało to się ze dwa dni zanim w apce się pojawiło. Lipa z funkcjonalnościami więc zacząłem szukać co to to jeszcze potrafi.
Tak trafiłem na aplikację Elli Smart Charging. Zainstalowałem, patrze da się podać parametry instalacji PV i potem na podstawie prognoz włącza ładowanie. Tak też zrobiłem, ustawiłem moją PV w apce do tego trzeba było zablokować automatyczne ładowanie po włożeniu wtyczki i czekałem na słońce. Przez trzy dni ani razu nie zauważyłem, żeby się ładowarka odpaliła. No dobra to wyłaczam jak nie działa i wracam do głupiego ładowania po włożeniu wtyczki ale nie. Nie dało się tej aplikacji rozpiąć, nie można było wyłączyć tego włączania ładowania bo wtedy EVSE pokazywało, że ładowanie zpauzowane. Udało mi się włączyć to kartą ale też po godzinie stop. Kontakty z supportem nic nie dały. W końcu factory reset VW Charger, wywalenie ze wszystkich aplikacji i ustawienie od początku. To w końcu pomogło i teraz mogę normalnie bez przerw i cudów ładować auto.
Podsumowanie: Trzymać się z dala od Elli Smart Charging.

Plan na przyszłość jest taki, żeby spróbować jeszcze ładowarkę spiąć przez EEBUS z EVCC ale też widziałem, że mają strasznie zabugowaną implementację więc nie wiem czy będę chciał z tym walczyć.

Hall

Zadomawiam się
Jak ją podłączyłeś pod HA? Tuya czy localTuya? Pod Tuya mi jej nie wykrywa, pod localTuya trzeba by podać pewnie jakieś parametry, a nie wiem jakie.
hej, pod localTuya, w tygodniu podeśle jaki parametr jest do czego, ale tam jest w sumie on, off oraz ile amper ma iść przez ładowarkę w moim przypadku 1 fazowa , zakres 6-32 A

zibizz1

Pionier e-mobilności
Na podstawie swojego doświadczenia uważam że najtaniej to:
- Gdy jest dużo słońca to wystarczy manualnie podłączyć ustawić moc odpowiednią do swojej instalacji PV i bez problemu zdąży sie naładować(jak nie to i tak macie za mało PV)
- A gdy jest pochmurny dzień i mniej słońca to odpuścić i już, bo i tak sie prawie nic nie naładuje.

Instalacja 22kWp poniżej, więc ja ktos ma ~7kWp to nawet ładowanie może nie wystartowac. A w słoneczny dzień może sobie ustawić np 3-5kW i juz. W dzień taki gdzie czasem słońce troche sie pokaże z raz to tak z 20kWh da sie złapać przy tej mocy bo auto nie stoi cały dzień przy ładowarce tylko jeździ. Akurat troszke wiecej teraz jeżdże wiec przez pochmurne dni operuje na 15-30%, dzis dobiło do 42%
ładowanie.PNG