Inteligentne ładowanie w słoneczne dni

adamusek

Posiadacz elektryka
można tez użyć darmowego evcc i nawet sterować wtyczką wifi ;)

rogeer

Fachowiec
To ja dla odmiany napiszę jak tego nie robić.

Do auta dostałem VW Charger Connect (Elli Charger Connect). Dali to dali, starsza wersja bez licznika energii więc generalnie trochę rozczarowanie. Aktualizowało to się ze dwa dni zanim w apce się pojawiło. Lipa z funkcjonalnościami więc zacząłem szukać co to to jeszcze potrafi.
Tak trafiłem na aplikację Elli Smart Charging. Zainstalowałem, patrze da się podać parametry instalacji PV i potem na podstawie prognoz włącza ładowanie. Tak też zrobiłem, ustawiłem moją PV w apce do tego trzeba było zablokować automatyczne ładowanie po włożeniu wtyczki i czekałem na słońce. Przez trzy dni ani razu nie zauważyłem, żeby się ładowarka odpaliła. No dobra to wyłaczam jak nie działa i wracam do głupiego ładowania po włożeniu wtyczki ale nie. Nie dało się tej aplikacji rozpiąć, nie można było wyłączyć tego włączania ładowania bo wtedy EVSE pokazywało, że ładowanie zpauzowane. Udało mi się włączyć to kartą ale też po godzinie stop. Kontakty z supportem nic nie dały. W końcu factory reset VW Charger, wywalenie ze wszystkich aplikacji i ustawienie od początku. To w końcu pomogło i teraz mogę normalnie bez przerw i cudów ładować auto.
Podsumowanie: Trzymać się z dala od Elli Smart Charging.

Plan na przyszłość jest taki, żeby spróbować jeszcze ładowarkę spiąć przez EEBUS z EVCC ale też widziałem, że mają strasznie zabugowaną implementację więc nie wiem czy będę chciał z tym walczyć.