Internet w garażu podziemnym

vwir

Pionier e-mobilności
Na końcu możesz sobie wpiąć ruter wifi. Są też wersje z wbudowanym wifi (Bronek zdaje się podrzucił linka). Niestety - tak jak pisałem - to zadziała jeśli ma w garażu prąd z tego samego licznika co i w mieszkaniu. W przeciwnym przypadku to nie przejdzie.

Norbert

Posiadacz elektryka
Co do zasady to PLC działa przez licznik, musi być na tej samej fazie. Każde połączenie kabli skraca zasięg. Jak ktoś chce to mam na zbyciu nieużywany komplet tp-linków ;)

piotr_ev

Fachowiec
A jeszcze jedno - zasilanie masz pociągnięte ze swojego licznika z mieszkania, czy z osobnego podlicznika? Bo jeśli z tego samego licznika to możesz puścić internet z mieszkania po przewodach elektrycznych (PLC): https://www.tp-link.com/pl/home-networking/powerline/tl-pa4010-kit/
Próbowałem dziś z telefonem zmieniać operatorów. Jednak zbyt gruba warstwa betonu lub iPhone ma słabą antenę. Żadnego operatora nie znalazło.
Zasilanie z własnego licznika będzie, lecz nie jestem pewien czy to te same kable będą. Czy to ma znaczenie? Ciekawy pomysł jeśli możliwy.

piotr_ev

Fachowiec
czytam, że max zasięg na jednej linii to od 200 do nawet 500 metrów. Pewnie zależy to od samego urządzenia oprócz instalacji elektrycznej. Ja z gniazdka w mieszkaniu do gniazdka w garażu mam jakieś ~150m w kablu. Kurczę, nie myślałem, że takie rozwiązanie może istnieć! Dzięki :) wezmę temat pod lupę. :)

Norbert

Posiadacz elektryka
czytam, że max zasięg na jednej linii to od 200 do nawet 500 metrów. Pewnie zależy to od samego urządzenia oprócz instalacji elektrycznej. Ja z gniazdka w mieszkaniu do gniazdka w garażu mam jakieś ~150m w kablu. Kurczę, nie myślałem, że takie rozwiązanie może istnieć! Dzięki :) wezmę temat pod lupę. :)
Na 150m nie zadziała :)
Trzeba doliczyć fakt, że 200 do 500m to warunki w labolatorium ;) Niestety sieć jest mocno 'zaszumiona' a do tego każde połączenie ogranicza możliwości. Ja na drucikach w domu musiałem robić ekstra mostek między eskami żeby ruszyło. Licząc po kablach to 50m czasem było nieosiągalne, w innym budynku czasem udawało się uruchomić to na blisko 80m ale działało godzinę, dzień dwa i zdychało. Restarty i inne kombinacje aby znów ruszyło. Ogólnie działa znośnie w obrębie mieszkania w bloku...

JareG

Pionier e-mobilności
Poważnie? To konkretny blok. Jedno piętro ze stropem to 4m. To musi być sporo pięter (...)
No nie mogłem się powstrzymać.. 🤣
dom-sowietow.jpg

Pozdrawiam

Last edited: