Internet w garażu podziemnym

piotr_ev

Fachowiec
Poważnie? To konkretny blok. Jedno piętro ze stropem to 4m. To musi być sporo pięter i drugi koniec bloku. Albo kable mocno na około.
Od mojego gniazdka w mieszkaniu do szachtu, to jakieś 20m kabla. W dół do pokoju technicznego i spowrotem od licznika do garazu do mojego miejsca to jakieś 80-100m kabla. Trochę zaokrąglone w górę No ale licząc optymistycznie to pewnie 100m bieżących kabla. Cała ta trasa. 🙂

Bronek

Pionier e-mobilności
Router z kartą SIM mozesz umieścić gdzieś bliżej tam gdzie już łapie sygnał. Niestety trzeba będzie zrobić drugą sieć. Z autem skontaktujesz się po lte
Juz lepiej ciagnąć kabel do anteny

solik

Pionier e-mobilności
Zadnego wifi nie lapie? Tplink Deco sa mocne, w miejscu gdzie pomiedzy pomieszczeniami nic nie lapalo to Deco dalo rade :)

abes99

Posiadacz elektryka
A kabel elektryczny masz już pociągnięty?
Czy dopiero będziesz ciągnął? A może w korytku leci? Dołóż skrętkę komputerową i od razu będzie multum opcji. Jak nie bezpośrednio z mieszkania, to może z mieszkania kawałek PLC, a w samym garażu już skrętką i AP na końcu przy gniazdku? Skrętką jest tania, a co po kablu to po kablu ;)

piotr_ev

Fachowiec
A kabel elektryczny masz już pociągnięty?
Czy dopiero będziesz ciągnął? A może w korytku leci? Dołóż skrętkę komputerową i od razu będzie multum opcji. Jak nie bezpośrednio z mieszkania, to może z mieszkania kawałek PLC, a w samym garażu już skrętką i AP na końcu przy gniazdku? Skrętką jest tania, a co po kablu to po kablu ;)
Kable dopiero będą kładzione. Od licznika do miejsca garażowego. Czytam, że „system PLC działa w obrębie jednego licznika”. Teraz nie wiem czy to zadziała z kablami które wyjdą od mojego licznika do garażu, a z tymi które idą na górę do mieszkania. Tak jakby licznik był łącznikiem tych kabli. Nie wiem nie znam się. Elektrykiem nie jestem. Mogę puścić PLC na dół, ale nie mam gdzie tam w pomieszczeniu technicznym podłączyć swoich rzeczy. Znowu zgody od wspólnoty. Ehh.
Btw, dlaczego live sentry mode nie działa po wifi? Jeśli auto stoi w garażu, a tam nie łapie LtE, to nici z live podglądu?

vwir

Pionier e-mobilności
Jeśli licznik będzie łącznikiem tych kabli to jest ok. Tylko z tego co czytam to zasięg bardzo mocno zależy od zakłóceń w sieci. Jedni osiągają 200m, a inni 30m nie są w stanie wykręcić.