Ionity, Blue Oval, pokładowa nawigacja i Fordpass

miken

Zadomawiam się
O nie... 😨

To może już nie wysyłają, bo wpisując polski adres nie mam opcji kliknięcia 'dalej', a po zmianie na włoski albo francuski adres "dalej" jest klikalne...

Ale to nie problem... 😈 Pojadę po nią...

nabrU

Moderator
A może kod pocztowy trzeba wpisać np. bez kreski? Popróbuj...

nabrU

Moderator
Super! Mam nadzieję, że skorzystałeś z czyjegoś linka referencyjnego?

wemar

Fachowiec
Nie wiem, czy potrzebna jest kolejna karta bezabonamentowa jako backup, skoro na praktycznie każdym słupku można zapłacić bezpośrednio kartą, bez logowania i zakładania konta.

nabrU

Moderator
A to ciekawe. Każdy słupek w Europie przyjmuje karty... :p

wemar

Fachowiec
A to ciekawe. Każdy słupek w Europie przyjmuje karty... :p
Nie wiem, czy wszystkie, bo nie mam potrzeby zajeżdżać pod każdy, a na wyjazdach zwykle interesuje mnie tylko DC, ale Allego, E.On, Lidl, EnBW, E.Leclerc, PowerDot przyjmują płatność bezpośrednio kartą przez terminal na słupku. Nawet na Ionity można płacić kartą, ale tu trzeba zeskanować QR kod i pod linkiem jest strona do płatności - tej opcji nie sprawdzałem, bo nie mam zaufania do naklejek QR. Stare słupki operatorów powyżej, jeśli nie domontowano im terminala, to też mają nalepki z QR kodem.

nabrU

Moderator
Mówimy o typowych słupkach AC, a nie ładowarkach DC z wtyczką / lub gniazdem do Type 2.
Ładowarki DC i owszem mają płatność kartą w miarę powszechną w Europie. Niestety typowe słupki AC to raczej apka lub karta RFID.

P.S. A wymienione EnBW to taniocha jest tą kartą :ROFLMAO:

1734698053484.png

Last edited:

nabrU

Moderator
Wątek też dotyczy szybkich DC, a nie wszystkiego jak leci.

Tyle że użyłeś w swojej wypowiedzi dotyczącej płatności kartą słowa 'słupek', a to zazwyczaj opis ładowarki AC i do tego tyczyły się moje komentarze.