Jak głęboki jest rynek Tesli w Polsce?

gim-kg

Pionier e-mobilności
Czyli jeszcze do Passata to duuuuużo brakuje.
W wątku o dostawach w Q1’22 ktoś napisał, że mają podobno 600 szt. do wydania. Wcześniej pisano że w Q4’21 było 900 szt. Patrząc na powyższe zestawienie, to o ile moce przerobowe w punkcie wydawania samochodów się nie zmieniły to marnie widzę wydanie tych 600 samochodów.

pigs

Zadomawiam się
Wydaje mi się, że 600 to liczna zamówień w Polsce. W grudniu było 900, jak wydali 233 to zostało trochę ponad 600. Więc salon nie wie ile jest Tesli do wydania w kwartale tylko zna ilość zamówień.

solik

Pionier e-mobilności
Ciekawe jak sie to ma do Leafow i KIA (eSoul, eNiro). Fakty sa takie ze jak jade poza swoj pierdolnik to w trasie nie widuje niczego innego oprocz Tesli, sporadycznie KIA / VW ID.

Bronek

Pionier e-mobilności
W 2018 w Kołobrzegu m/w raz na miesiac widziałem Leafa 1; BMW i3: i pierwszy raz w życiu 2x Teslę X. Koniec w temacie!
Teraz w tygodniu kilka Tm3 i Ski , Taycany, czasem Mercedes przeleci, Leafy jedynki, KIA, Opla.
Za rok bedzie to codzienność itd...
Ostatecznym testem na znormalnienie rynku będzie prawie brak komentarzy w stylu : " A ja swoją Fabią to .... 'no i niestety brak przywilejów :-(

solik

Pionier e-mobilności
Myslicie ze po 01.2026 utrzymaja u nas jakiekolwiek przywileje dla EV czy to bedzie najmniejszy problem u nas? ; -)

JareG

Pionier e-mobilności
Myslicie ze po 01.2026 utrzymaja u nas jakiekolwiek przywileje dla EV czy to bedzie najmniejszy problem u nas? ; -)
IMO opcja nr 2.
A z przywilejów i tak nie korzystam (chyba, że prund który ładuję na GW jest w jakiś sposób 'uprzywilejowany') więc czy one będą czy nie to mi lata.. :D

Pozdrawiam

Bronek

Pionier e-mobilności
Ja miałem inny problem, gdy pojawiła się aktualizacja pokazująca sygnalizację świetlną. W Kolobrzegu jest kilka skrzyżowań ze światłami, nie moglem utrafić tak by być pierwszym i by bylo akurat czerwone.. Co sie ja najeździlem... A buspasa nie ma i to jest dyskryminacja, zreszta w tej wiosce nie ma też ładowarek, tym samym to typowy obraz zadupia, ale był Festiwal Piosenki Żołnierskiej i na bolączki mamy borowinę.

gim-kg

Pionier e-mobilności
Tylko jazda po BUS pasach jest ograniczona do 2026, parkowanie nie ma takiego limitu, jest wpisane do ustawy o drogach publicznych. Oczywiście jak to u nas wszystko się może zmienić.