Jak naładować 30 mln elektryków?

Michal

Moderator
Aż tak źle to u nas chyba nie jest. Ktoś chyba bierze pensje właśnie za to, żeby planować gdzie zakładać nowe trafo i jak planować rozbudowę sieci ;)
Niestety na górze są partyjniaki, których podstawową kwalifikacją jest to, że zgadzają się z linią władzy, a nie wiedza merytoryczna.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Aż tak źle to u nas chyba nie jest. Ktoś chyba bierze pensje właśnie za to, żeby planować gdzie zakładać nowe trafo i jak planować rozbudowę sieci ;)
Niestety na górze są partyjniaki, których podstawową kwalifikacją jest to, że zgadzają się z linią władzy, a nie wiedza merytoryczna.
Michale, jest źle, ostatnio do zdjęcia butów ze słupa (jakieś "dzieciaki bawiły się" i rzucały związanymi za sznurówki butami na przewody) przyjechały dwa auta tauronu i 3 osoby. Akcja zajęła im jakieś 4 minuty z rozstawieniem zwyżki i jej zgarnięciem. A dojazd z/do bazy zajął pewnie około 1-1.5h.

Michal

Moderator
Ci od zdejmowania butów mają zlecenie na zdjęcie, a nie na zmianę trafo. To jest też pewnie zupełnie inna ekipa.
W opisywanej przez Ciebie sytuacji przychodzi mi do głowy pytanie - kto wydaje pozwolenia na budowę domów 7 km od trafo? Ja upratrywałbym tutaj klucza problemu :p To jest temat podobny do zabudowywania terenów zalewowych itp. Da się zbudować dom, tylko potencjalny koszt w przyszłości jest znaczący i przerzucany na często nieświadomych mieszkańców. Nie każdy musi wiedzieć o takich problemach. Przepisy powinny wymuszać rozbudowę sieci przed pozwoleniami budowlanymi. Wtedy to gmina dbałby o to, a nie później kilku mieszkańców. Wydaje mi się, że w UK tak jest - widziałem chyba w jakimś filmiku na YT.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Ci od zdejmowania butów mają zlecenie na zdjęcie, a nie na zmianę trafo. To jest też pewnie zupełnie inna ekipa.
W opisywanej przez Ciebie sytuacji przychodzi mi do głowy pytanie - kto wydaje pozwolenia na budowę domów 7 km od trafo? Ja upratrywałbym tutaj klucza problemu :p To jest temat podobny do zabudowywania terenów zalewowych itp. Da się zbudować dom, tylko potencjalny koszt w przyszłości jest znaczący i przerzucany na często nieświadomych mieszkańców. Nie każdy musi wiedzieć o takich problemach. Przepisy powinny wymuszać rozbudowę sieci przed pozwoleniami budowlanymi. Wtedy to gmina dbałby o to, a nie później kilku mieszkańców. Wydaje mi się, że w UK tak jest - widziałem chyba w jakimś filmiku na YT.
To ta sama ekipa, bo kilka tygodni wcześniej podłączali nowe skrzynki, abstrahując od tego dla mnie problemem jest brak efektywności pracy. TO naprawdę jakiś dramat. A buty wisiały na przewodach już ponad 4 lata. W międzyczasie do tego słupa chyba ze 20 razy przyjeżdżali podłączać kolejne domy.

viallos

Pionier e-mobilności
Wjeżdżam moim autem do garażu i podpinam je do zasilania. W tym momencie auto komunikuje się z siecią energetyczną i jeśli energia w danym momencie jest dostępna i tania, to ładuje się od razu, a jeśli nie to czeka na swoją kolej

To mi wygląda na to co u siebie zastosowałem z Froniusem. Jedyna różnica że EVSE komunikuje się z falownikiem który decyduje czy ma nadmiar czy nie. Oczywiście jest tam też możliwość prioretyzacji pompy ciepła i dowolnych innych odbiorników przed ładowaniem samochodu. Ale nie widzę problemu żeby falownik dalej gadał z dostawcą energii. Zdaję się jest wspólny standard Modbus którym można to wszystko ogarnąć. Ale jak ktoś słusznie wspomniał u nas problemem i pewnie jeszcze długo będą dostawcy energii...

6a8

Posiadacz elektryka

nabrU

Moderator
No i niestety nie zarobiłem ani pensa w ww. akcji ;)

1668970522325.png

Mogłem się spodziewać, gdyż zużycie energii w godzinach 17-18 jest u nas minimalne i przez tydzień przed Saving Sessions wahało się w tym okresie od 139 Wh do 320 Wh. W dzień tej sesji (15 listopada) zużyłem 188 Wh więc chyba nie jestem sensownym 'targetem' tej akcji. Ale... najważniejsze to mieć udział w czymś pozytywnym (y) bo według Octopus takich jak ja, próbujących zmniejszyć zużycie energii było 288 300 gospodarstw domowych i średnio każdy uczestnik akcji zaoszczedził 59% zużycie anergii co dało oszczędność 108 MWh energii:

Together, Octopus customers saved 108MWh of electricity. That's a lot of dirty energy the UK didn't have to generate. In fact, it was equivalent to effectively shutting down an entire gas power station throughout the Session. That saved 20,415kg of CO2 emissions.

viallos

Pionier e-mobilności