Jak pobierać aktualizacje bez WIFI ?

Michal

Moderator
Czekaj, za chwilę jeszcze zmieni temat i zapyta jakie EVSE ma kupić, bo przecież nie znajdzie odpowiedzi w pierwszym wyniku wyszukiwania...
Albo zapyta jakie zużycie TM3 ma w rzeczywistości zimą...
Co tam jeszcze omawialiśmy i można wyszukać?

daniel

Señor Meme Officer
Powiadomienie o aktualizacji dostaniesz bez wifi. Wtedy stawiasz hotspota z telefonu lub jedziesz do ulubionej kawiarni i ściągasz po wifi.
Macie wrażenie, że wifi w samochodzie jest bardzo słabe? Mój telefon łapie dużo lepszy sygnał niż Tesla. Zastanawiam się czy to normalne czy z moją anteną jest coś nie tak.
No i jeszcze jest problem z sieciami, gdzie trzeba się odkliknąć, że akceptujesz regulamin. Dostaję komunikat, że tych sieci nie samochód nie obsługuje. Chciałem to zrobić w galerii handlowej. Myślałem, że się podłączę i przez przeglądarkę odkliknę, że ok, ale nie pozwala mi na to.

daniel

Señor Meme Officer
Nazywa się to captive portal https://en.wikipedia.org/wiki/Captive_portal i zgodnie z komunikatem Tesla po prostu tego nie obsługuje.
Tak, myślałem tylko, że jak wejdę na dowolny adres to przekieruje mnie na stronę do akceptacji regulaminu. Na telefonie to czasem działa.

Jak to wygląda z zasięgiem? Czy łapie u Ciebie słabszy sygnał niż telefon? Na telefonie mam ikonkę 2/3 zasięgu, a Tesla albo nie widzi, albo ma minimalny zasięg.

Michal

Moderator

daniel

Señor Meme Officer
Kiedyś anteny LTE i WiFi były w lusterku kierowcy w TM3. Teraz nie wiem, czy coś się nie zmieniło. Może stawiasz auto przy ścianie od tamtej strony i dlatego słabo odbiera?
O w pytę. Nie spodziewałem się anteny w lusterku, bardziej gdzieś pod dachem. Teraz będę jeszcze bardziej uważał, żeby go nie urwać. :p
Nie wydaje mi się, żeby to miało taki wielki wpływ, ale spróbuję zaparkować drugą stroną następnym razem.
Kiedy siedzę na fotelu kierowcy mój telefon jest w środku samochodu, więc powinien mieć gorszy odbiór niż coś co jest na zewnątrz.

daniel

Señor Meme Officer
Dobra, wymyśliłem takie coś. Niektóre telefony mają funkcję zrobienia hot spota, ale dane biorą z innego wifi, a nie z danych mobilnych.
Dzisiaj zaparkowałem, żeby lusterko lewe było bliżej domu, ale nic to nie dało. Zrobiłem hot spota w samochodzie. Co ciekawe samochód nie chce się podłączyć jeśli dane wifi nie ma połączenia z internetem. Ustawiłem hotspot, podłączyłem samochód do niego i dla pewności wyłączyłem dane mobilne w telefonie. Leciał 1MB/s. Odniosłem też wrażenie, że Tesla nie pamiętała mojego hotspota i musiałem na nowo wpisywać hasło.
Jeśli więc stoicie w galerii możecie spróbować tego sposobu, ale telefon musi zostać w samochodzie (a z nim pewnie kierowca, bo kto by chciał zostawić otwarty samochód na parkingu w galerii :p).