Pogadaj z jakimś agentem ubezpieczeniowym oni mają wyceny do kalkulacji polis. Ale wiesz ja to traktuję jako pobożne życzenia. To rynek ostatecznie ustala cenę - o tym jest cały ten wątek
Po części pobożne życzenia wynikają z kilku kwestii. Każdy pojazd jest indywidualny - jeden jest chuchany i dmuchany, garażowany, nie jeżdżony jak pada deszcz (znam takich) a drugi używany jako samochód służbowy lub przez pracowników na budowie. InfoExpert wrzuca je wszystkie do jednego worka i uśrednia. Kolejna kwestia, jeśli chodzi o wyceny do kalkulacji polis, to tak jak wszędzie - wszystko zależy od człowieka. Jeden zrobi wycenę samochodu byle jak, wpisze tylko kilka podstawowych danych i leci dalej. Inny - uwzględni nie tylko przebieg, datę 1 rejestracji, ale i szczegółowe dane jak to, czy sprowadzany, czy krajowy, czy miał szkodę, czy nie, i skrupulatnie wprowadzi wyposażenie dodatkowe. Tu moja porada dla wszystkich - jak ubezpieczacie swoje samochody (prywatne lub firmowe) to spytajcie swoich ubezpieczycieli - czy wszystkie te parametry uwzględniają w wycenach. Bo często na etapie zawierania umów ubezpieczenia robione jest to "po łebkach", byle szybciej i łatwiej. Dla odmiany, po szkodzie, wyceny przez rzeczoznawców robione są BARDZO dokładnie (a potem są pretensje że mamy zaniżoną / zawyżoną wartość pojazdu).
Sam producent InfoExpert też oferuje na swojej stronie www uproszczoną wersję Demo, ale nie wiem jakie ma ograniczenia. Zgadzam się z przedmówcą - to rynek ostatecznie ustala cenę. Teraz niestety (dla sprzedających) rynek elektryków jest bardzo słaby, a dla kupujących jest bardzo dobry. Ci, co dobrze liczą - kupują na dołkach, sprzedają na górkach.