Powinniśmy zachowywać się kulturalnie, ale na drodze obowiązują przepisy a nie "dobre wychowanie drogowe". Jeżeli ktoś tobie tak robi, to masz kamerkę, klik, wysyłasz do odpowiedniej KWP. Prędkości w ten sposób nie zarejestrujesz, ale błyskanie światłami, ewidentne nie zachowanie wymaganego odstępu już tak. Parę punktów tu, parę tam i jest niezerowa szansa, że się nauczy.To w końcu jak sie powinniśmy zachowywać na drodze? Kulturalnie czy niekulturalnie?
Po zgłoszeniu na policję taki ktoś powinien dostać nieuchronną karę. Nie ma, że nie wiadomo kto kierował. Jeśli nie da się ustalić za pomocą filmu, to karę dostaje właściel auta/leasingujący/wypożyczający. Jeździsz bez prawka? Do pierdla z automatu aż otrzeźwiejesz.A co chciałbyś sensownego z tym zrobić, aby rzeczywiście przyniosło skutek?
Wytłumacz to @zlp.Powinniśmy zachowywać się kulturalnie, ale na drodze obowiązują przepisy a nie "dobre wychowanie drogowe".
Do policji, która nie otwiera filmów z internetu i życzy sobie przyniesienia wideo na płycie CD? Gdzie musisz iść na komendę, żeby policjant zaczął spisywać Twoje zeznania stukając w klawiaturę przez pół godziny, gdzie musisz mu dyktować dokładnie to samo co wpisałeś w mailu? Gdzie muszą koniecznie wpisać Twoje tablice rejestracyjne do zeznania, chociaż nie mają nic wspólnego ze zdarzeniem? A na końcu powiedzą, że nie mogą przeszukać bazy danych jak nie masz pełnej tablicy, bo RODO. Jak nie złapiesz kogoś za rękę na gorącym uczynku, to szanse, że policja kogoś znajdzie i coś z tym zrobi są nikłe. W takim przypadku to jest praktycznie "dobrowolne poddanie się karze", bo jak się nie przyzna, to rozkładają ręce.Jeżeli ktoś tobie tak robi, to masz kamerkę, klik, wysyłasz do odpowiedniej KWP. Prędkości w ten sposób nie zarejestrujesz, ale błyskanie światłami, ewidentne nie zachowanie wymaganego odstępu już tak. Parę punktów tu, parę tam i jest niezerowa szansa, że się nauczy.
???Swoją drogą to też nie jest tak, że każdy zawsze i wszędzie zjeżdża na prawy pas. Na przykład na 3 pasmowych odcinkach prawy to lawa.
Albo ci zależy albo nie.Do policji, która nie otwiera filmów z internetu i życzy sobie przyniesienia wideo na płycie CD?
A tobie zależy na sprawnym dojechaniu do celu, czy pokazaniu kto ma rację i wychowywaniu? Taki sekret - przeceniasz zdolność naszego gatunku do nauki.Jak będziemy robić tak jak Ty i @zlp i mówić "zostaw, zjedź mu, przepuść go" to ten temat nigdy nie pójdzie do przodu.
Czyli jednak się da? Zacznij i ty. Bardzo dobra inicjatywa.Konfitura zaczął robić filmy w Warszawie i cyk. Sprawa praktycznie od ręki załatwiona.
W skrócie - zdarzają się dość często przypadki, że jednak ktoś ma możliwość jazdy prawym pasem, a z niej nie korzysta.
Zależy mi na tym, żeby to coś dało. A tak szczerze to zgłaszałeś coś policji? Bo ja zgłaszałem skuteczność jest mizerna. Marnujesz pół godziny do godziny, a właściciel drugiego samochodu wystarczy, że powie "nie pamiętam".Albo ci zależy albo nie.
Zależy mi na sprawnym dojechaniu do celu bez strachu, że ktoś mnie będzie spychał z drogi. Tak samo jak zależy mi na dojściu do supermarketu bez spotkania bandy patoli.A tobie zależy na sprawnym dojechaniu do celu, czy pokazaniu kto ma rację i wychowywaniu?
No nie wiem, a może by tak policja się wzięła za robotę bez pokazywania palcem?Czyli jednak się da? Zacznij i ty. Bardzo dobra inicjatywa.
Częściowo masz rację:Wątek zaczął się od Majtczaka i innych kierowców BMW jadących grubo ponad 200 km/h, a nie +10 do liimitu.
Kończysz manewr, wtedy wracasz na prawy pas uważając aby zachować bezpieczny odstęp od pojazdów już będących na tym pasie. Ci "szybsi" nie mają żadnego wpływu na ten manewr. Prawda?Przejechałem wczoraj ponad 600 kilometrów. Na Skach z prędkością 120 - 130 km/h, musiałem usuwać się szybszym
???Jednakże im dalej w las, tym dyskusja prowadziła do absurdalnych wniosków, m.in. bo ktoś przekroczył o 10km/h na autostradzie. Wątek jest psychiczny i nakręca złe emocje zamiast konstruktywnie proponować sensowne pomysły. Zbyt wiele osób domaga się surowych kar które na oszołomów i tak nie działają. Zamiast tego dotkliwie ranią normalnych ludzi w niesprzyjających sytuacjach.
???Sam puszczałeś filmik z morderczą Toyotą, zastanawiałeś się jakie stworzyła zagrożenie i ile lat chcesz dla właścicielki? Chyba się trochę zagalopowałeś w swojej nienasyconej żądzy. Dlatego powtórzę: ten wątek jest psychiczny. Nic wartościowego nie proponujesz oprócz surowych kar. To nie jest rozwiązanie.
Dobrze widzę i dobrze rozumiem co masz na myśli pisząc w tym wątku. Powtórzę: znaczące zaostrzanie kar w dłuższej perspektywie nic nie daje, tak się tylko wydaje takim populistom jak ty. Proste rozwiązania w postaci surowych kar prowadzą do kolejnych patologii. Wiesz ile kosztuje dziennie utrzymanie jednego więźnia? I ile z tego będziesz musiał się dorzucić z domowego budżetu?Mi się wydaje, że Ty widzisz rzeczy, których inni nie widzą. Piszesz o jakichś rzeczach, które Ci się wydają, a potem udajesz, że nie o to Ci chodziło.
Gdzie ja się domagałem kary dla kobiety z Toyoty? Wręcz napisałem, że mi się prawie zdarzyło to samo.
Jaką surową karę zaproponowałem? Czego mam żądzę?
Proszę bardzo ale to nie będzie droga na skróty jaką proponujesz. Trzeba zacząć od edukacji, dobrym przykładem jest wprowadzenie korytarza życia czy jazdy na suwak. Społeczeństwo zareagowało bardzo pozytywnie, nie trzeba kamerek i nędznego donosicielstwa na policję, co często proponujesz. Trzeba optować za 3-pasmowymi głównymi drogami w Polsce np. A2, A4 i inne. Resztę możesz dopisać sam bo na pewno masz lepsze pomysły niż podpierdzielanie innych kierowców na policję.W sumie to może Ty coś wartościowego zaproponujesz?
Jaka to jest ta surowa kara? Złodziej też mam nie łapać, bo obciążyłoby to budżet państwa?Dobrze widzę i dobrze rozumiem co masz na myśli pisząc w tym wątku. Powtórzę: znaczące zaostrzanie kar w dłuższej perspektywie nic nie daje, tak się tylko wydaje takim populistom jak ty. Proste rozwiązania w postaci surowych kar prowadzą do kolejnych patologii. Wiesz ile kosztuje dziennie utrzymanie jednego więźnia? I ile z tego będziesz musiał się dorzucić z domowego budżetu?
Społeczeństwo tak pozytywnie zareagowało, że jak zrobi się ten korytarz życia to zawracają tamtędy co bardziej przedsiębiorcze jednostki, bo przecież ich czas jest zbyt cenny by stali w korku na autostradzie.Proszę bardzo ale to nie będzie droga na skróty jaką proponujesz. Trzeba zacząć od edukacji, dobrym przykładem jest wprowadzenie korytarza życia czy jazdy na suwak. Społeczeństwo zareagowało bardzo pozytywnie, nie trzeba kamerek i nędznego donosicielstwa na policję, co często proponujesz.
Autostrada w każdej gminie. To w ogóle nie kosztuje pieniędzy.Trzeba optować za 3-pasmowymi głównymi drogami w Polsce np. A2, A4 i inne. Resztę możesz dopisać sam bo na pewno masz lepsze pomysły niż podpierdzielanie innych kierowców na policję.