Jak zgłosić szkodę z OC sprawcy PZU, by rozliczanie było bezgotówkowe

p.j.s

Fachowiec
Już mam komplet dokumentów, Auto Blak liczę że się z PZU dogada.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Fajnie, że OC sprawcy jest z PZU i moje AC to PZU, myślę że wszystko jest do ogarnięcia szybko. Drzwi mają być w 3 tygodnie od zamówienia, co mnie cieszy, bo wiemy ile czeka się na szybę.
Jeśli szkoda z OC sprawcy to masz bardzo ułatwioną sprawę, pamiętaj żeby samochód zastępczy załatwiać przez ubezpieczyciela z OC a nie przez warsztat. Po skończonej naprawie możesz zwrócić się do ubezpieczyciela o obniżenie wartości handlowej pojazdu.

p.j.s

Fachowiec
A dlaczego nie przez warsztat? Mam limit 240 zł na dzień i jeśli warsztat ze swoją teslą mi za tyle wynajmie to w czym problem?
Wynajmując przez ubezpieczyciela (nawet w tym warsztacie) - to ubezpieczyciel rozlicza, negocjuje czas wynajmu i stawki - a nie Ty.

W przypadku przedłużających się napraw - często ubezpieczyciele "kombinują" i chcą płacić za "technologiczny czas naprawy" i za tyle dni wynajmu bezproblemowo zapłacą warsztatowi. Za pozostałe dni będą się musieli sądzić / walczyć z ubezpieczycielem, więc mając pod ręką jelenia w postaci osoby, która wynajmowała samochód - po prostu zwrócą się do Ciebie. Słyszałem już o przypadkach, że warsztat nie chciał wydać samochodu dopóki nie zostanie opłacona faktura... (w teorii faktura powinna być opłacona przez ubezpieczyciela - ale ten się opierał). Nie musi tak być w Twoim przypadku, bo PZU to nie firma "kogucik" i jak się dobrze przyciśnie to nie powinna robić problemów, ale jednak zdarzają się różne przypadki.

Jeśli samochód jest w leasingu, dochodzą komplikacje z VAT'e, zgodami leasingu itp. W teorii wszystko jest proste i jasne ale po co sobie życie utrudniać, jak można upraszczać.