Jaką kartę podpiąć pod konto Tesli?

Slavekk_

Posiadacz elektryka
@piotrpo przeczytaj na co mi odpowiadasz.
Co to za odkrycie że różne banki stosują różne prowizje?
Karty debetowe Pekao wydawane do ROR prowizji nie mają.
Wątek jest o kartach, które warto...
Po co wciskasz kocopoły o tych których nie warto?

konrad.zielinski

Posiadacz elektryka
Nie sprawdzałem każdej z tych kart, ale google podpowiada tak:
View attachment 28858
mBank:
View attachment 28859
A tak to wygląda dla jakiejś tam kredytówki mBank:
View attachment 28861
Kurs wynikowy, z prowizjami itd. 4,55 kurs dla tego dnia w MC 4,30.
--edit, bo zabrakło konkluzji:
Kurs to nie wszystko, ważna jest jeszcze wysokość prowizji.
ZTCW, kurs w banku to jest kurs organizacji płatniczej, który jest bardzo bliski wartości środkowej, plus prowizja. Dwukrotność prowizji względem wartości środkowej to inaczej spread.
To nie jest tak, że bank ma i zły kurs, i prowizję. Zły kurs wynika z prowizji.
A w mBanku World Intensive nie ma tej prowizji ani innych opłat jeśli się nią wykręci 30k przez rok.

Last edited:

piotrpo

Pionier e-mobilności
Karty debetowe Pekao wydawane do ROR prowizji nie mają.
I to jest informacja której zabrakło w Twoim poprzednim wpisie.
Wątek jest o kartach, które warto...
Po co wciskasz kocopoły o tych których nie warto?
Po co te nerwy?

To nie jest tak, że bank ma i zły kurs, i prowizję.
Nie wiem jak w tej chwili. Kiedyś takie transakcje były przewalutowywane po kursie sprzedaży waluty w banku + prowizja banku + prowizja operatora karty. No chyba, że transakcja była w walucie innej niż PLN/USD/EUR, to wtedy dochodziło jeszcze więcej niskich prowizji do zapłacenia.

A w mBanku World Intensive nie ma tej prowizji ani innych opłat jeśli się nią wykręci 30k przez rok.
I ich ofertą "intensive" się zainteresuję, wygląda na opłacalną dla mnie.

abes99

Posiadacz elektryka
Ja polecę BNP Visa Platinum. Potrzebowaliśmy rok temu lecąc do Stanów żeby wynająć auto i się przyjęła. Przy wymianie walut kurs Visa bez żadnych dodatkowych prowizji. Koszt karty 400zł/rok lub 36k obrotu (pierwszy rok gratis). Do tego jakieś podstawowe ubezpieczenie podróżne i 4 wejścia do saloników na lotniskach (fajna sprawa przy transferach, można wziąć jedną osobę towarzyszącą na kartę). Nie mam tam nawet konta u nich, znajomy polecił i została...

Slavekk_

Posiadacz elektryka
ZTCW, kurs w banku to jest kurs organizacji płatniczej, który jest bardzo bliski wartości środkowej, plus prowizja. Dwukrotność prowizji względem wartości środkowej to inaczej spread.
To nie jest tak, że bank ma i zły kurs, i prowizję. Zły kurs wynika z prowizji.
Najogólniej mówiąc... straszne bzdury...
Procedura obciążania konta karty płatnością w obcej walucie jest... taka jak to bank opisał w regulaminie danej karty.
Może ona być dwustopniowa Waluta transakcji -> Waluta karty -> Waluta rachunku, czyli np. CZK -> EUR -> PLN lub jednostopniowa CZK -> PLN.
Po drodze udział biorą (niekoniecznie wszystkie naraz): kurs organizacji płatniczej, kurs banku (pobrany z Tabeli Kursów Walut publikowanej na stronie banku), prowizja banku.
No i prowizja to prowizja, bank może zarabiać zarówno na prowizji jak na swoim spreadzie z TKW.

pik

Zadomawiam się
Tesla za granicą obciąża kartę w walucie lokalnej, co oznacza, że każde ładowanie jest ekstra obciążane solidną prowizją bankową. Co polecacie na dłuższy wyjazd po Europie?
Ma być tanio, wygodnie i co najważniejsze pewnie, czyli bez niespodzianek związanych z autoryzacją transakcji itp.
Karta do konta w PKO BP. W aplikacji iPKO zakładasz konto w euro i podpinasz pod nie kartę. Na bieżąco można doładowywać euro po uczciwych kursach w kantorze w apce iPKO i jeśli są na nim środki automatycznie zostaną ściągnięte bez przeliczania. Jesli się zapomni dokupić euro, to przeliczą ze złotówek, więc nie ma wtopy. Wiadomo, wówczas po nieco gorszym kursie. Funkcjonalność jak w Revolut, a jednak nie trzeba pamiętać aby doładować konto. No i wspieramy polski bank.

luk49696

Posiadacz elektryka
^^^ Jadę przez Czechy, Węgry, Rumunię do Macedonii i Bułgarii.
Karta z PKO pomoże?
W Alior Kantor walutowy możesz założyć konta w poniższych walutach.

Do wyboru masz: polski złoty (PLN), euro (EUR), dolar amerykański (USD), frank szwajcarski (CHF), funt brytyjski (GBP), korona szwedzka (SEK), korona norweska (NOK), japoński jen (JPY), korona duńska (DKK), korona czeska (CZK), dolar kanadyjski (CAD), węgierski forint (HUF), dolar australijski (AUD), lew bułgarski (BGN), peso meksykańskie (MXN), lej rumuński (RON), rand południowoafrykański (ZAR), baht tajski (THB), nowy szekel izraelski (ILS), dolar hongkoński (HKD), lira turecka (TRY)