Jaką ładowarkę z DLM kupić

Vielebny

Nowy na Forum
Witam,

potrzebuję zamontować w garażu EVSE, która będzie współpracować z miernikiem mocy i fotowoltaniką. Falownik firmy Goodwee. Ogónie chodzi mi o to, aby EVSE zmniejszył moc ładowania gdy będzie duży pobór prądu w domu. Dodatkowym plusem byłoby ładowanie z nadwyżek fotowoltaniki.

Myślę że 11kW wystarczy ale może byc 22kW.

Ładowanie KIA EV6 a za jakiś czas jeszcze 2 samochód.

Będę wdzięczny za propozycje i linki.

nabrU

Moderator
Do dynamicznej zmiany mocy ładowania potrzebujesz EVSE które np. ogarnia współpracę z przekładnikami prądowymi (CT clamps) albo ma spec -kontroler do tego celu.

I na Boga, tylko nie fotowoltanika o_O Sprawdź proszę jak się ta technologia naprawdę nazywa.

strusio8

Zadomawiam się
Tak z ciekawości, dlaczego potrzebujesz tak zaawansowaną logikę?
Nie czepiam się, tylko chcę wiedzieć. Jakiś czas temu sam zamartwiałem się o moce umowne, przyłączeniowe itd. zupełnie niepotrzebnie (chyba...)

nabrU

Moderator
Tak z ciekawości, dlaczego potrzebujesz tak zaawansowaną logikę?

To nic zaawansowanego. Każde dobre EVSE powinno to mieć w standardzie (ja mam tą funkcjonalność w EVSE z 2021 mimo, że mam bezpiecznik główny 100A):

1745535249123.png

Nie czepiam się, tylko chcę wiedzieć. Jakiś czas temu sam zamartwiałem się o moce umowne, przyłączeniowe itd. zupełnie niepotrzebnie (chyba...)

Bilans mocy: EVSE co ciągnie np. prawie 8kW na fazę (32A), czajnik ze 3kW, prysznic elektryczny 10kW (czyli 44A), pompa ciepła pewnie ze 3kW, piekarnik, płyta indukcyjna itp itd.

Vielebny

Nowy na Forum
Do dynamicznej zmiany mocy ładowania potrzebujesz EVSE które np. ogarnia współpracę z przekładnikami prądowymi (CT clamps) albo ma spec -kontroler do tego celu.
Ta ładowarka, którą znalazłem na Ali ma miernik energii i do niego podłącza się kable sygnałowe więc chyba o to chcodzi?

Wygląda dobrze tylko prosze wytłumacz dlaczego powinienem dopłacić ponad 2000zł i w czym będzie lepsza od tej z Aliexpress? (bez złośliwości, pieniądze są ale lubię wiedzieć za co płacę)

I na Boga, tylko nie fotowoltanika o_OSprawdź proszę jak się ta technologia naprawdę nazywa.
No trochę wstyd - masz rację ;)

strusio8

Zadomawiam się
Bilans mocy: EVSE co ciągnie np. prawie 8kW na fazę (32A), czajnik ze 3kW, prysznic elektryczny 10kW (czyli 44A), pompa ciepła pewnie ze 3kW, piekarnik, płyta indukcyjna itp itd.
Auto ładujesz raz na 2 tygodnie, pompa ciepła używa grzałki tylko do dezynfekcji legionelli (pewnie raz na tydzień), prysznic używa się przez kilkanaście minut dziennie, pozostałe sprzęty też użytkuje się przez niewielki procent czasu, wydaje mi się że koniunkcja wszystkich naraz jest bardzo mało prawdopodobna.

Zdarzyło Ci się że wybiło Ci zabezpieczenie przedlicznikowe? Jeśli tak, to rozumiem potrzebę sterowania ładowaniem, choć ja pewnie ograniczyłbym się w takim przypadku do po prostu wolniejszego ładowania na stałe, ładowanie AC jest wolne z zasady, więc podłączam je gdy wiem że przez X godzin nie będę potrzebował auta.

Ciekawi mnie jednakże jak toto w ogóle działa. Bo przecież nie da się zmierzyć mocy "chwilowej" - bo co to znaczy chwilowa? w tej sekundzie? minucie? kwadransie? czy może połówce okresu 50Hz? W obecnych czasach mało mamy rezystancyjnych odbiorników, więc prąd sumy odbiorników nie jest sumą prądów. Tak więc nieważne jaki okres weźmiesz - jeśli "kołyszesz się" na skraju dostępnej mocy (w co nie wierzę jak wyjaśniłem w pierwszym akapicie) - to i tak w krótszych okresach pewnie przekraczasz dostępną moc. Co więcej taka automatyka przecież będzie opóźniona, bo trzeba zmierzyć, a dopiero po pomiarze ograniczyć.

No i pytanie było do autora wątku, gdyż Ty już zainwestowałeś w tę zaawansowaną maszynerię, a jedną duszyczkę więcej może uda się ocalić przed przekomplikowaniem świata/wydaniem zbyt dużo kasy jak na osiągnięty efekt.

robik130

Zadomawiam się
Witam,

potrzebuję zamontować w garażu EVSE, która będzie współpracować z miernikiem mocy i fotowoltaniką. Falownik firmy Goodwee. Ogónie chodzi mi o to, aby EVSE zmniejszył moc ładowania gdy będzie duży pobór prądu w domu. Dodatkowym plusem byłoby ładowanie z nadwyżek fotowoltaniki.

Myślę że 11kW wystarczy ale może byc 22kW.

Ładowanie KIA EV6 a za jakiś czas jeszcze 2 samochód.

Będę wdzięczny za propozycje i linki.
Rozważ tę go-e:

Z licznikiem (bez konieczności instalacji przekładników) załatwi sprawę.
Tu opis:

nabrU

Moderator
Rozważ tę go-e:

Najlepiej poczytać kilka postów wyżej i sprawdzić czy ktoś już o czymś takim nie napisał, prawda? :p