Jaki słupek do montażu wallboxa?

piotrpo

Pionier e-mobilności
Na czym najsensowniej zamontować wallboxa na trawniku? Wyszukiwanie w google pod hasłem "słupek do montażu wallboxa" zwraca jakieś absurdalnie drogie kawałki metalu, a płacenie 1000zł - 2000zł za kawałek pomalowanej proszkowo rury mnie odrzuca.

abes99

Posiadacz elektryka
Ja budżetowo zrobiłem tak:
Stoi tak od lipca '22r. i nic się nie dzieje niepokojącego ;)

piotrpo

Pionier e-mobilności
Dzięki za odpowiedzi. Szukałem, ale chyba nie dość dokładnie. Wkurzające w EV jest to podejście sprzedawców sprawiające, że rura do zamontowania siatki kosztuje 30zł, a ta sama rura z haczykiem i nakleją "wallbox stand" już 1000.

Michal

Moderator
Jak była pandemia, to sprzedawali maseczki po 10 zł sztuka - ten sam mechanizm cwaniactwa.

daniel

Señor Meme Officer
Na czym najsensowniej zamontować wallboxa na trawniku? Wyszukiwanie w google pod hasłem "słupek do montażu wallboxa" zwraca jakieś absurdalnie drogie kawałki metalu, a płacenie 1000zł - 2000zł za kawałek pomalowanej proszkowo rury mnie odrzuca.
Słupek metalowy do bramy.

Jeden otwór zakrywasz wallboxem, drugi maskujesz jakąś czarną taśmą, zeby nie rzucał się tak w oczy. Przy okazji służy jako odprowadzenie wody gdyby słupek coś nabrał.
Kabel zasilający można poprowadzić od spodu i środkiem jak się postarać.
Nie potrzebujesz jakieś konkretnej szerokości, bo są dwie śruby mocujące jedna nad drugą. Mój ma chyba 10cm x 10cm.

Jeśli "po" odnosi się do Poznania to mogę dać kontakt do firmy, która u mnie to montowała. Cena była rozsądna.

1709849857919.png1709849946328.png

@abes99 ma w sumie fajny pomysł z gniazdkiem z tyłu. Akurat mam gniazdko niedaleko, ale jak można mieć przy okazji to czemu nie. Blisko samochodu to do odkurzacza jak znalazł.

Last edited:

vwir

Pionier e-mobilności
Wkurzające w EV jest to podejście sprzedawców sprawiające, że rura do zamontowania siatki kosztuje 30zł, a ta sama rura z haczykiem i nakleją "wallbox stand" już 1000.
W zamierzchłych czasach moich początków z EV szukałem oryginalnych felg aluminiowych na zimowe opony do leafa I. Taki miałem fetysz. Gdy spojrzałem na allegro, to ceny były wyższe niż za nowe felgi w ASO :)
Ale już dokładnie identyczne felgi ale zdjęte ze spalinowego Pulsara a nie elektrycznego Leafa kosztowały na allegro czterokrotnie mniej ;)

piotrpo

Pionier e-mobilności
Dopytam jeszcze o montaż wallboxa pod gołym niebem. W instrukcji jest wspomniana konieczność użycia złączek wodoszczelnych, a chyba nie ma ich w zestawie. Ktoś jest w stanie wskazać jakiś konkretny model, który pasuje przy prowadzeniu przewodu 10mm2 przez ten uchwyt montażowy?

Olecki

Pionier e-mobilności
Co tym chcesz zasilić że dajesz kabel 5x10? 11kW 5x6 to już z bardzo, bardzo dużym zapasem, a 5x4 też spokojnie wystarczy jeśli nie ciągniesz go w setkach metrów.
Co do złączek wybierz się do dowolnego marketu budowlanego. Choć jak montowany bez zadaszenia to i tak ma to średnie znaczenie bo to tylko kwestia czasu kiedy obudowa zacznie puszczać wilgoć do środka.