Jaki wallbox do PV + ograniczenie mocy ?

Cav

Pionier e-mobilności
O tym dokładnie piszę - w praktyce raczej się tego nie osiągnie. Instalacja musiała by pracować na maksa, auto być akurat podpięte i tak dobre kilka godzin.. Powstaje pytanie ile takich dni w roku będzie.
Raczej - ile lat (dziesiątków) musi minąć żeby suma tych ułamkowych ilości dała 10 tys kWh....

Cav

Pionier e-mobilności
Żeby ładować mojego springa
I tu się problemy piętrzą, bo nie dość, że duży przebieg potrzebny (springiem nie zrobisz, choćby z uwagi na słaby zasięg na prądzie z domu), nie dość, że duży czas na kablu potrzebny, to jeszcze nie będzie gdzie tego prądu wrzucić, bo bateria mikra.....
Czyli z dziesiątek lat zwrotu robią się wieki....

vwir

Pionier e-mobilności
Ok, czyli, żeby ładować z 3 faz samochód musi obsługiwać 3 fazowe AC. Żeby ładować mojego springa musiałbym mieć ładowarkę DC?
Czyli wydać jakieś 30 tys pln. Chyba raczej nieopłacalne. Ten Spring ma AC 6kW na jednej fazie czy 3kW na jednej fazie?

P.S. Przypomnieliści mi. Akurat ładnie świeci słoneczko i fotowoltaika daje ponad 4kW, więc właśnie wpiąłem auto i ładuję prosto ze słońca.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Kupić dla zabawy ma sens dla oszczędności będzie tak jak piszesz.
Oszczędności przyniesie w sytuacji gdy PV się wyłacza przez zbyt duże napięcie, jeśli auto w dzień masz pod domem, to taka smart łądowarka ratuje produkcję od 10 do 14. U mnie w tych godzinach mój falownik nie jest w stanie się wbić, bo sąsiedzi mają poustawiane 256 i więcej.

Cav

Pionier e-mobilności
Oszczędności przyniesie w sytuacji gdy PV się wyłacza przez zbyt duże napięcie, jeśli auto w dzień masz pod domem, to taka smart łądowarka ratuje produkcję od 10 do 14. U mnie w tych godzinach mój falownik nie jest w stanie się wbić, bo sąsiedzi mają poustawiane 256 i więcej.
Jak się nie wbije, to takie ładowanie też nie pójdzie i nic nie da.....
Lepiej zgłosić sprawę do ZE.

nnnnn

Pionier e-mobilności
Sprawa wielkrotnie zgłaszana, jak obniżą na trafo to wieczorem i nocą jest 180V, a w dzień i tak wybija bo każdy z sąsiadów ma min 8kWp.