Jakie baterie w Tesla model 3 long range 2021 dostawa w czerwcu

cooler

Pionier e-mobilności
Cześć, ja już jestem po odbiorze w poniedziałek, podsumuję wrażenia tak:
Samochód jeździ fajnie, ale poskładany jest stopami jakiś nieogarów.
1. Dach jest przesunięty w prawo jakieś 5mm, więc nie jest w linii zarówno z szybą przednia jak i tylną. Baaardzo się rzuca w oczy, bo dodatkowo z prawej strony odstaje do góry jakieś 2-3mm - widać że ktoś nie trafił dokładnie w łoże i przykleił jak popadnie. Oczywiście słyszę stamtąd szum powietrza.
2. Drzwi przednie prawe i tylnie prawe są na różnych wysokościach, jedna listwa nie trafia na drugą - i to ponad 5mm. Widać, słychać i czuć.
3. Niespasowane świata tył prawe + krzywo zamocowany charge port.
4. Wieeelka szpara pomiędzy słupkiem C a klapą bagażnika z prawej strony. z lewej OK
5. Błotnik lewy na styku ze słupkiem A i drzwiami zapadł się do środka (uderzenie?) więc nie fajnie to wygląda
6. wyłamany z zatrzasków trójkąt mocowania lusterka przy lusterku (ten przy szybie) co powodowało głośne gwizdy już od 75km/h. Byłem tak załamany tymi gwizdami już po pierwszej jeździe że uparłem się i znalazłem co tak robiło
7. porysowana klapa bagażnika
8. Porysowane progi i podłoga (osłona?) pod bagażnikiem
9. Nierówne uszczelki drzwi tylnich.
10. Kamera prawa lata w zatrzaskach całkiem swobodnie - czyżby wyłamane spinki?

Z innych rzeczy denerwujących, ale nie wiem czy to normalne czy nie :
- ciągle brzęczą jakieś wentylatory (coś jak w starym PC do wymiany) aż głośno burczy i wątpię czy dałbym radę zasnąc w camping mode. Brzęczą niezależnie czy jest klima czy nie, czy jadę, czy stoję czy nawet jak wyłączę zasilanie z ekranu - coś cały czas się kręci i hałasuje aż buda drży. Sentry (wartownik)) włączony czy nie. Alarm włączony czy nie. Ciągle brzęczy aż się ludzie oglądają w nocy.

Może mi ktoś powiedzieć czy u nich też tak coś ciągle się kręci?

Jeździ jak marzenie, porobiłem pomiary na ok 20km A2 w obie strony i tak:
przy 130km/h bez klimy (było równo 20stC) wynik to 193W/km
Przy 140 km/h bez klimy - wynik to 220W/km.
Łatwo policzyć co i jak :) Bateria E3DL :)

EDIT: Poszedłem obejrzeć nowe Polo żony i dodatkowo się załamałem: wszystko równiutko i nie ma się o co przyczepić jeżeli chodzi o spasowanie, choć się starałem aby się choć trochę posieszyć że to nie tylko Tesla tak ma... Ale nic z tego. Dodatkwo chyba jest ciszej w środku przy prędkościach autostradowych - samochód za grosze przy Tesli m3.

Last edited:

Bartosz

Pionier e-mobilności
Cześć, ja już jestem po odbiorze w poniedziałek, podsumuję wrażenia tak:
Samochód jeździ fajnie, ale poskładany jest stopami jakiś nieogarów.
1. Dach jest przesunięty w prawo jakieś 5mm, więc nie jest w linii zarówno z szybą przednia jak i tylną. Baaardzo się rzuca w oczy, bo dodatkowo z prawej strony odstaje do góry jakieś 2-3mm - widać że ktoś nie trafił dokładnie w łoże i przykleił jak popadnie. Oczywiście słyszę stamtąd szum powietrza.
2. Drzwi przednie prawe i tylnie prawe są na różnych wysokościach, jedna listwa nie trafia na drugą - i to ponad 5mm. Widać, słychać i czuć.
3. Niespasowane świata tył prawe + krzywo zamocowany charge port.
4. Wieeelka szpara pomiędzy słupkiem C a klapą bagażnika z prawej strony. z lewej OK
5. Błotnik lewy na styku ze słupkiem A i drzwiami zapadł się do środka (uderzenie?) więc nie fajnie to wygląda
6. wyłamany z zatrzasków trójkąt mocowania lusterka przy lusterku (ten przy szybie) co powodowało głośne gwizdy już od 75km/h. Byłem tak załamany tymi gwizdami już po pierwszej jeździe że uparłem się i znalazłem co tak robiło
7. porysowana klapa bagażnika
8. Porysowane progi i podłoga (osłona?) pod bagażnikiem
9. Nierówne uszczelki drzwi tylnich.
10. Kamera prawa lata w zatrzaskach całkiem swobodnie - czyżby wyłamane spinki?

Z innych rzeczy denerwujących, ale nie wiem czy to normalne czy nie :
- ciągle brzęczą jakieś wentylatory (coś jak w starym PC do wymiany) aż głośno burczy i wątpię czy dałbym radę zasnąc w camping mode. Brzęczą niezależnie czy jest klima czy nie, czy jadę, czy stoję czy nawet jak wyłączę zasilanie z ekranu - coś cały czas się kręci i hałasuje aż buda drży. Sentry (wartownik)) włączony czy nie. Alarm włączony czy nie. Ciągle brzęczy aż się ludzie oglądają w nocy.

Może mi ktoś powiedzieć czy u nich też tak coś ciągle się kręci?

Jeździ jak marzenie, porobiłem pomiary na ok 20km A2 w obie strony i tak:
przy 130km/h bez klimy (było równo 20stC) wynik to 193W/km
Przy 140 km/h bez klimy - wynik to 220W/km.
Łatwo policzyć co i jak :) Bateria E3DL :)

EDIT: Poszedłem obejrzeć nowe Polo żony i dodatkowo się załamałem: wszystko równiutko i nie ma się o co przyczepić jeżeli chodzi o spasowanie, choć się starałem aby się choć trochę posieszyć że to nie tylko Tesla tak ma... Ale nic z tego. Dodatkwo chyba jest ciszej w środku przy prędkościach autostradowych - samochód za grosze przy Tesli m3.
Dzięki za relację, współczuję, ale to jest typowy stan nowego samochodu marki Tesla. Natomiast jeżeli chodzi o odgłosy to Tesla jest, powiedziałbym "niespokojnym samochodem" w odróżnieniu od ICE. Często coś puka, stuka, nieraz jakiś wentylator się zakręci, głośniej, ciszej. To jest stan normalny. Często po aktualizacji auto robi chyba jakiś test wszystkich komponentów i hałasuje nawet godzinę. Ale najczęściej jest spokojne i nie wydaje żadnych odgłosów jak dłużej postoi.

Fajnie byłoby jakbyś opisał swoje odczucia w wątku Skandaliczna jakość samochodu :)

Last edited:

cooler

Pionier e-mobilności
Podesłałem do tamtego wątku. Dzięki za pokierowanie, czuję się jakoś raźniej że nie tylko moja jest tak niechlujnie poskładana... Najgorszę że obok stałą tak czarna i była po prostu idealna... Pewnie koła jej odpadną, albo to ta z odpadającymi zaciskami. Coś za coś.

Bartosz

Pionier e-mobilności
Podesłałem do tamtego wątku. Dzięki za pokierowanie, czuję się jakoś raźniej że nie tylko moja jest tak niechlujnie poskładana... Najgorszę że obok stałą tak czarna i była po prostu idealna... Pewnie koła jej odpadną, albo to ta z odpadającymi zaciskami. Coś za coś.
Idealna nie była na pewno, coś innego jej dolegało, a Ty nie miałeś potrzeby tak skrupulatnego szukania wad w nieswoim samochodzie :) Myślę, że i ta czarna kół nie pogubi, a hamulce jej nie odpadną, ale będzie miała problemy nazwijmy je estetyczne. Każdy z tych samochodów składa wiele osób i maszyn. Nie ma możliwości, aby jedna była idealna, a druga z licznymi wadami. To byłoby możliwe, gdyby jedną składał Jony, a drugą William. Jeden byłby fleją, a drugi szczególarzem, a tak nie jest. Po prostu każdy właściciel ma inny próg bólu.

Każdy z tych samochodów ma różne wady, nieraz mniejsze, nieraz większe. Z tych co wypisałeś u mniej jest krzywo wklejona szyba na dachu, ale tylko względem przedniej, jest równo z tylną i nie odstaje do góry, nie słychać szumu. Poza tym wydaje mi się, że przednia szyba jest trochę szersza od środkowej i nigdy nie będą się idealnie pokrywały. Uszczelki krzywo leżały, ale dało się je łatwo ułożyć. Pozostałe wady mam/miałem inne.

Last edited:

gim-kg

Pionier e-mobilności
Zgłosiłeś wszystko w protokole? Nr. 5 też mam u siebie, będą to poprawiali w serwisie. Ja mam jedną szybę dachu do wymiany, uszczerbione szkło, ale musza to jeszcze zweryfikować na serwisie bo na zdjęciach słabo widać.
Co do szumu na postoju, to nie jest to czasem ten system ostrzegania przechodniów?

slaveq

Pionier e-mobilności
Zgłosiłeś wszystko w protokole? Nr. 5 też mam u siebie, będą to poprawiali w serwisie. Ja mam jedną szybę dachu do wymiany, uszczerbione szkło, ale musza to jeszcze zweryfikować na serwisie bo na zdjęciach słabo widać.
Co do szumu na postoju, to nie jest to czasem ten system ostrzegania przechodniów?
A kto wam robił zdjęcia? Ja chętnie bym zobaczył zdjęcia swojego samochodu przed odbiorem ale nie mam nikogo kto by mi takowe podesłał :(

Michal

Moderator
Dzięki za relację, współczuję, ale to jest typowy stan nowego samochodu marki Tesla. Natomiast jeżeli chodzi o odgłosy to Tesla jest, powiedziałbym "niespokojnym samochodem" w odróżnieniu od ICE. Często coś puka, stuka, nieraz jakiś wentylator się zakręci, głośniej, ciszej. To jest stan normalny. Często po aktualizacji auto robi chyba jakiś test wszystkich komponentów i hałasuje nawet godzinę. Ale najczęściej jest spokojne i nie wydaje żadnych odgłosów jak dłużej postoi.

Fajnie byłoby jakbyś opisał swoje odczucia w wątku Skandaliczna jakość samochodu :)
Nie jest to typowy stan, ustaliliśmy już dawno, że większość ludzi nie ma takich problemów, a są tylko wyjątki - na tym forum można naliczyć 3 takie osoby ale wypowiadają się za 20 :p