Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Michal

Moderator
Google mówi, że ta część jest "For Norway", natomiast ta o której pisałem (00-E) jest "EU (except Norway)". Tutaj jakaś oficjalna instrukcja jaką udało mi się znaleźć (niestety numer części się nie zgadza ale reszta jest podobna):
Niestety nie mogę znaleźć info czym różni się to co kupiłeś, od właściwej wersji. Patrząc na opisy - napięcie i natężenie się zgadzają, więc obstawiam, że układ pinów jest inny w Norwegii.
Jak się uprzesz, to pewnie bez problemu da się dorobić przejściówkę, trzeba tylko wiedzieć jak to podłączyć. Ja niestety na szybko nie mogę znaleźć :(

Bronek

Pionier e-mobilności
niby ma byc na Norwegię ale czym to się różni ?
i dla X i S???
i w opisie 7 pin.?
Description:
Manufacturer Part Number:1058220-02-E
Warranty:1 Year
Interchange Part Number:105822002E,1058220 02 E,1023984-10-F,102398410F,1023984 10 F,1024110-02-A,102411002A,1024110 02 A
Fitment:Tesla Model X
Plug:Norway Plug
Number Of Pins:7-pins

1Ф: 200-250V AC, 32A MAX
3Ф: 380-440V AC, 16A MAX
FREQUENCY: 50-60HZ
TEMP RATING: -30℃-50℃
np tu

podicool

Zadomawiam się
Czy
Google mówi, że ta część jest "For Norway", natomiast ta o której pisałem (00-E) jest "EU (except Norway)". Tutaj jakaś oficjalna instrukcja jaką udało mi się znaleźć (niestety numer części się nie zgadza ale reszta jest podobna):
Niestety nie mogę znaleźć info czym różni się to co kupiłeś, od właściwej wersji. Patrząc na opisy - napięcie i natężenie się zgadzają, więc obstawiam, że układ pinów jest inny w Norwegii.
Jak się uprzesz, to pewnie bez problemu da się dorobić przejściówkę, trzeba tylko wiedzieć jak to podłączyć. Ja niestety na szybko nie mogę znaleźć :(
Czyli jest jakaś różnica, że specjalnie robią na Norwegię . Tylko trzeba jakiegoś elektryka podpytać co się zna jak gniazdko podłączyć .

Michal

Moderator
Zapytam na FB Tesla Owners Club Norway - może coś podpowiedzą.

Michal

Moderator
Czyli jest jakaś różnica, że specjalnie robią na Norwegię . Tylko trzeba jakiegoś elektryka podpytać co się zna jak gniazdko podłączyć .
Raczej nie zmieniaj u siebie w domu podłączenia gniazdka, bo jak kiedyś podepniesz coś zaprojektowanego dla EU, to możesz:
* mieć nie działające urządzenie
* spalić urządzenie
* wywalić korki w dzielnicy
* albo nawet puścić z dymem chatę :p
Potrzebna Ci będzie ewentualnie przejściówka do ładowarki - dam znać jak coś odpowiedzą na FB.

Ps. Dopisałem we wcześniejszych postach uwagę, żeby nie kupować 1058220-02-E :)

Last edited:

T35LA

Zadomawiam się
W Norwegii mają inny typ instalacji - chyba chodzi o:

IT network​

In an IT network (isolé-terre), the electrical distribution system has no connection to earth at all, or it has only a high-impedance connection.

Prawdopodobnie w tym jest problem. O problemach z odpaleniem ładowarki mówił Bjorn:
W juice booster jest specjalny tryb do wyboru - Norway :)

Michal

Moderator
W Norwegii mają inny typ instalacji - chyba chodzi o:

IT network​

In an IT network (isolé-terre), the electrical distribution system has no connection to earth at all, or it has only a high-impedance connection.

Prawdopodobnie w tym jest problem. O problemach z odpaleniem ładowarki mówił Bjorn:
W juice booster jest specjalny tryb do wyboru - Norway :)
Z opisu wynika, że wystarczy zrobić przejściówkę, która nie ma podłączenia do przewodu neutralnego i uziemienia :p Strasznie to dziwne, ale w sumie powinno zadziałać. Czyli podłączasz tylko piny L1, L2, L3.
1615328815257.png