Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Hue Zarri

Posiadacz elektryka
Czołem,
Jestem przed odbiorem M3 generalnie lądowanie planuje w garażu wspólnym, nie jestem pewny czy uda się zamontować 3f 16a a jednak zwykle gniazdko 1f 16a, przy tych parametrach myślicie odczuje jakiś dyskomfort ?

Weekendowo jeżdżę 150 km od domu w jedna stronę tam mam możliwość podłączyć się do czegoś takiego jak na zdjęciu, doradzacie co kupić żeby można było można bezpiecznie i w miarę fajnie się naładować? Jakiś kabel przenośna ładowarka ?
To się powtórzę, Juice Booster 2 :p

Bronek

Pionier e-mobilności
Oryginalna ladowarka laduje 3kW (13A), czyli ladowanie pustej baterii to ok 35h.
3-fazy laduja ok 3h.
Ja do ladowania 3faz uzywam Zencar 11kW.
Orginalna EVSE która dostajemy z tesla ładuje NAWET 32A z 1 FAZY!!! czyli ok 7 KW!!! tylko trzeba dokupic tzw NEMa duże niebieskie i zrobic przjściowki
Z Tesla dostajesz zwykłe NEMa z Schuko na 10A i niebieskie małe 16A! Faza.
czyli gdy masz 16A to trzeba kupic/zrobic przjście z tego co w garazu do tego niebieskiego ( Castoramie)
NIC NIE KUPUJ!!!! Do tweojego przyłącza wystarczy to z Teslą
Bo wywalisz korki

Chyba, że bedziesz ładował gdzies gościnnie to tak w/w Juice Booster moze sie przydac lub coś co podepniesz do 3 faz 16A lub 32A.
Poczytaj wątek

Last edited:

Michal

Moderator
Orginalna EVSE która dostajemy z tesla ładuje NAWET 32A z 1 FAZY!!! czyli ok 7 KW!!! tylko trzeba dokupic tzw NEMa duże niebieskie i zrobic przjściowki
I trzeba mieć bezpiecznik 32A, a ja jeszcze nie słyszałem, żeby ktoś taki miał na jakimś gnieździe w domu/garażu :p Dlatego przy jednej fazie i niebieskim wtyku polecam raczej nastawiać się na 16A i 3,7kW.

Ps. 3 fazy ładują M3 75kWh / 11kW ~ 7h od zera. Ale patrząc na zdjęcie gniazda Arka mam wrażenie, że nie jest to najnowsza instalacja i będzie musiał tak jak ja zmniejszać prąd ładowania ;)

Bronek

Pionier e-mobilności
Czy ja pisze że ma to kupić ??? Nie, ja pisze, że może. To wszystko zrobić na jednej fazie do tego co dostanie z autem
I dlatego wystarczy Mu to co otrzyma z Teslą
Natomiast na wyjazdy i do "gniazda sąsiada" powinien mieć coś co mu pozwoli wykoszystać całą moc ładowarki auta.

podicool

Zadomawiam się
czyli gdy masz 16A to trzeba kupic/zrobic przjście z tego co w garazu do tego niebieskiego ( Castoramie)
Bo wywalisz korki

Chyba, że bedziesz ładował gdzies gościnnie to tak w/w Juice Booster moze sie przydac lub coś co podepniesz do 3 faz 16A lub 32A.
Poczytaj wątek
Ja nawet już nie dostałem tego adaptera niebieskiego 16A, w salonie powiedzieli , że już nie daje tesla tylko schuko. Odbierałem pod koniec lutego 2021.

Michal

Moderator
Czy ja pisze że ma to kupić ??? Nie, ja pisze, że może. To wszystko zrobić na jednej fazie do tego co dostanie z autem
I dlatego wystarczy Mu to co otrzyma z Teslą
Natomiast na wyjazdy i do "gniazda sąsiada" powinien mieć coś co mu pozwoli wykoszystać całą moc ładowarki auta.
ArekS pyta o to czego może się spodziewać, a nie o gruszki na wierzbie, dlatego napisałem, żeby nie liczył na zabezpieczenia 32A, bo zwykle się nie zdarzają.

A te niebieskie wtyki 16A i tak były G warte, bo to niewielka różnicą czy masz 16A, czy 13A...

krzyss

Pionier e-mobilności
Bo wywalisz korki

Poczytaj wątek
Ja nie dostalem niebieskiej. Dostalem tylko na schuko. Podlaczylem i laduje z gniazdka 3kW 3A.

ArekS

Nowy na Forum
Instalacja raczej z lat 90 wiec dużo od niej nie będę wymagał :) chyba na początek pojadę z ładowarką Tesli.

Jak będzie za wolno to poszukam Juice Booster 2 albo Zencara.

wspólny garaż zależy od zarządcy ale to chyba troche potrwa zanim będę wiedział co mi przyłączą. :(

Dzięki za pomoc !!

Bronek

Pionier e-mobilności
ArekS pyta o to czego może się spodziewać, a nie o gruszki na wierzbie, dlatego napisałem, żeby nie liczył na zabezpieczenia 32A, bo zwykle się nie zdarzają.

A te niebieskie wtyki 16A i tak były G warte, bo to niewielka różnicą czy masz 16A, czy 13A...
Słusznie dlatego jesli juz to to duże niebieskie na 32A, ale to i tak półsrodek. I tak dobrze, że nie mamy 110Volt

danielm

Pionier e-mobilności

yyyy między 13A a 16A jest jakieś 30% różnicy więc jeśli to gówno warte to ja nie wiem...