Jakie EVSE / Wallbox dla TM3?

Michal

Moderator
Jak jeszcze raz będę musiał podlinkować swój post z przed chwili to zwariuję chyba...

zibizz1

Pionier e-mobilności
Zgadza sie, brak przycisku ogromnie wkurza. Zostaje dokupienie za 30-50zl lub kabla z przyciskiem za 1000zl, szkoda że ten dodawany do auta nie ma przycisku.

Tesla ma wystarczająco opcji jeśli chodzi o ładowanie w aucie. Opóźnianie startu albo ustawianie końca ładowania. Takie rzeczy jak współpraca z PV to obecnie przerost formy trochę, ale za kilka lat jak wejdą taryfy godzinowe to taki SmartGrid bardziej zaawansowany może mieć sens.(ładowanie w oparciu o dynamiczny cennik)

Michal

Moderator

Michal

Moderator
Tak czytam Wasze wiadomości i rodzi mi się pytanie:

1. Czy w zestawie z autem mam przejściówkę by podpiąć się pod sile? Bo rozumiem wtyczka pod zwykle gniazdko 230V jest.
Z autem dostajesz tylko EVSE jednofazowe z jedną wtyczką do zwykłego gniazdka (max 13A). Można do niego dokupić w Tesli niebieską (kamperową) wtyczkę małą (16A), albo dużą (32A). Do siły trzeba coś dokupić.

daniel

Señor Meme Officer
Jak jeszcze raz będę musiał podlinkować swój post z przed chwili to zwariuję chyba...
Powinny być dostępne w serwisie - kiedyś były jak ja kupowałem.
Widziałem tego posta. :rolleyes: Jak widziałeś odkopałem Twojego posta z 2021, więc przejrzałem temat.
Szukałem po tej nazwie i jedyne co znalazłem to stare ogłoszenia i jakaś aukcja na AliExpress. Spodziewam się, że Tesla nie sprzedaje Gen1 jeśli jest nowa wersja. Dlatego pytam czy to można gdzieś kupić. Chciałbym kupić w jakieś legitnym źródle, a nie na OLX z drugiego końca Polski.

Michal

Moderator
Widziałem tego posta. :rolleyes: Jak widziałeś odkopałem Twojego posta z 2021, więc przejrzałem temat.
Szukałem po tej nazwie i jedyne co znalazłem to stare ogłoszenia i jakaś aukcja na AliExpress. Spodziewam się, że Tesla nie sprzedaje Gen1 jeśli jest nowa wersja. Dlatego pytam czy to można gdzieś kupić. Chciałbym kupić w jakieś legitnym źródle, a nie na OLX z drugiego końca Polski.
Napisz email do serwisu z pytaniem o możliwość zakupu. Ja 2 lata temu pisałem z nimi na adres: [email protected]
Ja kupiłem 1058220-00-E + 1024110-00-D
Dorobiłem przejściówki na dużą siłę (32A) i siłę z 4 bolcami. Mam w planie zrobić też kiedyś w końcu przejściówkę na jednofazowe niebieskie złącze kamperowe, bo widziałem takie na parkingu we Florencji ale to już raczej przed kolejnym wyjazdem, przy czym nie wiem czy zadziała...

Michał spod Krakowa

Pionier e-mobilności
Jest plotka, że ma być jakieś nowe EVSE... jeśli to prawda, może dlatego odpuścili Gen1

daniel

Señor Meme Officer
Jest plotka, że ma być jakieś nowe EVSE... jeśli to prawda, może dlatego odpuścili Gen1
Obecnie jest Gen2 i to się dostaje z samochodem, nie?
Z tego co przeczytałem to Gen 1 potrafiło się przegrzewać, a druga generacja to rozwiązała, ale za to jest tylko jednofazowa.
Swoją drogą ciekaw jestem czy WallConnector ma jakiś protokół do dynamicznego sterowania mocą (np z falownika fotowoltaikę). Powerwall jakoś się z nim dogaduje, ale pewnie to zamknięty protokół.
Napiszę maila i zobaczę czy jeszcze mają.
Szkoda, że nie ma sklepu na stronie tylko tak spod lady sprzedają. Kurde, nawet na Allegro by mogli to wystawić jak im się strony nie chce robić.